Preskoči na glavni sadržaj

PLAYOFF WARM-UP: SPURS-JAZZ, HORNETS-HEAT, CELTICS-CAVS, BUCKSx2

I tako smo stigli do zadnjeg playoff warm-upa. Mislim da sam uspio dotaknuti se svih ekipa koje će igrati neku važniju ulogu u playoffu, i da ste mogli steći dobar uvid u njihovu igru, pluseve i minuse. Ako i niste, bit će vremena u playoffu. Biti će i najava i podcasta.

SPURS-JAZZ

Ovo nisam treba ni gledati jer Jazzerima nisu igrali Favors i Hill, Spursima Green, Aldridge, Mills, Ginobili i Lee. Ali jesam, zanimalo me par stvari, evo kojih.

(videa u ovom ulomku opremljena su novim zvučnim efektima. U gostima su O`Connor i Vernon s Ringera)
















Leonard vs Hayward
U dvoboju dva elitna NBA krila pobjedu je odnio Kawhi, koji se probudio iz šuterskog uspavanca koji ga je uhvatio u drugom i trećem mjesecu, gdje mu je trica opasno oscilirala (28% u oba mjeseca). Ovdje je podsjetio na MVP Leonarda, odigrao je najviše minuta (36), zabio najviše poena (25), tricu realizirao besprijekorno (3/3) i izvrsno odradio rolu kreatora i playmakera uz Parkera (7 asista, 3 turnovera). Bez Millsa i Ginobilija koji mu ukradu poneku loptu, i bez Aldridgea koji ima akcije za sebe Leonard je u ovoj utakmici dobio svu slobodu i to je odlično iskoristio. Bio je konstantna napast, driblao je i napadao. Trice je pogađao iz driblinga i tranzicije, mučio je svoje čuvare ulazima i u pick and rollu, a kada bi ga zatvorili namještao je zicere na trici.
U najvećem broju slučajeva čuvali su ga Hood i Hayward a da bi Utah u playoffu mogla imati najviše problema s krupnijim krilima koji znaju trpati pokazala je i ova utakmica. Cijelo vrijeme nisu pronašli lijek za Leonarda. I Hayward i Hood su bili nemoćni jer je Leonard jednostavno fizički moćniji od obojice. Pogledajte ovaj bully-ball:

Srećom pa u prvoj rundi idu na Clipperse koji nemaju svog Leonarda na perimetru. Ali ako to prođu, Durant će im stvoriti ogromne probleme (Durant će svima stvoriti probleme, nije sporno, ali Jazzu bi bio problem i Georgea ili Butlera braniti, kao i DeRozana npr. Poanta je da nemaju pravog bočnog stopera).
Hayward je pak promašio neke šuteve koje inače zabija i iznudio je samo 5 slobodnih bacanja. Čak Popovich na njemu nije držao Kawhija previše, povremeno bi ga on čuvao ali najvećim dijelom utakmice na njega su pazili Kyle Anderson i Simmons.

Switch, 2-3 zone
Nisam upalio utakmicu jer sam očekivao preuzimanje u obrani i zonu 2-3 od bilo koje ekipe. Ali nastavno na branjenje Haywarda Spursi su ga dosta preuzimali u momentima kada se kreće bez lopte i kroz blok se pokušava osloboditi svog čuvara. Vrlo disciplinirano su to domaćini odrađivali. Popovich se čak igrao i s obranom, pa je pred kraj druge četvrtine testirao zonu 2-3 s kojom je Utah imala ogromnih problema čisto na račun limita koji imaju u vidu manjka kreatora na bekovskoj poziciji, iako je Snyder cijelu utakmicu proveo igrajući sa sekundarnim playevima na 4 – Diawom i Johnsonom.

Diaw
Da nije imao večer kakvu je imao utakmica bi bila prebrzo gotova. Ovako je super procijenio da ima odličan matchup protiv Bertansa kojeg je uništavao cijelu večer. Jedina situacija zapravo kada su Jazzeri baš dobro igrali bilo je kada su se trudili iskoristiti missmatch Borisa protiv Bertansa. Debeli Francuz je zabio 19 za 19 minuta (9/9 realizacija).

Njegovi ulazi i trikovi oko obruča bili su previše za Davisa, a Boris ima i jako finu kemiju s Gobertom i vidjeli smo nešto high-low akcije i kombiniranja od njih dvojice. Dva Francuza i Hayward ključni su u vrlo dobro dizajniranoj akciji Jazza koja završava Gobertovim alley-oopom. Nemam je snimljenu jer sam je se sad (bespotrebno) sjetio: Hayward je u korneru, Diaw na visokom postu ili trici, Gobert na laktu bliže Haywardu. Hayward u nekakvom floppyju prima blok od Goberta na laktu, u sprintu dobije loptu od Diawa s trice, Gobertov čuvar mora dolaziti na pomoć i zatvarati ulaz što Gobertu ostavlja prostor da zakuca loptu koju mu baci Hayward. Sad mi je žao što to nisam nasnimio.

Parker
Kad smo već kod Francuza Parker je odigrao najbolju utakmicu sezone. 31 minuta, 21 poen, 5 asista, 4 izgubljene. Baš je bio pravi Parker koji ulazi u reket, baca floatere, uzima iz driblinga poludistancu koristeći blok, napada missmatch. Odavno nisam vidio ovoliko brzine u njegovim nogama i ovoliko rješenja na halfcourt. Milina ga je bila gledati.

Imam teoriju! Neću sada kopati po brojevima, ali njemu definitivno odgovara igra u kojoj bekovi vrte akcije, a manje se igra kroz visoke. Izmišljam toplu vodu, ali Parker će puno bolje igrati uz Bertansa nego Aldridgea. Aldridge treba loptu da bi bio koristan, što znači da je Parker nema. Bertans, šuterski specijalist, ne treba loptu da bi bio koristan, može se skloniti u kut i otvoriti prostor bekovima pa je lopta kod Tonyja. Aldridgeu je potreban Millsa da mu raširi reket, Bertansu je potreban Parker da napadne driblingom, navuče obranu i posluži zicer u korner.

Šteta što Bertans još nije spreman za playoff minute, definitivno bih ciljao ovaj tandem u nekom periodu utakmice.

Potpuno je jasno da je Mills trenutno, recimo to tako, korisniji igrač za Spurse od Tonyja, zbog floor spacinga koji su potrebni i visokim igračima i Leonardu. U globalu, Tony je bolji igrač od Millsa, čak i ovako star i usporen. Razumljivo je da su Spursi već lani napravili smjenu generacije i ostarjelog i ozlijeđenog Parkera gurnuli malo u stranu zbog Leonarda, ali Parker bi im mogao biti jako bitan u playoffu ako može igrati na ovom levelu.

Bench
Bacio sam oko na koga će i jedni i drugi moći računati u playoffu. Spursi svakako moraju dati minute Simmonsu. Fali im takvih atleta na rosteru koje mogu igrati u oba pravca. Gasol je bio standardan, iako mu je Gobert zadao problema. U nekoj playoff seriji definitivno ne želim mečirati Pauove minute s Gobertovim. Kyle Anderson je bio aktivan u obrani, fin posao protiv Haywarda ali što se ovaj momak boji šutirati…. Tri-četiri puta je odbio šutnuti otvoreni spot-up, što ga automatski u mojim očima eliminira iz playoff rotacije kada već imam Simmonsa. Kyle ipak nije Diaw da ćemo to tolerirati. Forbes u Gary Neal roli vrlo solidan. Problem je što nije play, a za dvojku je presitan. Bertans u Bonner roli odličan ali nema ni blizu čvrstine kao Red Rocket kojemu Diaw ne bi mogao raditi cirkus. Ali veseli me što ga Spursi dosta koriste kroz flex i ima svoje specijale baš kao nekada legendarni Matt.

Kod Jazza, Mack u svojoj uobičajenoj roli igrača koji će donijeti stabilnost na 15 minuta – neće ništa zajebati ali neće ni donijeti ništa. Uglavnom pozitivna ocjena jer je bio aktivan na oba kraja parketa. Diaw i Johnson veteranski, Ingles dobro zatvoren od Spursa ali s par inglesovskih proigravanja i šarmantnih akcija, Whitey odličan u svom rudarenju.


HORNETS-HEAT

Utakmica od velikog značaja za obje  momčadi jer su Hornetsi još uvijek bili u igri da ulove osmu poziciju ako im se stvari poslože, a Heat je morao dobiti utakmicu jer Bullsi i Pacersi ne dižu nogu s gasa i također moraju ostati u utrci za zadnju poziciju koja vodi u playoff. Na kraju velika pobjeda Miamija, ostvarena tricaškim bravurama Dragića, Jamesa Johnsona i Richardsona.
















Waitersa i dalje nema u postavi Miamija što znači da je njihova osnovna slash and kick mašinerija, gdje Dion i Goran do beskraja napadaju driblingom i traže cutera, centra ili šutera na perimetru,  u laganom kvaru. Nema ni Babbitta pa sada Spo mora tražiti s kim na 15 minuta od NBDL klasa zakrpati rotaciju. Očekivao sam Okara Whitea u petorci ali s obzirom na važnost utakmice i veliki ulog u igri Spo se prekaljeno odlučio za najboljeg igrača kojeg imaju na četvorci – Jamesa Johnsona. Cliffordu su svi na raspolaganju.

I jedni i drugi su na startu bekovima jedinicama dali loptu u ruke tako da su Walker i Dragić agresivni u traženju rješenja i uglavnom se vrti pick and roll. Prije početka utakmice ovaj moment me najviše interesirao. Kako će Miami braniti pick i može li Kemba nastaviti s herojstvima? Miami ima standardnih problema kada im naleti bek poput Kembe koji bez poteškoća poteže duge dvojke zato jer Hassan ostaje u zoni, ostavlja se poludistanca ball handleru ali zatvorena je korner trica na obje strane. Dragić i Richardson koji su najčešće čuvali Walkera bili su dosta agresivni u razbijanju blokova, a Hassan je ipak izlazio nešto dublje prema lopti nego što je to inače slučaj, i na ovaj način su jako fino u prvoj četvrtini zatvorili Kembu. Hornetsi su pronašli i dodatno rješenje u organizaciji svojih napada i to preko Batuma ali ne u standardnoj roli drugog playa i off-ball šutera nego u izolacijama u postu protiv McGrudera.

Spoelstra se odlučio za Jamesa Johnsona da pazi MKG-a, naravno da ga je ovaj ignorirao dok je stajao u spot-upu i pazio na reket zatvarajući ulaze pod obruč kada bi centar ispao. Miami uzima prvu četvrtinu 27:23 najviše zahvaljujući šuterskoj klinici. Pogodili su prvih 5 od 6 šuteva za tri, a četvrtinu završili s realizacijom 6/9.

Druga četvrtina odlazi na stranu Hornetsa jer su eksploatirali dvije stvari. Prvo, s drugom postavom po prvi put ove sezone nema Jamesa Johnsona, glavnog pokretača napada Miamija kada je second unit na terenu. Na terenu su Reed, Ellington i White ali nema njihove standardne produkcije dok gunneri kod Hornetsa Lamb, Roberts, Kaminsky ipak uspijevaju preuzeti kontrolu nad utakmicom. Šteta što se Belinelli ozlijedio pa su ostali bez važnog strijelca s klupe. Miami ima sreće što je Dragić opet početkom druge na parketu pa ih on drži u igri, ali onda tu dolazimo do druge stvari. Dragić mora na odmor sredinom druge, Spo vraća JJ-a ali očito je da će mu za dobiti Stršljenove trebati rotacija s većinom minuta za Johnsona i Dragića skupa na terenu. Srećom za Miami i Kemba mora na odmor, a on se razigrao u drugoj koristeći slabiju obranu picka Reeda, i Whitea koji ne može igrati korektora kao Johnson. Vrijedi napomenuti da je Clifford odlično primijetio da Walker ne može čuvati Dragića tu noć pa je na njega prebacio MKG-a. Trica i dalje sluša Heat, u ovoj četvrtini zabili su 5 od 12, od čega James Johnson 2/3.

Treću je Heat dobio 34:22 nastavljajući brutalno šutirati s perimetra. Dragić je zabio dvije, kao i JJ, a čak je i White ubacio jednu. Na drugoj strani, Kemba i Zeller su promašili doslovno sve što su uzeli (0/9). Kao da kanonada s perimetra nije bila dovoljna muka za Charlotte nego se sada razbudio i Hassan, i to, zanimljivo, nakon grubog faula Hornetsa nad njim. Zabio im je 8, uhvatio 4 skoka, zaključao reket (3 blokade) i tako uz Dragića i Johnsona pokazalo se prelomio utakmicu.

U četvrtoj Clifford nema što čekati pa u igru ne baca Plumleeja koji je drugu počeo s Kaminskyim, nego je u 5-outu s Frankom, Batumom, Williamsom, Lambom i Robertsom. Spo opet odmara Johnsona i Whitesidea, u igri je samo Dragić od nositelja. Nešto bolji ulazak Hornetsa u utakmicu pa nakon timeouta Spoelstra vraća Johnsona umjesto Reeda i sada on radi prilagodbu. Sada i Heat ima matchup kojim mogu mečirati 5-out Hornetsa jer se Kaminsky šuterski razigrao pa je Spo zalijepio bržeg Whitea na njega a ne klasičnog teretnjaka Reeda. Čim je nestalo inspiracije s perimetra kod Hornetsa utakmica je bila zgotovljena. Čak ni u ovoj Charlottea nije zabila više trica od Heata. Miami je zabio 5, Hornetsi 3.

Miami nije odigrao ništa posebno a dobili su utakmicu na gostovanju protiv zahuktale ekipe. To su odlične pobjede. Treba ipak reći da su fino iskontrolirali pick igru u ovoj utakmici i gotovo cijelu večer Kembu imali pod kontrolom. Ali naravno, pobjedu su uglavnom ostvarili zahvaljujući tome što su Dragić i James Johnson tricu šutirali 11/16 ukupno. Osim Reeda i Whitesidea svi ostali su zabili po tricu kod Miamija, dok su Hornetsi ubacili samo 8 trica iz 25 pokušaja.


CELTICS-CAVS

Demonstracija sile Cavsa i još jedan dokaz da Celticsi vjerojatno nisu ništa više osim dobre regularna sezona momčadi, koja zahvaljujući dobrom sistemu i treneru može gaziti kroz 82 utakmice, ali u playoffu će se mučiti od prve utakmice. Ovo je i signal Aingeu da iskrca što već treba za Butlera ili Georgea.



Off reb
Nije bilo Tristana Thompsona ali Celticsi su i dalje popušili hrpu skokova i dozvolili Cavsima da ih uhvate čak 13 od čega čak 10 u prvom poluvremenu dok je utakmica još bila aktivna. Thompson je inače ubojica Bostona kao što je nekoć bio ubojica Hawksa. Evo njegovih utakmica protiv Bostona ove sezone.

1)15 pts – 14 reb (4 orb)
2)11 pts – 9 reb (3 orb)
3)9 pts – 13 reb (6 orb)

TT je nakon tisuću utakmica propustio napokon jednu ali Boston je svejedno izgubio skok bitku, čak i protiv Fryea na petici i protiv ultra small ball petorki koje je Lue koristio s Jamesom kao centrom. Jebiga, nema tu pomoći.

Transition
Boston je primio 19 poena iz tranzicije. Dosta ih je bilo nakon izgubljenih lopti ali dosta ih je bilo i zbog lijenog povratka u obranu. Dosta zasluga pripada i Cavsima koji su nemilosrdno trpali, posebno impresivan bio je James u svojim coast to coast pohodima.
E sad, nakon što sam ovo napisao da je Boston izgubio skok bitku, da su pogubili previše lopti i primili laganih poena, i da još nadodam da su promašili 11 slobodnih bacanja (18/29) ne bih trebao ništa više napisati. Sve je jasno kako je Boston izgubio utakmicu i kroz goli box score.
Ali dotaknut ću se još nekih stvari.

PnR D
Odlično odrađena obrna picka Cavsa protiv Thomasa. Udvajali su ga i tjerali da se rješava lopte što znači da su ostali igrači Bostona morali preuzeti više odgovornosti i jaču napadačku ulogu. Boston ipak nije građen tako. Njihova igra se kroz cijelu sezonu zasniva na impresivnoj formi Thomasa uz Horfordovu asistenciju kroz playmaking i šuterske inspiracije Bradleya, Crowdera ili Olynyka. Boston ipak ima premalo (ili nimalo) ostalih kreatora i driblera da bi kažnjavali obrane kada udvajaju Thomasa i tako nadoknadili njegov manji doprinos. Horford može namještati zicere nakon udvajanja kao što to Draymond Green npr radi ali mogu li to šuteri uokolo toliko pospremati da se ne osjeti Thomasov „izostanak“. 

Tko god će igrati protiv Kelta ima primjer kako braniti Boston na temelju ove utakmice. Thomas je opet bio solidan, znao je odlično kroz „splitanje“ screena riješiti ovaj problem, Boston ga zna staviti i u off ball rolu, ali onda bi Cleveland samo switchao sve na izlasku iz bloka i Boston opet ima isti problem: nema visokih za rješavanje missmatcha, nema ostalih kreatora na perimetru koji konstantno mogu napadati iz spot-upa. Istina je, Boston je promašio dosta otvorenih šuteva, ali očiti limiti su tu. Da vidimo kako će ih Celticsi maskirati.

Smart-Rozier-Brown-Jerebko-Olynyk
Daj Brad… Možeš ti to i bolje. Već par puta sam u ovim warm-upovima govorio da kombinacija Jerebko-Olynyk nema smisla, da nema smisla igrati bez ijednog startera, d aje poželjno imati Thomasa ili Horforda uvijek na parketu, itd. U regularnoj sezoni protiv Orlanda ili Pelicansa npr. ovakve postave mogu proći: 3 terijera na perimetru, dva stretch visoka u napadu, 5-out. Razumijem da i Stevens nema pouzdanih visokih igrača i da je peti u rotaciji Zeller. Ali morat će nešto drugo smisliti u playoffu, drugačije rasporediti rotaciju jer Cavsi su rasturili ovu postavu. Ofanzivni rejting 66, defanzivni 233 (haha!), net rating -166, 3 minute na parketu. Okej, krajnje je vrijeme da se Spurs rotacije i veliko povjerenje u klupu ostave po strani jer Boston niti ima ikog pouzdanog na klupi (osim Smarta, ali i on je role player sa svojim minusima) niti su doista Spursi. Stevensu će u playoffu trebati kraća rotacija i više startera s drugom postavom.

Ne bilo mi zapovjeđeno bacio sam pogled i koliko je Stevens koristio ovu postavu u sezoni i s kakvim učinkom. 29 utakmica, 94 minute, 90 ortg, 93 drtg. Znači, ni u regularnoj sezoni ne funkcionira, zašto bi protiv Cavsa ili u playoffu?

Pokušao je Stevens na ovoj utakmici i sa small ballom koji je također doživio potop. Što znači da su Celticsi protiv Cavsa u problemu kako god okrenu i doista ne vidim niti malo prostora kako im mogu uzeti više od možda jedne utakmice u potencijalnom finalu.

LBJ
Sa starterima, sa klupom, na niskom, visokom krilu, na centru. Igrao je sve, sa svima, imao 36-10-6 i +/- +32. Demonstracija sile.
Boston nema opremu za njega. Crowder je dobar defender ali prespor za Jamesa. Amir Johnson i Horford nisu rim protectori. Amir je dobar pozicijski čuvar obruča, a Horford je dobar u switchu ali ne možeš na tenk sa zračnim puškama. Kada visoki i ostanu u blizini obruča da zatvore ulaz, Frye i Love su sami na perimetru. Ako Horford i Johnson izađu za njima James ima koridor:

Setovi:

Stevens je poznat po play actionima ali ni Lue ne zaostaje.

Korver decoy:
High post split:


Iverson cut + backscreen + lob pass:



BUCKS VS MAVS VS THUNDER

Uhvatio sam malo i Buckse, ali u nezgodnom momentu. Nakon dobre forme raspored se malo zaoštri pa su nanizali 3 poraza. Pogledao sam ih protiv Dallasa gdje su pali u završnici, i protiv Oklahome koja ih je rastavila.

Protiv Dallasa su imali ogromnih problema s branjenjem Dirka i 5-outom. Njihova agresivna obrana ovdje se nije isplatila jer Carlisle ima 4 igrača koja te mogu napasti s loptom, asistirati suigraču ili zabiti šut + Dirka koji je hodajući missmatch. Od ta 4 igrača, dva su playmakera pa Dallasu kroz cijelu utakmicu nije bio problem trpati, mijenjati strane, igrati pick and roll i tražiti raspoložene Dirka i Barnesa. Bucksi su bili dobri u tranziciji i Giannis je bio raspoložen protiv Matthewsa koji ga je čuvao, ali ostali su bez podrške klupe koju su imali u zadnje vrijeme. Monroe, Terry, Beasley, Mirza pali su s učinkom, a nema ni Brogdona pa Dellavedova igra sa starterima. Na drugoj strani Mavsi su imali dovoljno u Barei da dobiju i tu bitku.

Protiv Oklahome su pukli čisto na račun toga što im Oklahoma priordno ne odgovara jer su atletični, snažni i fizički dominantni kao i oni. I još imaju Westbrooka kojeg Bucksi nisu mogli braniti. Oklahomini centri uništili su kvazi centarsku liniju Bucksa bez Hensona, a mene je posebno impresionirao Roberson u obrani, protiv Giannisa (njega je uglavnom čuvao Gibson) i Middletona. Čovjek je već sad vjerojatno top 3 defender na perimetru. Ako ne vjerujete, samo pogledajte prvu četvrtinu protiv Milwaukeeja.

Uglavnom, utakmica je do poluvremena bila riješena. Bucksi nemaju rješenja ni za zabiti na obruču, a s perimetra su standardno tanki. Izgubili su bitku u skoku, Westbrook ih trpa iz tranzicije, a kada je i Abrines povezao par sjajnih trica sve je bilo odlučeno. Westbrook je ekspresno zaradio još jedan triple-double, a udarni igrači Bucksa odmor.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa