Preskoči na glavni sadržaj

PLAYOFF WARM-UP: PACERS-HEAT

Presušio sam s temama za kolumne, a NCAA košarku ni drugu godinu zaredom ne pratim pa sam eto na kreativnoj pauzi od pisanja/snimanja već 2 tjedna. Da ne bi previše razbijao glavu što pisati odlučio sam se na bezbolno i najbolje rješenje: gledanje utakmica i pisanje bilješki. Popratit ću ove međusobne utakmice između playoff pretendenata i potencijalnih playoff suparnika u nekoj od rundi. Kod ovih prvih još uvijek se ide punom snagom i utakmice nisu izgubile na kompetitivnosti zbog želje ekipa da se što bolje pozicioniraju u doigravanju, a kod ovih drugih možda uočimo još koji detalj koji bi mogao igrati važnu ulogu u prvoj ili drugoj rundi. Idealno zagrijavanje za playoff i njegov proto-preview.

Kako ću se truditi svaki dan pronaći nešto zanimljivo za pogledati analize neće biti suviše detaljne nego idem po principu da opišem tijek utakmice a onda najvažnije točke.

Danas Pacersi i Heat, sutra Jazz i Clippersi.


















PACERS-HEAT

Miami je jako važnu utakmicu protiv Pacersa odradio na back to backu jer su večer prije imali utakmicu s Raptorsima, i bez Dragića koji je dobio udarac u oko i sada zgleda ko Rocky nakon 10. runde protiv Apolla. Umjesto Dragića u igri je Josh Richardson uz standardnu četvorku Waiters-Babbitt-McGruder-Whiteside dok su kod domaćih svi na dispoziciji McMillanu i startna petorka je od također standardnih igrača – Teague-George-Young-Turner a dvojku gdje je McMillan ove sezone rotirao 3 igrača okupira CJ Miles.

U uvodu Waiters je najraspoloženiji kod Miamija i na njemu je sada veći teret i strijelca i pokretača napada kada nema Dragića. Brzo zabija dvije trice i and-one i to drži Miami u igri na startu utakmice. Međutim, obrana im ne izgleda sjajno. Whiteside izgleda posebno bezvoljno što Turner okreće u svoju korist, dok najvećih problema ipak ima Babbitt i to s Youngom kojeg gubi u tranziciji i nema previše šanse držati ga u postu, što više govori o Lukeu nego Tadiji. Heat ima još jedan problem. Kao da back to back, izostanak Dragića, Babbitt starter i očajna komunikacija u obrani na startu utakmice nisu dovoljni. Problem je što nemaju igrača za Paula Georgea. McGruder je dobio zadatak da ga uspori ali konkretno u prvoj četvrtini George mu je ubacio 8 uz 3/5 realizaciju. Pacersi tu rade niz 15:2 i odvajaju se. Očekivao sam da će Heat preokrenuti stvari u svoju korist već krajem prve kada u igru ubace Johnsone i Ellingtona ali dogodilo se suprotno, Ellis i Christmas su ovaj put odnijeli pobjedu.

Pa, ako udarno oružje Miamija ne može napraviti prevagu i promijeniti ritam utakmica bi mogla brzo biti gotova. Ali nije jer s Johnsonima, Reedom i Ellingtonom klupa Heata pronalazi momentum u oba smjera dok se Pacersi muče s previše tehničkih pogrešaka odnosno imali su čak 6 izgubljenih lopti u drugom periodu. McMillan reagira vraćanjem Younga i Turnera jer eksperiment s Christmasom i Lavoyom Allenom nije upalio. Tko bi rekao. S malo više stretch opcija i dva bolja igrača u reketu Pacersi su sada ravnopravniji pa i Spoelstra mora vratiti Waitersa i Hassana umjesto Richardsona i Reeda. Tu opet Miami preuzima inicijativu jer je Ellington zabio tricu, Waiters dugu dvojku, a razbudio se i Whiteside koji skokom u napadu dominira protiv Turnera a kasnije i Christmasa kada se ovaj opet našao u igri zbog penala Mylesa. Čini se da je Spo našao dobitnu kombinaciju. Hassan i James Johnson su na 4 i 5, Ellington i Waiters na bokovima, T. Johnson jedinica. Odradio je Spoelstra i dvije prilagodbe: 1) bacio je Waitersa na Georgea što je ipak premalo trajalo da bi ocijenili kako je na kraju završilo; 2) kada je J. Johnson skupio osobne u igri nije Babbitt nego drugi NBDL level igrač – Okaro White koji je ostao bez učinka ali barem je pokretljiviji od Babitta koji nema smisla na parketu ako neće barem jednu tricu po četvrtini staviti.

Treću četvrtinu nisam gledao noćas jer sam ogladnio, a kad si gladan nisi svoj. Ali zapravo jedino bitno što morate znati za treću dionicu je Georgeovih 14 poena od 28 ukupno. To je samo nastavak na ovu priču od gore kako Miami nije imao igrača za njega.

Zato je četvrta četvrtina bila zabavna, a u nju Pacersi ulaze sa zalihom od +8. George je na odmoru dok McMillan ovaj put ne upada u zamku kombinacije Allen-Christmas nego je na parketu uz Božić još Ellis, Stuckey, Robinson i CJ Miles. Miami ima četvorku s klupe i Richardsona od startera. Nakon uvodne tri minute nitko ništa ne može zabiti. Pacersi jer im je klupa očajna, Miami jer nemaju svježine iako uspijevaju iskreirati dobre šuteve. Međutim, trica ih je potpuno izdala u ovoj utakmici. McMillan izaziva Spoelstru i vraća Georgea nakon što je ovaj samo 3 minute odmarao. James Johnson je kod Miamija preuzeo rolu potrošača, ne strijelca, na sebe, za što možete pretpostaviti kako je završilo. Na kraju četvrte je imao 3/9 šut, 1 /4 tricu, ali jedna njegova slučajna trica od tablu i dvije Ellingtonove u potpunosti su vratile Miami u utakmicu, čak i u +1 vodstvo. U clutch momentima sve je vuklo prema tome da će se opet ukazati Dion Waiters i ukrasti pobjedu za Miami. Indiana je bila zrela za izgubiti utakmicu na taj način jer su Waiters i Richardson odradili dobar posao na Georgeu u zadnjih 5 minuta ali Heat je upucao sam sebe užasnom egzekucijom svojih napada. Waiters je uzeo jedan glup šut iz okreta dok je na satu za napad bilo još 20 sekundi, J. Johnson je nonšalantno bacio jedno glupo lob dodavanje Whitesideu, a Ellington je promašio vjerojatno najlakši pokušaj za tricu koji je dobio sinoć. Na sve to Turner im kupi skok u napadu i zakucava za +5 čime stavlja točku na „i“.

TAKEAWAYS

Dragić

Miami je na kraju čak i odigrao dobru utakmicu iako su bili bez svog prvog pokretača. Dragić je Heatov najbolji igrač, najbolji strijelac i dodavač. Zahvaljujući između ostalog i njegovoj odličnoj formi Miami se dignuo u drugom periodu sezone i sada su u situaciji da s hrpom NBDL igrača, propalih proizvoda i neželjene robe love doigravanje. Slovenčev izostanak osjetio se sinoć u njihovoj igri. Prvo, ostali su bez sigurni 15-20 poena i bez slash and kick igre krucijalne za njihov napad koji ionako tavori u ispodprosječnosti. Bez Dragića Waiters je ostao praktički jedini pravi dribler na ovom rosteru pa je i obrana Pacersa imala lakši posao i jednostavno su na Diona zalijepili Georgea. Patila je i tranzicijska igra jer je Goran jedan od ubojitijih igrača na otvorenom terenu, pick and roll/pop opcije su bile osakaćene, a ni tricaši nisu imali dovoljno povratnih lopti u spot-upu koje bi realizirali. Čini mi se da je zaigrao i s jednim okom da bi ovo Heat dobio.

Miamijeve trice, obrana i napadačka tranzicija

Ništa sinoć nije funkcioniralo za Miami. Najveći šok i nevjericu izaziva podatak da su Pacersi zabili 16 poena iz kontre i na nepostavljenu obranu dok Miami nije zabio niti jedan jedini poen iz fast breaka. To je opet Dragić efekt ali i dobro odrađena tranzicijska obrana Indiane. Međutim ni obrana Miamija nije izgledala najbolje u globalu gledano. Whiteside je igrao na momente ali Pacersi su im opet zabili 46 poena iz reketa. Doduše, Miamijev stil je da izazivaju bekove i krila da napadaju obruč i Whitesidea jer je Hassan uvijek utaboren u zoni kada brani pick, pušta se poludistanca i ulaz ako protivnik želi šutirati preko njega. Pacersi su inače ekipa koja uzima najviše šuteva s poludistance u ligi: George, Turner, Teague, Ellis, imaju gomilu mid-range šutera što je Miami sinoć ostavljao otvorenim. Na kraju su Pacersi imali samo 12 asistencija uglavnom zbog Georgeovih izolacija i napadanja obruča iz solo prodora. Malo me ipak iznenadilo što Pacersi nisu igrali više pick and pop akcija za Turnera što bi Hassan jako teško zatvarao.

Konačno što se tiče obrane Miamija, ono što sam više puta gore
naglasio, nisu imali rješenje za Georgea. McGruder se nije pokazao kao rješenje usprkos trudu da mu oteža. Nešto bolji posao su odradili Waiters i Richardson. Očekivao sam da će Spoelstra možda posegnuti za J. Johnsonom kao rješenjem, to sam htio vidjeti ali nije se dogodilo.

Zadnji dio iz ovog poglavlja su trice koje je Miami sinoć realizirao 9/32. Ellington ih je zabio 5 od 11, Waiters je bio 3/7, JJ na 1/5. Drugi Johnson, Richardson, McGruder i Babbitt bili su na 0/9. Heat živi od par stvari u napadu: Dragićeve i Waitersove slash and kick kreacija, napadačkih skokova Whitesidea, kvalitetne igre klupe na čelu s Jamesom Johnsonom kao glavnim kreatorom (Spo uglavnom njemu i Dragiću spaja minute) i na kraju trica. Miami je 12. po broju trica koje prosječno potežu po utakmici i 13. u realizaciji. Od zadnjih utakmica koje su dobili Cavsima su ubacili 18 trica, u drugoj opet Cavsima 16, Hornetsima 17, Torontu 11. I samo su protiv Raptorsa bili na ispod 40% realizacije. Sinoć su bili na back to backu ali i na 28% realizacije trice. Nisu se mogli izvući kroz obranu, a nisu mogli zabiti ni tricu. Jednostavan recept za poraz.

Merry Christmas Pacers fans

Samo da notiram kako je McMillan, hvala nebesima!, napokon odustao od kombinacije Jefferson-Seraphin (ili Seraphin-Allen, ili Jefferson-Allen), sinoć zapravo i od jednog i od drugog i igrao je Christmas koji nema osobite talente ali barem je pokretljiviji, može trčati i skakati postavljati dobre blokove i rolati se prema košu. Sinoć je utakmicu završio sa 7 poena, 5 skokova i +/- +1 za 18 minuta igre.

Ellington i Young

Ovo su želje i pozdravi mojim fantasy vojnicima (s obzirom da igram na 3 fronta imam puno vojnika).

Prvi je sjajan u ovih 7 utakmica u ožujku: zabija 14,4 poena uz 47% realizacije trice. Nikada nije bilo sporno da se radi o odličnom šuteru bilo je pitanje samo tko će mu prvi pronaći pravu rolu. Kada Carlisle nije uspio (makar tamo i nije dobio pravu šansu) posumnjali smo da  će ikada upasti u pravu ulogu. Ali Spo mu je dao šansu kao gunneru s klupe a on se pretvorio u odličnu off-ball prijetnju i baš dobrog tricaša koji igra sve važniju rolu za Miami kako se sezona bliži kraju.


Drugi je nakon solidne sredine sezone potonuo zbog ozljede zgloba lijeve šuterske ruke. Jako se muči sa šutom i sa slobodnim bacanjima ali sinoć je kvalitetno odradio rudarski posao i u minutama protiv Babbitta ovoga učinio potpuno suvišnim. Thad Young doveo je tricu do 40% ove sezone, iz igre šutira 52%, i odrađuje odličan all-round posao iako mu uloga u ekipi nije bila manja od rookie sezone. Ako može zadržati ove postotke u nastavku karijere bit će koristan igrač. Samo još da kažem kako su Pacersi izgubili svih 6 utakmica dok njega nije bilo, što zbog gadnog rasporeda što zbog nedostatka adekvatne zamjene ali Young im je donosio vrlo dobru produkciju s pozicije visokog krila.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa