Preskoči na glavni sadržaj

GAME 1: SPURS - THUNDER

Bilo je prekrasno gledati kako su Spursi već na startu utakmice razigrali sve svoje opcije. Leonardovo zakucavanje na startu bila je topla dobrodošlica gostima iz Oklahoma Cityja ali i znak što ih čeka do kraja utakmice. Upravo su preko Leonarda kao primarnog kreatora Spursi počinjali svoje akcije, kako bi ga uglavnom u pick and rollu oslobodili od Duranta ili Robersona, barem na sekundu (a sinoć i više), da bi mogao napasti kao strijelac iz skok šuta ili ulaza. S obzirom da je pick and roll „obrana“ Oklahome sinoć "briljirala" problema za Leonarda da se počasti nije bilo. Evo kako je Durant odradio jednu „obranu“:










Odbio se od Duncana kao od trampolina i bez imalo želje da zasmeta s leđa Leonardu ostavio Ibaku na milost i nemilost Kawhiju.

Razigrali su Spursi i Aldridgea koji je podsjetio na najbolje izvedbe iz Portlanda. Hranili su ga na pick and popu gdje su Oklahomu stavljali na muke. Ili brane ulaz Leonarda i Parkera, ili njihov mid range šut ili treće - odlazak Aldridgea u širinu i šut s poludistance. Zbog ove nesigurnosti (očigledno loše pripremljena utakmica ali i manjak komunikacije u obrani) Aldridge se kao i Leonard častio i uzeo ponuđeno bilo u postu, bilo na pick and popu ili u onom svom divljanju i šutiranju preko ramena s lijeve strane.
Ali Spursi ne bi bili Spursi da sve prepuštaju trenutcima inspiracije svojim udarnim opcijama, Neke stvari, tipa šuterska forma treba i stvoriti, pa je tako Popovich priredio nekoliko akcija za LaMarcusa koje ni bolje obrane od Oklahomine ne bi neutralizirale.











S obzirom da čitate ovaj blog sigurno ste prepametni i kužite što se ovdje događa, ali neka i ja napišem svoju kvotu riječi. Dakle, Aldridge uz baseline odlazi prema korneru, ali prvo mu je Parker (u krugu) postavio backscreen koji Ibaka nije vidio (ali je trebao od kolega čuti barem), a da stvar bude bolja (ili gora, ovisi za koga navijate), Timmy čeka na drugoj strani također sa screenom. 
Lagana dva poena za Aldridgea u akciji primjerenijom beku šuteru.

Inače, na LaMarcusa su Thunderi „bacili“ Adamsa u startu, što nije loš pokušaj jer Ibaku držiš bliže obruču a Adams je dovoljno pokretan da prati Aldridgea na perimetru, dovoljno snažan da se tuče s njim i dovoljno visok da mu smeta na šutu. Bonus: dovoljno prgav da mu se uvuče u glavu i dobije nekakav psihološki rat kao što to njegov kontinentalni zemljak iz Clevelanda zna jako dobro napraviti (digresija: tri najprljavija igrača u ligi dolaze s istog kontinenta – Adams, Dellavedova, Bogut). Međutim, LaMarcus je bio sinoć toliko vruć i razigran da nikakvi Adamsi i Ibake nisu bili od pomoći.

A da spomenem i druge matchupove. Westbrook je bio na Parkeru, Durant i Roberson su se izmjenjivali na Leonardu i Greenu. Ovo posljednje mi je zanimljiva situacija. Ako Roberson neće čuvati Leonarda zašto ga uopće držiš na parketu? Napadački i tako i tako nećeš ništa dobiti. Strukturalni problem za Oklahomu je što Robersona u tom slučaju nemaju s kim zamijeniti. Jedina donekle prihvatljiva opcija je Waiters, ali s Waitersom nećeš dobiti Spurse. Tako da Oklahomi nama druge nego trpjeti Robersona ali u roli u kojoj će čuvati najbolje driblere San Antonia a to su Parker ili Leonard, ne treba ga trošiti na Greenu kojeg mogu paziti KD i RW koje na taj način čuvaš od trošenja. Naravno da je tu onda opasnost od kojeg otvorenog šuta više jer je Westbrook veliki kockar u obrani, a KD pokazuje kilavost u rotiranju sa slabe strane kao u ovoj situaciji gdje je sa slabe strane mlako rotirao prema Duncanu koji se oslobodio u pick and rollu:











Roberson može paziti i na Parkera i smetati mu dužinom, po potrebi možda i preuzeti ponekad Duncana ili Aldridgea, sve je bolje od toga da ti najopasnije kreatore čuva hodajuća obrambena katastrofa zvana Westbrook.

Koji je i sinoć imao nekoliko „dojmljivih“ obrambenih performansi ali i napadačkih. Poput ove u kojoj se zaletio na 5 igrača Spursa. Ali obratite pozornost i na ovaj floor spacing Oklahome i gdje stoje Ibaka i Adams.











Ali ako su oni već tu nema potrebe da se zalijećeš u reket. Odluke.

Spursi su Parkera u obrani sakrili na Robersonu, očekivano, Green je dobio zadatak paziti na Duranta, a Leonard na Westbrooka. Dvojica kreatora Oklahome dobili su dva elitna perimetar defendera i sigurno će im trebati vremena da se naviknu na to da ih ne čuva više Wes Matthews s pokidanom Ahilovom i RayRay Felton s pokidanim burekom u želucu. Ajde, da ne bude sve tako crno za Thunder imali su par logičnih pokušaja da Robersona koriste kao screenera pa da Parker preuzima Duranta ili Westbrooka, ovisno tko je s loptom a tu je i standardni set za Duranta:











Likovni mi nikada nije bio jača strana, nisam se volio igrati s temperama i flomasterima da bi dočarao dolazak proljeća u moj grad, pa nemojte zamjeriti na ovim črčkarijama. Uglavnom, Roberson iz lijevog kornera (isprekidane crtice) dotrčava na suprotnu stranu da bi postavio screen Durantu koji se izvlači na šut s te pozicije i ima relativno dobru situaciju jer ga Parker preuzima preko kojeg može šutnuti bez problema. Problem je što je Durant sinoć promašivao ovakve situacije, a on i Westbrook su promašili nekoliko čistih zicera na obruču. Drugi problem je što osim ove i još par rudimentarnih akcija Oklahome nema što ponuditi protiv povijesno dobre obrane San Antonia.

…Koja je odradila standardno dobar posao u obrani picka i zatvaranju ulaza Westbrooku i Durantu tjerajući sporedne opcije da ih dobiju tricama ili poludistancom (Ibaka je nešto i zabio). Dobro su miksali izlaske visokih igrača pa su Timmy i LaMarcus netipično za Spurse ponekad odrađivali i soft blitz prema ball handleru oduzimajući mu prostor za napadanje. Uglavnom su zonski postavljeni u obrani picka. A evo i kako zatvaraju ulaz kreatoru Oklahome i puštaju njihovu pomoćnu radnu snagu da odradi posao:










Westbrook je krenuo lijevo, prati ga Leonard ali i Aldridge koji je ignorirao Ibakin odlazak u širinu na pick and pop jer je Westbrook primarna meta, a tu je i Parker koji se povlači s Robersona spreman i on postaviti svoje tijelo ili rotirati ako je potrebno.

Što se samog tijeka utakmice tiče, Spursi nisu dali šansu Oklahomi od samog starta. Jedini tko je držao Oklahmu na životu i to u napadu bio je Adams sa svojim skokom i novim prilikama za Oklahomu, a kada se raspoloženom Aldridgeu i Kawhiju pridružio Green s tricama (to je novost ove sezone ali ako nastavi ovako Spursi imaju dimenziju više, a to nije dobra vijest za druge ekipe. Čekaj, koje druge osim Golden Statea?) bilo je jasno kuda plovi Oklahomin brod. Potop su doživjeli a kad drugo nego kada su počele rotacije i kada Donovan goloruk mora krenuti u novu bitku s Popovichem i njegovom lakom konjicom u kojoj su Ginobili kao play i Green i West kao strijelci odradili lagani trening protiv Singlera, Paynea, Collisona i kompanije. Donovan ne bi bio Donovan da nije recimo Singlera postavio kao čuvara Leonarda koji mu je „sašio“ 6 poena kroz oči u tri minute, a na drugoj strani Popovich se opustio i bacio Kylea Andersona na Duranta. Mogao si je dopustiti takav luksuz i šegačinu na +20.











Sablasno loš dan Oklahome i ekstra dobar Spursa ili su uzroci Oklahominih slabašnih predstava puno košarkaškiji? Tko zna, idemo vidjeti u sljedećih par utakmica.

Primjedbe

  1. odličan izvještaj....jedino mi se ne sviđa korištenje engleske terminologije u tekstu na hrvatskom...ja se nadam da je ovo bio jako loš dan okca...kad navijam

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa