Preskoči na glavni sadržaj

GAME 2: TORONTO-INDIANA

Utakmice se gledaju ali vremena za pisanje baš i nema s obzirom na prirodu posla i radno vrijeme od 15 do 00h, što se pretvara zapravo u 14 do 01h. „Bračni život“ i nešto društvenog oduzmu i ono malo jutra što mi ostaje pa nije zgodno ubaciti pisanje nakon gledanja utakmica. Barem ne u velikom obimu, ali nastojat ću barem jednu utakmicu dnevno obraditi u ovoj prvoj rundi, uglavnom onu koju pogledam noću (što je ok, Istok je ionako zanimljiviji). Sinoć mi je raspored ponudio Toronto i Indianu.

Game 2: Toronto-Indiana

U prvoj je George sredio DeRozana u oba smjera, Lowry je sredio sam sebe, a Casey standardno nema pojma ni plana što radi u playoffu. Rješenja za ogromnog swingmana kakav je George nemaju jer Carroll zbog ozljede nije ni blizu lanjskog Carrolla, a njihovi predvidljivi pokušaji da napadaju obruč i žive od penala razbili su se na stijenama zvanim Mahinmi (1 blokada), Turner (5 blokada) i Allen. Casey je nešto morao mijenjati jer se činilo kako Indiana ima matchup prednosti po cijelom parketu. Predložio sam ovo:


Nije se dogodilo. Umjesto da Scola odradi siestu na klupi do kraja serije (i playoffa) na klupi je završio Powell, a u petorci Carroll. U strahu su velike oči. Treneri pogođene rotacije u regularnoj sezoni ne vole puno miksati u playoffu zbog uigranosti postava i kemije, a Casey je očito vjerovao kako nije do kraja zagustilo da bi razbijao ustaljene sheme koliko god Scola bio beskoristan na oba kraja. Što nakon sinoćnje pogledane utakmice i nije neka šteta na kraju krajeva jer je i Lavoy Allen jednako bezopasan kako god okreneš, tako da 15 minuta po večeri možemo „uživati“ u 4 na 4 košarci.

Ali dogodilo se nešto zanimljivo što je drug Kuštra predložio:


Ne baš ovako ekstremno s Josephom na Georgeu ali dobar dio utakmice na PG-a je pazio Norman Powell, koji nema visinu i ostale fizikalije ali je jako dobar na nogama i koristan u presingu što je jedan od razloga zašto Montu Ellisa ne vidimo puno u seriji. Powell na Georgeu se opet dogodilo slučajno, jer Casey nije imao izbora kada je DeMarre rano skupio dvije osobne. Zapravo imao je izbora, mogao je ubaciti Jamesa Johnsona. Čestitke Casey. DeRozan nije dolazio u obzir jer ga je trebalo čuvati samo za napad a Powell se pokazao kao zanimljivo rješenja na PG-u. Nije ga neutralizirao ali mu je otežao.

Patterson je odigrao fantastičnu utakmicu i šteta je da Raptorsi nemaju bolju rezervnu četvorku pa da PatPat starta od početka. Ovako se dosta troši jer ulazi sredinom prve četvrtine i igra najčešće skoro cijelu drugu što je velika minutaža bez odmora. Ali s pravom smo ga označili koncepcijski ključnim igračem Toronta. Sinoć je imao 14-6-1-1-1 za 31 minutu i +21 dok je bio na parketu. +21 imao je i Powell ali je odigrao 9 minuta manje. Vogel mu je dosta olakšao (kao i cijelom Torontu sinoć, katastrofalno odradio utakmicu) jer je držao Solomona Hilla na parketu praktički cijelo vrijeme a njega je Patterson u obrani uredno ignorirao. U pick and popu je bio standardno neobranjiv jer ekipe više razmišljaju kako obraniti ulaz kreatoru Toronta pa se ni tu Pacersi nisu snašli. Umjesto da switchaju taj pick and pop Lowry/DeRozan s Pattersonom (kreatora preuzima Solomon Hill, Pattersona George Hill ili Paul George, jebite se s Hillovima, DeMar(re)ima i Georgeima) Pacersi su udvajali igrača s loptom. Ali, ako imaš već small ball petorku sa Solom Hillom što te sprječava da preuzimaš kada ga se napada u picku?

Da završim s Pattersonom, njegova prisutnost s drugom postavom bila je ključna jer je u oba poluvremena Indiana tu radila prednost, na krilima njega i Josepha, uz povremene bljeskove Rossa i sinoć daleko boljeg Lowryja. Casey je ovaj put zadržao rotaciju iz regularne sezone: Lowry-Joseph-Ross-Patterson-Biyombo. Koju je inače razbio u prvoj utakmici zato jer je „morao“ naći minute Carrollu. Kao da svi igrači iz regularne sezone moraju igrati. Doigravanje je pobogu, rotacije se krešu. Inače, ova petorka je imala ludo pozitivan Net rating u regularnoj sezoni +16,4.

Što se same utakmice tiče njen početak je obilježen dominacijom Valanciunasa na oba kraja parketa. Mahnimi je bio fenomenalan u obrambenom postavljanju i čuvanju obruča, pozicioniranju i zatvaranju ulaza DeRozana i Lowryja, toliko da sam pomislio kako su se obojica pretvorila u košarkaški Caritas koliko su lopti kickali nakon ulaza. Problem je što je to ostavilo dosta prostora iza leđa Iana i to Valanciunasu koji je brzo skupio 10-ak poena samo iz napadačkog skoka, i trpanja zicera na alley-oopovima. Help helperu Pacersa nije funkcionirao, a bolno loš u tom segmentu bio je Monta. Koji ne može zagraditi JonVala na skoku ali može barem tijelom stati ispred njega ako ništa drugo. Mahinmi tako ispada propalica, a moglo je biti i gore da Litavac zna zabiti sve zicere (on i Gregg Monroe vode mrtvu bitku tko može više promašiti s metra). Puno veći problem bio je Mahinmi u napadu jer ga je Valanciunas kao i u prvoj utakmici ignorirao u potpunosti i natjerao Ellisa i Georgea da uzimaju šuteve preko ruke. Kao da im nije dovoljno teško već jer igraju s Allenom.















Vogel prelijeva iz šupljeg u praznog pa kada se Toronto lagano počinje odvajati ili ako ništa drugo kontrolirati utakmicu ubacuje u petorku Solomona Hilla koji se razlikuje od Lavoya po čemu točno? Osim u visini? Naravno da Indiana ne dobiva ništa od S Hilla, ovaj je čak i gori od Allena jer pokušava nešto zabiti iz kornera. Ili ubacuješ CJ Milesa da ti raširi reket ili nikoga, ako ti je to već  intencija. U svim drugim slučajevima minute daješ Turneru. Ali Vogel se toga sjetio tek kada su Raptorsi u postavi s Pattersonom napravili 13:1 i kada je Mahinmi izdušio od silnog zatvaranja reketa i hrvanja s JonValom. Turner je unutra ali ne samo on, već i Lawson, G Hill, S Hill i Stuckey. Georgea nema zbog dva faula, a Vogelu iako je upao u dobar minus ne pada na pamet dati minute Milesu. Nije Miles spasitelj ali jedini je tko može uvezati nekoliko trica. Uskoro mu je dao šansu Vogel i to umjesto Georga Hilla i sada ima 5 bench igrača na parketu što je radio i u prvoj utakmici. To je novi Vogelov flop. Na ponajbolju klupu u ligi ti bacaš ligaški balast - Lawson, Stuckey, oličenje nekonstantnosti - CJ Miles, nedefiniranog igrača – S Hill, i rookieja – Turner. Iskrene čestitke. Joseph i Patterson su se poigrali s njima jer tko točno u ovoj petorci može zabiti koš?

Gdje je petorka s Ellisom kao liderom druge postave? Ne kažem da bi to spasilo stvar ali ako su ti Ellis i George najbolji kreatori zašto im malo ne razdvojiti minutažu a ne da se ona stalno poklapa. Istina, Lawsona i Ellisa u tandemu će iskoristiti svaki malo bolji bekovski tandem ali Lawson je ionako beskoristan i ne treba igrati, neka igraju Ellis i Stuckey na beku, na krilima S Hill i Miles, na centru Turner. Napadaj kroz pick and roll Ellis-Turner, okruženi s tri… Eh da, Stuckey i Hill nisu šuteri iako iz kornera tu i tamo mogu pogoditi, ali ono, ako ništa i Stuckey i Miles mogu napasti closeout na slaboj strani, a veće su šanse da Monta proigra kada mu daš loptu nego Lawson. Koji izbor, koja taktika…

Zadnji Vogelov flop kojeg ću spomenuti je predugo hlađenje Georgea nakon što je skupio 2 faula i 8 minuta igre u prvoj četvrtini. Umjesto da ga vratio odmah početkom druge četvrtine Vogel ga drži u hibernaciji i početkom druge četvrtine, i opet prekasno reagira i to onda kada Joseph i Ross naprave nered. Strah od osobnih pogrešaka je jedan od većih iracionalnijih strahova kod NBA trenera. Može se dogoditi i treći i četvrti i peti i igrač može igrati pod kočnicom, ali isto se može dogoditi da se više ne dogodi ni jedan. Konkretno u toj drugoj četvrtini, koga je George trebao paziti i protiv koga zaraditi treći? Joseph, Lowry, Ross? Brad Stevens je fantastično poentirao neku večer u liveu kada su ga pitali ograničava li Boston to što su im se centri nakupili po 2 faula već u prvoj četvrtini. Rekao je da će to biti problem tek kada skupe šest i nastavio ih je normalno rotirati. George u ovoj seriji mora igrati 40 minuta, druge nema za Pacerse ako žele dobiti ovo.

Na poluvremenu su Pacersi samo 6 koševa u minusu što je odlično s obzirom na to kako su igrali. Ružna i dosadna košarka, izjednačena jer se i jedni i drugi muče zabiti bilo šta, igrala se i velikim dijelom treće iako je George odigrao sjajno, a nešto je zabio i Ellis. A onda su krenule rotacije i Raptorsi opet rade veliku prednost ulazima Lowryja i Josepha i tricama Pattersona i Rossa. Naravno, Vogel je i četvrtu počeo s 5 igrača s klupe.

*Bismarck Biyombo nakon svakog skoka u napadu i pokušaja realizacije na obruču završi na parketu


*Rick Carlisle i Ray Felton

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa