Preskoči na glavni sadržaj

GAME 2: CLIPPERS-BLAZERS

Za drugu utakmicu Stotts je smislio plan kako smetati 1-4 pick and rollu Clippersa, ali prvenstveno Paulu koji im je iz tih situacija s poludistance u prvoj utakmici napravio džumbus. Na Paula odmah baca nešto visine i dužine u obliku Moa Harklessa a na Griffinu je Aminu. Pick Paul-Griffin se switcha i izaziva Clipperse da ih dobiju iz Paulovih izolacija ili Griffinovih post-up izolacija. Jednostavna odluka pragmatičnog Stottsa koji pošto poto želi sačuvati Lillardu energiju za igru u napadu gdje se nije nimalo proslavio u prvoj utakmici. Njega je sakrio na igraču manje Clippersa u napadu – Mbah a Mouteu, ali zato nema gdje sakriti McColluma kojeg je Redick off ball kretnjama u svojim klasičnim pin down akcijama i curl cutovima napunio u pola muke. Paul je rutinirano izbjegavao pozivati akcije s Griffinom pročitavši namjeru Blazersa s obranom picka pa više forsira 1-5 pick s Jordanom i to funkcionira solidno jer tu Stotts nije napravio prilagodbu koju po meni treba napraviti, a to je blitzati s Plumleejem ili tko je već visoki igrač petica u tom momentu na parketu i oduzeti Paulu šut. Jordanu će ostati poneki lob pass odnosno zicer viška ali barem ćeš teret napada prebaciti s Paula na ostale igrače Clippersa koji ipak nisu Warriorsi pa ti je svejedno od čega ćeš umrijeti, od Stephove trice ili sporednih opcija. Blazersi bi se tu trebali ugledati upravo na Clipperse i njihovu obranu koja blitza Lillarda i ignorira Aminua ili Harklessa da bi zatvorili reket i situaciju 4 na 3. Blazersi mogu pokušati isto s Mouteom koji ne može zabiti ništa osim point blank šuta i s Griffinom koji je rekonvalescent, riskirajući na njihovom šutu. To vrijedi za 1-5 pick, s 1-4 pickom Clippersa je to malo teže jer je Griffin odličan passing/scoring visoki ali tu onda ostaješ sa switch taktikom.

Clippersi su dakle udvajali Lillarda na picku na kojem Paul neumorno visi, a Jordan radi fantastičan posao. Stiže apsolutno sve odraditi na picku a onda rotirati prema unutra i pokrivati reket. Olakšavajuća stvar su im dva streaky šutera Portlanda Aminu i Harkless ali izazov im je sekundarni kreator McCollum koji može iskoristiti rupe nastale preuzimanjem na picku i napasti driblingom sa slabe strane. Moute radi vrlo dobar posao protiv njega u 1 na 1 obrani, ali nije slučajno da je sinoć bio najbolji igrač Blazersa. Redick je na Harklessu koji ga ne može gnjaviti u postu (makar bi mogao pokušati koji put), a Griffin je na Aminuu i obrana Clippersa funkcionira jako lijepo. Lillard im olakšava posao jer promašuje nekoliko čistih zicera koje je lakoćom pospremao u regularnoj sezoni. Kada se razigrao Grifin, a Jordan protiv small-balla Portlanda izboksao nekoliko skokova u napadu Stotts u panici na parket kao i u prethodnoj utakmici šalje Davisa i Kamana, koji su stabilizirali skok ali koji vise u reketu. Posebno ovaj drugi koji je bolno spor u reakcijama i samo usporava već ionako usporeni napad Portlanda. Koji se sada dodatno premješta na perimetar gdje su Clippersi upravo najtvrđi.

U drugoj četvrtini all bench unit Clippersa radi 10:2. Stotts tvrdoglavo drži Davis-Kaman tandem iako su Clippersi brži jer su sada oni u small ballu s Greenom i Wesom Johnsonom na krilima i Aldrichem na petici. Rivers i Crawford su raspoloženi za ulaze i vrte pick s Aldrichem koristeći svu tromost Kamana. Nakon toga Stottsu ne preostaje ništa drugo nego vratiti kombinaciju Plumlee-Harkless, a Doc je uskoro na parketu opet sa svojim starterima. Iako su imali 10-ak poena prednosti Clippersi padaju u završnici četvrtine i to zbog Paulova 3 prekršaja. Ovdje vrijedi istaknuti solidnu scoring rolu McColluma i jako dobru two-way igru Plumleeja koji je s nekoliko odličnih obrambenih stop reakcija i proigravanja s lakta uspješno davao ritam i obrani i napadu Portlanda.

U trećoj gledamo egal utakmicu iako Clippersi kontroliraju stvari i stalno su u prednosti od nekoliko poena. Portland jednostavno nema municije izuzev McColluma da zagorča život Clippersima. Jedino tek Harkless s pogođene dvije trice daje nekakvu nadu da se nešto može zakomplicirati. Ali ipak ne. Kada su opet počele rotacije Doc se ponaša kao da je regularna sezona i bez imalo suzdržanosti na parket opet baca petorku bez Paula ili Griffina. Stotts ovaj put ne upada u zamku i ostavlja Lillarda i McColluma s Hendersonom ali uzalud. Rivers, Crawford i Green su ih ubili na ulazima i slobodnim bacanjima, Aldrich trpanjem zicera. 2:0 za Clipperse.



Blazersima bi definitivno dobro došle neke obrambene prilagodbe ali ni to im neće donijeti značajniji uspjeh jer su njihovi defanzivni problemi strukturalne prirode. Dva igrača na perimetru koja ne mogu braniti ništa, igra bez prave obrambene petice, nemaju press obrambenog na perimetru. Ali čini mi se da je njihov veći problem u ovom momentu napad, a ne obrana, jer čak i s ovim svim problemima i matchupom koji im ne ide na ruku u drugoj utakmici su bili tu negdje sve do zadnje četvrtine. I slijepac vidi da Lillard ne dominira i da ga je Paul u ove dvije utakmice debelo nadigrao, ali i CJ McCollum je uštopan. Što nas ne treba čuditi. Clippersi pod Docom su majstori kada treba neutralizirati perimetar. I ove sezone su među top 5 obrana perimetra, što svakako ne ide na ruku Blazersima.

Druga stvar, Portlandu je veliki hendikep izostanak Meyersa Leonarda. Ok. Napisao sam to, ali prethodno sam 2 puta izbrisao cijelu rečenicu koja zvuči pretenciozno. Koncepcijski bitan Leonard jer otvara prostor i nije ga lako ignorirati kao Kamana i Davisa i zatvarati druge prijetnje. Kroz sezonu se dizao u formi, pa je u drugom mjesecu trica bila 45%, u trećem 46%, a trice su ono nešto što Blazersima treba i od čega žive. On bi možda dao poticaja s klupe uz Hendersona i ponudio veću fleksibilnost Stottsu u manevriranju s rotacijama njega i Harklessa, i dakako, Kaman bi ostao zakovan na klupi.


Konačno, pitanje je hoće li Stotts nešto pokušati mijenjati u startnoj petorci za treću utakmicu. Opcije su da starta s dodatnim šuterom – Crabbe, ali to bi vjerojatno narušilo obranu, s dodatnim instant scorerom i sekundarnim kreatorom koji može nešto odigrati u obrani – Henderson, ili s dodatnim visokim igračem da parira Griffinu (koji trenutno ne izgleda toliki problem) – Vonleh. Svaka opcija ima i plus i minus ali se Henderson čini najbezbolnijim rješenjem. Krenuti s njim, Lillardom i McCollumom značilo bi staviti i veći pritisak na obranu Clippersa jer sva trojica znaju igrati s loptom. E sad, to bi značilo da je Moe Harkless out, pa Henderson preuzima Paula, a u switchu Griffina. Što može biti totalna katastrofa ako se Blake razigra i ubaci Hendersona u probleme s prekršajima ali možda Blazersi otvore više prostora Lillardu u spot-upu i sekundarnoj kreaciji u napadu, jer ovaj ne može doći do daha. Što bi se, očekujem, trebalo promijeniti na domaćem parketu i bez Hendersona kao startera.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa