Preskoči na glavni sadržaj

NBA NOTES (03.-05.03.)

(Četvrtak 03.03.)

Dallas-Sacramento

Utakmica prije 2 mjeseca bila je jedna od boljih ove sezona, barem što se drame tiče. Skoro pa se dogodilo isto i u ovoj jer Kingsi nisu bili u stanju zatvoriti utakmicu na slobodnim bacanjima.

Dallasova zona u prvom poluvremenu funkcionirala je protiv Cousinsa jako dobro. S reketom nakrcanim tijelima Cousinsu nije ostalo puno prostora, a Dallas si je mogao dati oduška jer je centar Kingsa okružen Acyjem, Rondom a i nesretnim McLemoreom koji je promašio valjda prvih 5 šuteva koji su mahom bili otvoreni.

Karl je protiv napada Mavsa odlučio koristiti switch od 1-5 i tako razbijati ritam pick and roll napada pa Dallas uglavnom visi u postu s Matthewsom i Dirkom što očekivano nije donijelo previše toga. Domaćini su se razigrali tek s izlaskom Zaze a ulaskom Leeja koji je potrpao zicere nakon picka, a Kingsi već standardno sami sebi pucaju u koljeno s kombinacijom Cauley-Stein-Koufos.

Klupa Sacramenta proigrala je ipak početkom druge jer Belinelli ubacuje svoje standardne cirkus poene iz igre 1 na 5 ili iz floppy setova, a Casspi ima missmatch protiv Dirka koji ga ne stiže pratiti na perimetru. Nakon toga Karl ipak ne vraća Acyja i McLemorea nego na parketu drži Belyja, i prebacuje se na small-ball s Gayom na 4 i Cousinsom. Carlisle prihvaća izazov i koristi svoju u posljednje vrijeme učestalu strategiju s Parsonsom na četiri, dakle i oni su s niskom postavom, a Zaza je na petici. Bila je to dobra odluka jer Parsons se pokazuje kao jedino rješenje koje može koristiti missmatch na preuzimanju. Ili igra protiv Ronda/Collisona u postu ili terorizira jadnog Belinellija koji ga ne može pratiti na ulazu

U trećoj je problem za Dallas što se razigrao Cousins, čak i s ciglarima oko sebe. Agresivan je na ulazima i skoku, a Kingsi i dalje razbijaju ritam Mavsima preuzimanjima. Carlisle očajnički baca sve karte u napad i na teren baca praktički 5 kreatora koji znaju igrati s loptom. Lee i Parsons su centri, a na perimetru su Williams, Matthews i Felton. Nema Zaze koji ne može riješiti problem zvan „Cousins“, nema indisponiranog Nowitzkog koji uglavnom forsira tricu. Odradio je Carlisle i defanzivnu prilagodbu pa je na kratko stao u klasičnu 2-3 zonu iz koje su čak i ostvarili nekoliko stop brojki i utakmica je izjednačena.













Dvoboj klupa opet su dobili Kingsi zato jer su raspoloženom Casspiju dodali i Collisona pa Carlisle ide i s trećom kombinacijom u kojoj je Parsons na 4. Ovaj put je Nowitzki na petici što se ipak pokazalo lošom odlukom. Prvo ih je Rondo (inspiriran zvižducima na predstavljanju, cijelu večer je odlično dirigirao napadom) razbio ulazima iz kojih je finiširao ili tražio šutere na perimetru, Cousins je odradio svoje u reketu, a Dirk 2 puta ne uspijeva odraditi obični box-out nakon slobodnih bacanja. Sacramento je utakmicu trebao riješiti davno prije posljednje minute, ali Kingsi tada ne bi bili Kingsi. Slobodna bacanja u zadnjoj četvrtini šutirali su katastrofalnih 50%, a izveli su ih 20 komada.

(Petak 04.03.)

Toronto-Portland

Baš kada sam ih nahvalio Blazersi su nanizali 3 poraza. Onaj protiv Bostona u Gardenu je bio očekivan jer im je to bila četvrta utakmica u 5 dana i k tome back to back, ali i bekovi bull terijeri Bostona su odradili dobar posao protiv Lillarda i McColluma odigravši vrlo agresivno u svakoj izolaciji i smetajući im na svakom picku. Onda su došli Raptorsi koji im stilski ne odgovaraju jer prvo imaju moćnu peticu i dva odlična pick kreatora i slashera. DeRozan se još jednom pokazao kao nepremostiva prepreka, kao i u prvoj utakmici.

Ovaj put Stotts je odmah na njega gurnuo Aminua, Lillard i McCollum su držali Powella i Lowryja. Ali nije se puno toga promijenilo. Aminu je korisniji defender u izolacijama nego u picku osim ako nemaš namjeru preuzimati, a preuzimanje nije dolazilo u obzir. Podatak da je DeRozan izveo 25 slobodnih bacanja dovoljno govori sam za sebe. Visoki Portlanda bi ostajali u zoni kod picka što je DeMar koristio na poludistanci a ako bi izašli malo dublje obično bi ga naivno faulirali ili bi on iskoristio brzinu da ih ostavi na prvom koraku iza sebe. U stilu Warriorsa su Raptorsi odrađivali i prebacivanje Lillarda na DeRozana na način da bi pick igrali DeRozan kao kreator i Lowry kao screener.

Valanciunas i Scola su odradili dobar posao u postu protiv nedoraslih centara Portlanda. Prvi je Plumleeja u prvih 20 minuta natjerao da skupi 4 faula, a drugome je bilo dovoljno nekoliko akcija iz kojih čak nije ni poentirao ali da na iskustvo i fizičku snagu isprovocira Vonleha da ga faulira. Leonard nije bio od velike koristi. S njim je reket postao još porozniji pa je Stotts dao minute i Harklessu ali bez značajnijeg pomaka u igri. Portland je svejedno u egalu u prvom poluvremenu, dakako zahvaljujući Lillard u McCollumu koji nalaze način da šutom i ulazima pariraju Lowryju i DeRozanu. Toronto je dobio podršku klupe, Joseph je standardno odradio svoj posao kao spot-up uz Lowryja sa second unitom, a stigli su razigrati i Biyomba koji energijom parira bratu blizancu na drugoj strani, Davisu. Da nije bilo Lillardove trice s 12 metara u stilu Curryja u zadnjoj sekundi prvog poluvremena rezultatski minus bi bio  izraženiji za Portland. Ovako su samo na -6, ali Toronto je već izveo 10 penala više u prvom dijelu a imali su ukupno samo 2 faula manje.

Nekakva zanimljivost iz prvog poluvremena je da smo imali priliku gledati hard core small ball petorke na obje strane. Stotts je iznerviran slabom produkcijom visokih na parket poslao 4 beka. Uz Lillarda i McColluma igrali su Crabbe i Henderson plus Davis kao centar, a Casey je odlučio pratiti to s Biombom na petici i Josephom, Rossom, DeRozanom i Powellom dok je Lowry bio na odmoru pred kraj poluvremena.

Dvije stvari su obilježile drugo poluvrijeme. Prvo su Raptorsi podignuli intenzitet u obrani, posebno na branjenju picka gdje njihovi centri izlaze dublje prema Lillardu i McCollumu. Dobro su Blazersi tu mijenjali stranu i pokušali iskoristit prostor što se otvara s nešto agresivnijom obranom ali nitko kod gostiju to nije znao iskoristiti, a na drugoj strani Valanciunas, Lowry i DeRozan i dalje su enigma za Portland. Drugo, Raptorsi su se zamalo doveli u poziciju da izgube utakmicu. Djelomično su sami krivi za to jer je Casey prvo DeRozana držao na hlađenju malo predugo, a onda razdvojio minute njemu i Lowryju i to sve dok je Lillard u svom tipičnom gunnerskom stilu odrađivao simultanku.


Inače, hvala bogu što nisam gledao uživo ovo jer utakmica je trajala ukupno 2 sata i 37 minuta što je ekvivalent prosječnoj utakmici s produžetkom. Bilo je apsolutno nemoguće uživjeti se u ritam jer ga nije bilo. Izvedeno je 89 slobodnih bacanja od kojih sam ja vidio ravno 0 u snimci i cijeli proces  gledanja si skratio na malo više od sat vremena. Viva la replay!




















(Subota 05.03.)

Clippers-Hawks

Atlanta se dobro i držala u prvoj četvrtini s obzirom kako im je obrana, njihov standardni forte ove sezone, izgledala. Glavnu napadačku akciju Clippersa, pick igru Paul-Jordan odlučili su braniti s Horfordom u zoni što je naravno iskoristio Paul za svoje šuteve s distance. Prostor koji su Hawksi ostavljali Paulu dao je beku Clippersa mogućnost i da razigra ostale opcije. 4-out sistem funkcionira odlično za Clipperse u otvaranju pa su i Redick i Green razigrani u spot-up, catch and shoot rolama. Napad Atlante nije puno zaostajao a uglavom se vrtio oko Millsapa na bloku koji je protiv sebe imao nedorasle protivnike tipa Green i Pierce nad kojima je mogao fizički dominirati. Nevolje za Atlantu su počele s rotacijama kada Teague, Korver i Horford izlaze na odmor, a u igri su Humphries, Hardaway i Schroder. Rivers tu ostavlja Paula i Jordana na parketu, a u igru baca Johnsona i Crawforda i Clippersi zahvaljujući dobrom kretanju lopte odlaze na dvocifrenu prednost. Koju su zadržali i kroz veći dio druge četvrtine ali Rivers ovaj put predugo vjeruje rezervama, posebno sinu koji radi grešku za greškom u napadu dok su Hawksi razigrali Schrodera na šutu i ulazu i Korvera.

Ključni potez za utakmicu bila je Atlantina modifikacija obrane. Vratili su se identitetu i zaigrali puno žešći presing na loptu, odnosno na picku, s agresivnim rotacijama u pozadini kada bi se ball handler riješio lopte. Ako je strategija u prvom dijelu bila „Paul ali nitko drugi“, u drugom povremenu je bila „Svi osim Paula“. CP3 je nakon 15 poena u prve 24 minute u druge zabio samo 2. Ne znam što je Budenholzeru trebao eksperiment i u prvom periodu kada mu stil igre koji su prikazali u drugom donosi dobre rezultate na obrambenom dijelu terena (jedino Spursi imaju bolju obranu od Hawksa trenutno). S obzirom da se dosta muče u napadu ove sezone i nema traga odličnom balansu od lani (tek 20. napad) presing na loptu Hawksima donosi više tranzicije i napada na nepostavljene obrane. Ili prevedeno: ako ne tjeraju protivnika na turnovere imaju velikih problema doći do pobjede. U prvom poluvremenu Clippersi su izgubili samo 4 lopte, u drugom čak 14, što je rezultat agresivne obrane Atlante na perimetru.

Dodatna modifikacija obrambena bio je switch, nerijetko i na 1-5 pick and rollu gdje se nisu bojali Jordana u postu. Takvu igru su preuzeli i Clippersi koji su ionako u small ballu ali Atalnta je preko Teagua i Millsapa iskoristila svoje missmathceve, i općenito su malo više lopti dali playevima da kreiraju umjesto Millsapu i Horfordu što im se isplatilo kroz slash and kick i korner trice Bazemorea koji je pogađao kada se utakmica lomila. Na presing je Rivers odgovorio s dodatnim driblerom Crawfordom ali stilski se ništa nije puno promijenila igra domaćina.




Clippersima se na ove probleme nadovezala i slaba šuterska večer Jordana s penala. 6/12 je šutirao u trećoj kad su ga Hawksi namjerno faulirali, a u četvrtoj je bio na 1/4 što ni Rvers nije mogao tolerirati pa ga je zakovao na klupu i zaigrao ultra small-ball s Johnsonom i Greenom kao centrima i bekovima Jamalom, Riversom i Paulom. Johnson i Green su došli kao toplo predjelo Horfordu i Millsapu u postu a onda Teagueu i Schroderu na ulazima. Ovim potezom Rivers je oslabio ionako slabašan skakački učinak svoje ekipe te večeri (60:48 za Atlantu, koja kad te nadskače nemaš se čemu nadati). 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa