jj910

jj910

četvrtak, 10. rujna 2015.

EUROBASKET NOTES: SPAIN - ITALY & BELINELLI QUARTER

Da nisam pogledao Talijane i Španjolce čija je utakmica u najavi već značila teški run and gun mogao bih komotno ugasiti ovaj komadić bloga. Previše šutera na parketu, previše španera i individualnih klasa ali i gela u kosi, bradurina i pizdunskog ponašanja i mentaliteta, pa eto pozivnice da se nešto i napiše o utakmici. Mada sam se dvoumio, pisati bilješke tijekom utakmice o viđenom ili se jednostavno prepustiti pukom gledanju ulazi li lopta u koš ili ne. Ne budi lijen, odlučio sam se za prvu opciju, posebno kada sam vidio da od velike taktike i borbe Scariola i Pianigiani neće biti ništa što je značilo minimum zabilješki. Zašto sam se uopće i nadao da će EU treneri zadovoljiti moj poriv da gledam malo taktičke makljaže povrh one „mijenjam centra za centra“ ili „sad sam u zoni, sad na čovjeku“?

1 Q

Ali hajde, kamikaza Pianigiani odlučio je iznenaditi i na Gasola gurnuti veličanstvenog Andreu Bargnanija kako bi stvorio barem nekakve matchup probleme Španjolcima. Bargnani je tako unutra umjesto centra Cusina, jedinog rudara među svilenim Talijanima. Pri tom je Pianigiani stvorio i sebi matchup probleme jer nema šanse da Andrea može izaći na kraj s Pauom. Ali, Gasol će ukoliko Bargnani pogodi prvih par šuteva morati poštovati njegov range u ruci i izlaziti malo više iz zone svoje ugode zvane reket, što bi Belinelli i Galinari trebali koristiti za lakši dolazak oko obruča.

Na kraju su petorke bile: Cinciarini-Belinelli-Gentile-Gallinari-Bargnani; i Ribas-Sergio-Rudy-Mirotić-Gasol

Promjena je dakle bila i u Španjolskoj, Lull je na klupi a u igri su Ribas i Sergio koji pored njega do sada nisu imali prednost. Scariolu je očito trebao netko tko će vrtjeti pick s Gasolom i unerediti talijansku obranu slash and kickom a za to mu je potreban Rodriguez, a s Lullom na klupi dobio je na snazi iste, mada ja i dalje mislim da su Lull i Ribas isto sranje drugo pakovanje.

U startnim petorkama bila je još jedna zanimljivost, i to na četvorci, krucijalnoj poziciji za današnju košarku, gdje smo trebali gledati bitku Gallinarija i Mirotića, dvaju modernih forwarda koji su se u startu poništili što se missmatcha tiče. Obojica su stilom igre više niska krila nego visoka, vise na perimetru, pokretljivi su za svoju visinu što znači da ne mogu koristiti sve prednosti svoje „bekovske“ igre kao protiv drugih četvorki.

Dakle, Talijani izlaze u 5-out sistemu, s 5 šutera na parketu, a Španjolci u 4-out postavi ali s dominantnim centrom preko kojega vrte glavninu napada. Centarska bitka obilježila je prvu četvrtinu. Gasol je natrpao Bargnanija igrom oko obruča i iznuđivanjem slobodnih bacanja iako se Bargnani hrabro držao na niskom bloku frontanjem starijeg burazera Gasola, čak solidno i zatvarao reket od ulaza španjolskih bekova. U napadu je ipak previše forsirao šut, i to je izgledalo jako ružno. Čovjek kao da nikada nije čuo za povratni pas. Gdje god da je primio loptu okrenut licem košu on je rokao. Doduše, ništa bolji nisu bili ni ostali mu suigrači. Gallinari, Belinelli i Gentile ponašali su se kao Doc Holiday, Wyatt Earp i Billy The Kid kad god bi dobili loptu.

Zato je odmah bilo jasno da ovu utakmicu neće odlučiti obrana koju su obje ekipe igrale vrlo neobavezno od starta, nego da će to biti čista šuterska inspiracija. Španjolci su se čak malo i trudili odigrati pick and rolla, slash&kicka, pa čak i 2 na 2 akcija Mirotića i Gasola uz naravno nezaobilazno spuštanje lopte Pauu u post. Talijani su se uzdali u svoje nišanske optike dok su na trici, u šuteve preko ruke i s poludistance donijevši dašak NBA-a preko svojih NBA zvijezda.

Španjolci tako nakon prvog kvotera vode 20:19 zahvaljujući 12 poena Gasola i 2 trice Ribasa, a Talijane predvodi Bargnani s 10, uz podršku najviše Gallinarija.

Koliko je ovo bio festival trica u prvoj četvrtini ocrtava i statistika: Španjolci su imali 8 šuteva za dva, 6 za tricu. Talijani 9 šuteva za dva, 8 čak za tricu. Španjolci koliko se igralo revolveraški nisu stigli ni ući u bonus, Talijani jesu jedva i to zbog fauliranja Gasola, a obje ekipe imale su samo jednu izgubljenu loptu.

2 Q

Druga četvrtina u košarci uglavnom znači obračun klupa pa su Španjolci pored Rodrigueza na parket poslali Llulla, San Emeterija, Reyesa i mladog Hernangomeza, a Talijani su starterima Gentileu i Bargnaniju pridružili Hacketta, Aradorija i Mellija. Ovdje se igra malo usporila i to uglavnom zato jer su Španjolci počeli spuštati lopte Reyesu u post odakle su i on i Hernangomez zabijali i stvarali probleme Melliju i Bargnaniju koji su skupili po 3 penala i nakon 3 minute drugog kvotera morali na hlađenje. Talijani na životu ipak ostaju zahvaljujući sjajnoj šuterskoj dionici Aradorija 190 cm visokog i elegantno popunjenog beka koji je izgledom primjereniji ragbiju nego košarci ali koji je dobar dribler i kreator i koji je nekoliko puta tipično u talijanskom stilu sam sebi izgradio prostor za šut i pogodio nekoliko šuteva.

Sredinom četvrtine, Scariolo vraća Gasola, a Pianigiani u tim momentima ne odustaje od Bargnanija i opet gledamo Pauovu dominaciju i Talijanov manjak savjesti u napadu. Centru Španjolaca pridružio se Llull trkom u tranziciji i završavanju na obruču, dok je uz Bargnanija i dalje najraspoloženiji bio Gallinari. 45:42 za Španjolsku na poluvremenu.

BELINELLI Q

Znao sam da je Belinelli pravi šmeker, ali baš ovakav ubojica, e to nisam znao. Do treće četvrtine na kontu je imao samo 2 poena, a onda je prvo pogodio iz ulaza nakon čega je počeo šepati i mislio sam da je gotov. Je kurac. U 4 minute sasuo je 11 poena i odveo Talijane na +10.Do kraja utakmice Španjolci se nisu uspjeli oporaviti od ove Belinellijeve dionice premda je Pau neumorno trpao i trpao. Njegov učinak ipak je bio preslab da bi se mogao nositi s raspoloženim Belinellijem i Gallinarijem.

Nisam jedan od onih koji vjeruje da su ovo Španjolci namjerno popušili. Od starta je utakmica bila šuterski obračun gdje je bilo jasno da će presuditi inspiracija jednog igrača u 2 minute. Ovoga puta to su bili Talijani.

subota, 5. rujna 2015.

R`n`G podcast - I`m sorry EuroBasket 2015 (2)

Nakon naprasno prekinutog prvog dijela podcasta, dvojac se odvažno odlučio na snimanje drugog. 

Ovoga puta u znatno povoljnijem terminu za Rajka koji je na počinak mogao otići odmah nakon što pogledao Kolo sreće.

Detaljno pretresanje hrvatske reprezentacije, hvalospjevi "bedemima Peloponeza" te ruganje ili totalno zanemarivanje bagre iz skupine D trebale bi biti dobre pozivnice da poslušate barem prve 3 min ovog baljezganja.
utorak, 1. rujna 2015.

R`n`G podcast - Sweet dreams EuroBasket 2015 (1)

U ovom podcastu poslušajte kako to zvuči kada se dva dobra prijatelja nađu na kavi i komentiraju košarku. Za potpuni dojam nedostaju samo psovke i sočni bezobrazni komentari kakvima
obiluju kafanske priče a koji su ovom prilikom izostavljeni zbog 
političke korektnosti.

Gost je vrsni poznavatelj europskih košarkaških prilika Rajko Spaletti Stojanac koji je svoje britke i promućurne komentare o skupinama A i B (bez Španjolske) Eurobasketa upotpunio konstantnim zijevanjem. Zijevanjem koje je, tko bi rekao, bila najava da će nešto poći po zlu. Za razotkriti ovaj veo misterioznosti samo odvrtite na zadnjih 5 sekundi podcasta.

#teeeeška
#Dalmacija
#1950


Ova slika je mala osveta i samo dokaz da je i ranije imao slične "izlete".