jj910

jj910

petak, 31. srpnja 2015.

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu.

LINK


utorak, 7. srpnja 2015.

JEREMY LIN U DALLASU I KAKO BI USPIO

Sviđa mi se ideja Jeremy Lin u Maverickse.
Par razloga:

1. Mavsima treba play pored Feltona, a boljeg na tržištu više nema. Ni oni nemaju trade chipove da mogu tradeom pronaći nekog boljeg.

2. Odlaskom Ellisa fali im i handlinga na vanjskim pozicijama. Matthews nije profil igrača kakav je bio Monta da će uzeti loptu i kreirati sebi i drugima kao primarni kreator. Nije ni Parsons iako on može i više nego dobro poslužiti kao sekundarni playmaker.

3. I Wes i Chandler su pouzdani spot-up šuteri s trice, ali treba ih netko u Carlisleovom sistemu hraniti loptama (tu je i Dirk naravno). Lin može biti taj.

4. ... jedino što Carlisle treba napraviti je pogledati kako je Lina koristio D`Antoni u Knicksima u spread pick and roll sistemu, što možete pogledati u ovom videu, previše bombastičnog naslova.5. Pogledajte samo prvih par akcija i vidjet ćete što je spread pick and roll offense i 4 out sistem. Lin handler, Tyson screener a ostala trojica su raspoređeni u kutu (2) i jedan na wingu trice. Lin vrti pick i uvijek ima tri opcije. Ključ je samo pročitati obranu, što nije teško jer uvijek biraš između samo tri stvari.

a) ako te preuzima centar napadni ulazom
b) ako centar ostaje u zoni šutiraj tricu ili mid range šut
c) ako te udvajaju dodaj centru i stvaraj višak u reketu koji dovodi do rotacije obrane i ostavljanja šutera na perimetru slobodnih

6. Dallasova petorka Lin-Wes-Parsons-Dirk-DJ je dušu dala za igrati spread pick and roll jer imaju masu opcija u napadu.
Lin - handler/pick majstor/slasher
Matthews - spot up/catch and shoot opcija
Parsons - drugi play/spot up opcija
Dirk - pop igrač i ključnan igrač za sistem jer je četvorka koja razvlači obrane
DJ - odličan screen and roll igrač kojemu baciš loptu na vrh dvorane a on je prikuca

Kada zavrtiš prvu akciju, Lin-DJ, i ona ne prođe, uvijek možeđ opet vrtjeti akciju s Dirkom, njemu je baciti na blok, ili protokom lopte prenijeti težište igre na Parsonsovu stranu pa da on vrti akciju.

Ključna stvar je da će Lin i Jordan biti ključ ovih Mavsa. Ako taj pick bude funkcionirao, nema šanse da Mavsi ne budu zajebana ekipa. Ne zvuči optimistično na prvu, ali Tyson Chandler nije ništa bolji ofanzivac od Jordana pa su Mavsi i s njim imali vrhunski napad, svo vrijeme dok je on igrao za njih. Zašto ne bi s Jordanom i Linom (koji u ovom momentu nije lošiji igrač od Ronda)?


Lin je vrlo dobar i šuter i slasher. Tricu kroz karijeru šutira s 35% (zadnje dvije sezone 36 i 37%). Oko obruča u karijeri završava sa 60% uspjeha.
Obrambeno je upitan, ali kada na perimetru imaš Matthewsa i solidnog Parsonsa, a leđa u picku mu čuva Jordan, problema ne bi trebalo biti. Možda jedino u situacijama kada protivnik napada njega i Dirka u igri 2 na 2, tu bi moglo biti drame.

Za neke je prosječan, za neke bezvezan. Za mene je pouzdan playmaker ako ga staviš u dobar sistem. Ovaj Mavericksa bi mogao biti baš takav kao što je bio i D`Antonijev koji ga je izmislio. Carlisle je i od većih Pokemona izvlačio maksimum, ne vidim razloga zašto ne bi i od Lina.

NBA FREE AGENCY

Početak tržnice je bio bawlestan! Apsolutni šampioni su Spursi. Potpisali su Greena i Leonarda na dugoročne ugovore za veliki popust, popust će uzeti i starosjedioci Duncan i Ginobili (iako je prvi još uvijek među 5 najboljih centara u ligi). Onda su potpisali Aldridgea kojeg je željelo pola lige, pa zatim i Davida Westa na minimalac od 1,4 milijuna dolara iako je mogao dobiti negdje 7-8 puta više. Vjerojatno to nije kraj, ali i ovo što su do sada napravili ostaje vjerojatno najbolje odrađen free agency u povijesti.

Pisao sam o glasinama i događajima za prva tri dana NBA tržnice. Linkovi su ispod.

Dan prvi

Dan drugi

Dan treći