jj910

jj910

četvrtak, 21. svibnja 2015.

REAKCIJA NA REAKCIJU - SUBJEKTIVNO/OBJEKTIVNO

Jučer sam napisao najavu za finale Istočne konferencije Atlanta-Cleveland. Tekst je bio namijenjen za NBACro portal, i premda sam navijač Hawksa, i to uopće ne krijem, namjera mi je bila kao u svakom tekstu trezveno i hladne glave prokopati seriju koja se treba odigrati. Kada sam je napisao nisam ni sumnjao da će u facebook komentarima izazvati toliko buke. I to jednosmjerne buke koja se očitovala u ignorantskim komentarima muške populacije koji su valjda pogledali 2 utakmice Atlante ove sezone i očekivali da će Hawksi skinuti gaće i naguziti se pred njihovim ljubimcem Jamesom uz čiju sliku rade ne smijem ni pomisliti što.

Budući da jako mrzim kada netko sere i piša po meni na taj način, po mojim tekstovima i trudu koji uložim (oni koji su u životu napisali samo jednu priču od dvije kartice teksta znaju što govorim kada kažem „trud) odlučio sam se ovdje na blogu osvrnuti na te komentare i jednostavno pokazati njihovu besmislenost. Da se raspravljam tamo na NBACro facebook stranici nema smisla, jer kako raspravljati s krdom ovaca i ovnova?


Dakle, to je izgledalo ovako:

Razlog ovakvoj reakciji bila je činjenica da sam na kraju teksta kojeg možete pronaći ovdje odabrao Hawkse kao konačne pobjednike u 7 utakmica. Dakle, nisam odabrao Hawkse kao pobjednike u 4:0 pobjedi, 4:1,2 nego 4:3. I ne vidim u čemu je problem? Je li Atlanta bila prva u svojoj konferenciji? Da. Skupili su 60 pobjeda što se mora poštovati. Jesu zasluženo prošli u finale? Da. Nitko im ništa nije poklonio. Jesu li bolji od Clevelanda? Po meni da, s čim se ne mora nužno svatko složiti, ali budući da je ovo moj tekst ja to imam pravo napisati.

Teško mi je vjerovati da su ljudi baš ovako mentalno ograničeni da zbog jedne prognoze mogu izasrati u komentarima hrpetinu sranja. Ali pazite, ako pogledate ove komentare nigdje osvrta ni na jedan pasus mog teksta (koji je imao 7,5 stranica worda), ni jednu rečenicu da je netko pokušao pobiti normalnim argumentom osim laprdanja da nemam pojma, da nisam pametan, da sam smiješan i sprdačina? Je li to normalan razgovor s nekim? Nije.

Kao što sam rekao, po meni i mom pisanju nitko neće istresati govna niti prema takvima imam sekunde obzira, a kako me ljutnja i bijes drže zbog takvih ignoranta rado ću potrošiti 2 sata života kako bi pokazao zapravo koliko su ovi komentari plitki.

Idem komentar po komentar.


Prvo, nije moja prognoza bila Bullsi u 5, nego od mog kolege Kuštre koji je o košarci više zaboravio nego što će mister Šime ikada naučiti, i koji, otvoreno to tvrdim, bolje razumije i shvaća košarku od mene. Taj tekst možete pronaći ovdje. Moja prognoza je bila Bullsi u 6, što sam spomenuo u podcastu koji možete čuti ovdje.

Pitanje: zašto su prognoze smiješne ako su argumentirane u tekstu? Jedini način na koji prognoze možeš učiniti smiješnima je da pobiješ argumente autora koji kaže "Bullsi u 5 ili Hawksi u 7". Dakle, dokažeš odmah da Cavsi mogu bez Lovea, da mogu protiv Gasola, da Butler ne može paziti na Jamesa itd. E, ali za to moraš imati malo mozga, i malo muda javiti se u komentar kada tekst izađe, a ne biti general poslije bitke. 

Dalje, Šime je navijač Cavsa kojemu nije sjelo što sam napisao da je LeBron ponajbolji igrač u ligi, jer Šime smatra da je on najbolji, a ne među najboljima kao što sam ja implicirao. Pa s obzirom da je Curry MVP, Harden odmah do njega, a tu su Davis, Westbrook, Paul, i ozlijeđeni Durant, te Leonard i George nije baš više lako unisono izjaviti da je James najbolji igrač kao što je bilo moguće prije par godina. Neki novi momci su stupili na scenu. Ako pak smatraš da je James najbolji onda i to moraš dokazati nečim, a ovaj momak ni to nije napravio već je stao čitati tekst. Ali to ga nije spriječilo da posere prognozu. Ha ha! Pazite, to je kao da pogledate prve dvije minute filma i kažete da je film katastrofalan. Vrhunska logika i razmišljanje dostojno najvećih filozofa.I dok se mister Šime javio odmah kada je tekst objavljen (bez obzira što ga pročitao nije) mister Paolo je ispao klasični general poslije bitke, level hardcore-nemaspasa. Nakon odigrane utakmice koju je Atlanta izgubila, James je doigrao dobro, a Carroll se ozlijedio, shvatio je da bi bilo zgodno javiti se idiotu koji je napisao tekst i reći mu nešto mudro.

Prvo, što o tebi govori to što nekome govoriš da nije pametan? Pa recimo da je to pokazatelj nedostatka kulture. A koliko Paolo zapravo prati NBA dovoljno govori činjenica da ESPN platformu uzima kao nešto relevantno u svijetu sporta. Za mene, i one koji sport i košarku prate dugi niz godina znaju da je ESPN uglavnom trash i žutilo, tako da, hvala na komplimentu. Da je rekao SB Nation, Grantland (odvojena podružnica ESPN-a) ili dobri stari SI uvrijedio bih se, ali ovako mi je kompliment što ne pišem za njih. Znači da vrijedim. Jer kako objasniti sportsku novinarsku platformu koja najavu finala konferencija odradi ovako:

Slika bez igrača Hawksa, što dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti. Inače Paolo, ako čitaš pogledaj prognoze ESPN-ovih stručnjaka za svaku seriju dosadašnjeg playoffa i prebroji koliko su ih pogriješili, izračunaj aritmetičku sredinu a onda prebroji koliko sam ja serija predvidio točno/krivo pa usporedi.

Paolo je svoj inventivni komentar dovršio klasičnim lošim hrvatskim humorom.

Sljedeći na redu nam je mister Trevor koji se obračunava s nekim random duhom iz prošlosti s kojim je jednom bio u raspravi. Još jedan general poslije bitke. Takvi se nikada ne bi javili da se ispostavilo da su u krivu. Ali pošto se ispostavilo da je njihova misao pobijedila javljaju se kao da su izmislili lijek za rak.Nakon Trevora imamo mister Malca. Malac smatra da je James još uvijek najbolji. Što je ok, samo što Malac ne daje argumente. Gle, mogu i ja misliti i govoriti da je Kent Bazemore najbolji, ali nije, Osim ako se ne potrudim to objasniti i dokazati što Malac dakako nije napravio.

Korver nije uzletio u formi ali Millsap, Horford, Teague i Carroll su odigrali fantastične zadnje dvije utakmice protiv Wizardsa, a Korverov slučaj sam objasnio zašto nije u formi, a evo i citata:


"Za paziti na Beala potrebno je utrošiti jako puno energije, a Korver definitivno nije igrač koji je ikada u svojoj karijeri čuvao najbolje protivničke napadače. Za to je u Atlanti zadužen Carroll. Kako se jako puno trošio na Bealu u obrani, a istovremeno njegov stil igre u napadu također zahtjeva gomilu energije, Korver nije imao u nogama svoj šut.
Protiv Cavaliersa će sigurno biti drugačije jer su i Shumpert i J.R. Smith samo spot up šuteri koji ne zahtijevaju puno trke po parketu i trošenja kao što je to bio slučaj protiv Beala." 

Naravno, Malac se pak nije osvrnuo na to što je James odigrao protiv Bullsa jednu od lošijih serija u svojoj karijeri, barem po pitanju efikasnosti u napadu što je i sam LeBron priznao. Malcu je glava definitivno glava preduboko u guzici Jamesa da bi normalno disao, kisik dopirao do mozga i da bi normalno razmišljao.

Objasnio sam u sljedećem citatu zašto Cavsi neće nadskakati Hawkse:

"Zbog svega toga možemo konačno prestati demonizirati skok igru Atlante iz jednostavnog razloga što ih nitko u dvije serije nije uništio napadački a trebao je. Atlanta igra obranu tako da napuni reket a onda rotira prema perimetru. Na skoku svih 5 igrača se skuplja u reket također, zagrađuju centre i paze na skok timskom igrom.

Opasnost protiv Cavaliersa im svejedno prijeti jer ovi su svojim redovima imaju Tristana Thompsona, vjerojatno najboljeg skakača u napadu u ligi, koji u ovom playoffu hvata 18% svih dostupnih napadačkih skokova. Čak je i obrana Bullsa, fizički dominantna izgledala nesposobno zagraditi skok pored njega, vidjet ćemo kako će to Atlanta riješiti."

Čak sam i napisao da je Thompson opasan skakač, što se u prvoj utakmici obistinilo, ali to je naravno preskočeno u Malčevom komentaru kao da ni ne postoji.

I onda ide uvjerljivo najgluplja točka: da je Wall ovo, da je Wall ono. Jel vi imate možda staklenu kuglu pa znate što bi bilo da je Wall bio zdrav? Znate sa 100% sigurnosti gatati iz tarot karata? Služite se horoskopima i položajem zvijezda? Šta koji kurac?

Ovako možemo do sutra: da su Parker i Splitter bili kompletni izbacili bi Spursi Clipperse, da je Durant bio zdrav Oklahoma bi bila prvak, da je Sefolosha zdrav Hawksi bi se prošetali Istokom, da Jordan pogađa penale bolje od 60% Clippersi bi bili prvi, da je A Davis podšišao obrve pregazili bi Pelicansi Warriorse.

Koji kurac? Da je baba muško zvala bi se Duško.

I onda Atlanta nije kao ona ekipa iz regularne sezone... A Cavaliersi jesu kao jel? Nitko, niti jedna ekipa ne liči na sebe u playoffu u usporedbi s regularnom sezonom, zato jer je doigravanje jedan potpuno novi level natjecanja i drugačiji format natjecanja. 

U kategoriju jednako stupidnog komentara spada i ovaj mister Simona. 


Ide i prigodna pjesma uz to, samo da budem politički korektan promijenio bi naslov pjesme u "Što pomodni facebook korisnik koji ne razmišlja svojom glavom pročita od 10 drugih pomodnih korisnika facebooka, to isto i piše"Sljedeći mister može promijeniti svoje ime u Staljin ili Hitler. Živjela diktatura! Svatko tko ne misli kao ja je budala i zaslužuje plinsku komoru!


Pa upravo ga je Leonard nadigrao u zadnjem playoffu. Nadigrao ga je i Dirk. Nadigrat će ga i Curry, nadigrao ga je Harden, nadigrao bi ga i zdravi Durant. Sad i ja nagađam i pišem pizdarije dok se Jamesovi fanovi komešaju čitajući ovo. Nije baš zabavno kad netko sere bez veze protiv vašeg idola zar ne?

"A kak da igra dobro kad nj nj nj nj nj"... plačipička nepismeni komentar bez točke, zareza... Izgovori, izgovori. Ok je, svi znamo da su LeBronu uvijek za bilo što trebala još dva rasna NBA talenta i prve opcije, pa tako i ovaj put, ne trebaš ga pravdati Tine.


Ništa od ovoga nije kritika. Svi ovi komentari su čista destrukcija kojom se bez ikakvog razloga omalovažava nečiji rad. Toni zna primiti kritiku ako nije tupasta, ignorantska i bezobrazna kao što je većina bila jučer. Ali kada su ljudi govna, ne preostaje ništa drugo nego biti govno i uzvratiti istom mjerom. Ili što? Da trpim kako drugi seru o nečemu o čemu nemaju pojma? Da okrenem i drugi obraz i kažem "da, kriv sam jer sam smatrao da Atlanta može proći u finale NBA lige". 

U ABA ligi bi je sigurno odveo, iako ako ih Marko TOmas nije mogao protiv Zvezde odvesti do titule sumnjam da bi i LeBron uspio. I da, još jedna klasično loša hrvatska dosjetka.


HRVOJE LEBRON JURČEVIĆ! Još jedan nadasve objektivan (vidiš odmah po srednjem imenu koje mu je baba dala) koji se našao razračunavati samnom nakon završene utakmice, ha ha!
Mislim, jasno mi je i vidim po slikama da je dečko klinjo pa mu opraštam to, i zahvaljujem na pusama i tepanju (awwww!!). Uzvratio bih, ali se bojim da bi završio kao Josip Katalenić. I znaš onu, tko s djecom liježe...Opet ste nerealni. Zašto? Zato jer se ne slažem s tobom. Zašto misliš da si ti realan? Što uopće znači biti realan? Mislim svi ljudi donose nekakve svoje stavove, interpretiraju podatke pod utjecajem nekakvih predrasuda, stavova, stereotipa, brojki, tekstova, pjesama... Objasni što je realno u svijetu u kojem postoji toliko različitosti i riješio si jedno od glavnih filozofskih problema. Go on!


Nemaju dovoljno iskustva... bla bla bla. Uvijek iste priče. Imali su i Netsi više iskustva pa? I Wizardsi pa?


Laž je da James ima više tekmi jer nema. Ali bitno da Tristan, Kyrie, Mozgov i društvo imaju 300 utakmica playoffa a Horford, Korver, Millsap i Teague su tek po prvi put u doigravanju. Nice!

Naravno, opet loš pokušaj humora i ironije i još jedan g.p.b. Inače, puno ljudi se uhvatilo za taj pasus James-Carroll koji sam predstavio u tekstu pa hajde pogledajmo što sam napisao.


"LeBron James je najbolji igrač ove serije što znači da automatski u rubriku „prednosti“ Cavsima možete staviti jedan plus." - dakle odmah sam LeBrona proglasio najboljim igračem serije, objektivno i realno, valjda.


"LeBron James je i dalje ponajbolji igrač lige, ali meni je ovaj matchup pomalo intrigantan i ne bih tako lako Jamesu upisao pobjedu.

Možda sam lud, ali brojke nisu i brojke ne lažu. James igra jedno od najgorih doigravanja u svojoj karijeri. Ubacuje 26 poena (manje je ubacivao samo u svojoj sophomore godini), tricu šutira samo 14% (7/48), field goal mu je 42% (manji je bio samo 07/08 sezone), true shooting percentage mu iznosi loših 48% (najniži u karijeri u playoffu) a djelomičan razlog zašto mu je TS% ovakav kakav jest je valjda zato jer James troši 35% svih napada Cavsa kada je na parketu. On je pokretač svih akcija Cavaliersa, posebno sada kada Irving ima probleme s lijevim koljenom i desnim stopalom a Love je out za playoff. "

- ako ja lažem, brojke ne.


"Za Atlantu je u ovom matchupu protiv LeBrona bitan jer mora nastaviti sa svojim igrama kao u prve dvije  serije. Postoji opasnost da će ga igra u obrani protiv Jamesa izmoriti pa u napadu neće moći dati puno kao do sada, kao i to da će upasti u probleme s osobnim pogreškama." - objašnjavam važnost Carrolla za Hawkse u ovom playoffu.

"Da se razumijemo, forma je nešto varljivo. Danas jesi sutra nisi. Tko zna, možda James odigra brutalno efikasnu seriju protiv Atlante, a Carroll potone, a možda ne, nije ni bitno. Za Atlantu je ključno da Carroll pogađa svoje spot up šuteve efikasno, i ako uspije i dalje ubacivati 15-16 poena, a Jamesa skupa s timskom obranom Atlante zadrži u nekakvim normalnim okvirima možemo smatrati da je svoj posao obavio i dobio ovaj matchup protiv Jamesa."  - nigdje nisam napisao da će Carroll dobiti ovaj matchup protiv Jamesa (kao što se potencira u komentarima), bio bi lud kada bi to najavio, ali u želji i nastojanju da ispitam sve u vezi ove serije u obzir sam morao uzeti činjenicu da James nije bio u pravom izdanju protiv Bullsa, dok je Carroll briljirao.


Pazite podatak, Carroll je imao 7 utakmica u playoffu u kojima je zabija 20+ poena. Imao je više takvih utakmica od Irvinga i Marca Gasola koji su imali 6 takvih utakmica, Howarda (5) i Randolpha (3).

Zar taj čovjek onda ne zaslužuje malo poštovanja? Naravno da da, ali treba gledati Atlantine utakmice tijekom godine i u playoffu da bi se znalo tko je Carroll. Treba čitati strane sportske portale da bi se znalo koju vrijednost ima Carroll.

I kao što sam rekao, ukoliko Carroll bude ubacivao svoju kvotu, a u obrani pruži maksimum i skupa s ostatkom tima zadrži Jamesa u normalnim okvirime efikasnosti napravio je strašan posao i dobio matchup za mene. Što je tu krivu i gdje sam ja napisao da će Carroll SIGURNO dobiti matchup protiv LeBrona kao što mi poluidioti to pokušavaju prišiti. Riječi koje nigdje nisam napisao. 


To je sve od komentara, želim se samo još osvrnuti na tri stvari.


Prvo, prigovara mi se da sam subjektivan. Pa hajde da vidimo u crticama kako sam najavio ovu seriju Hawksa i Cavsa.

Carroll-James matchup sam objasnio

Naglasio sam da Hawksi nisu baš tako loša skakačka ekipa, odnosno da ih nitko nije uništio u skoku u prve dvije runde, ali sam istovremeno istaknuo Thompsona kao opasnost za niske Hawkse.

Rekao sam da je Millsap veći talent i bolji igrač od Thompsona (netko se ne slaže) ali i da nema baš povoljan matchup jer je Thompson žilav i može ga pratiti kada ovaj krene u dribling i pratiti ga po perimetru.

Naveo sam i kako je Horford u prednosti pred Mozgovom, mislim da se s tim svi možemo složiti i dodao da Millsap i Horford moraju dominirati u ovim matchupovima ako Hawksi žele u finale. Što je tu pogrešno?

Objasnio sam Korverov slučaj.

Napisao da je Irving bolji igrač od Teaguea ali obrambeno nesposoban što je i sinoć dokazao (u obzir treba uzeti da igra ozlijeđen, što sam i napisao).

Naglasio da će Shumpert paziti na Korvera.


Nisku petorku Cavsa označio kao ključnu za njih, s LeBronom na 4, što se i ostvarilo u prvoj utakmici. Puno bolji su Cavsi bili s tim postavama nego s dva klasična centra.

Apostrofirao važnost trica za Cavalierse što je J.R.Smith u prvoj utakmici potvrdio.

Na neke stvari sam posebno ponosan pa ću ih citirat.

"Zanimljivo će biti kako će Teague i Carroll braniti pick igru Irving-James. Tu bi Atlanta mogla imati problema. Kao što bi mogli imati problema i sa stretch small ball postavama Cavsa, isto kao što su imali iste nevolje protiv stretch postava Netsa i Wizardsa." - ostvarilo se ovo za stretch small ball postave, i u prvom poluvremenu pick Irving-james je funkcionirao odlično, a Hawksi su ga loše branili preuzimanjem Jamesa u postu.


"Ni Budenholzer ni Blatt ne briljiraju baš u trenerskom poslu kroz playoff. Možda se ovo čini kao glupost jer su doveli svoje ekipe do finala, ali prvi se previše igra s postavama što ga često dovodi u rezultatske minuse, i treba mu previše vremena da reagira na protivničke prilagodbe" - i ovo se ostvarilo, Budenholzer je opet bespotrebno vjerovao rezervama s klupe. Kad god bi na parketu bili zajedno Schroder-Bazemorei Antić Hawksi su upadali u minus rezultatski.


I da čujem gospodo? Gdje sam bio subjektivan u analizi? Jesam Millsapa proglasio Griffinom ili Duncanom? Horforda Hakeemom? Budenholzera Auerbachom?


Naravno da ne, kao i uvijek bio sam objektivan, jer se jebeno trudim da takav budem u tekstovima, bez obzira što navijam za Hawkse.

A to što se ne slažete sa mojom prognozom, e zbog toga osjećam veliku bol u genitalijama. Ni ne tražim da se složite, imajte svoje mišljenje ali me nemate pravo prozivati da sam subjektivan. Jer kao što sam rekao, Atlanta se dovoljno dokazala i u regularnoj sezoni i u playoffu da ih mogu smatrati legitimnim konkurentima Cavsima i ekipom koja ih može izbaciti. Ako mislite da nije tako, argumentirajte, napišite tekst, psimo, snimite podcast, pobijajte jednu po jednu moju tvrdnju i dokazujte drugačije, slobodno.

Ali znam da nećete, jer je lakše pisati idiotske ignorantske komentare samo zato jer ste kao "navijač" jedne ekipe.

Ako pak i dalje mislite da sam subjektivan, ovakav i onakav možda će mojoj obrani pomoći da vam pokažem prognoze ljudi čije mišljenje cijenim i koji su dokazani znalci u svom poslu.

Prvo Gee s Ispod Obruča
A onda i Jonathan Tjarks, bloger, writer za Real GM i Cauldron

Jesu i oni pristrani a? Jedan ne navija za nikoga, a drugi navija za Dallas? Jesmo sva trojica pristrani jer tobože mrzimo vaše idole iz čijih vam šupaka samo glava viri?

Na kraju, u pozitivnom tonu.

Ima još nade. Evo jedan primjer.
Elio je moj stari nemesis s kojim sam se nekoliko puta na stranici dobro posvađao. Čovjek cijeni Jamesa i to je ok. Ovako izgleda normalna rasprava, normalan komentar, normalna kritika, normalan argument, a ne sve ono smeće od gore. Čovjek ima moje poštovanje.

utorak, 19. svibnja 2015.

CONFERENCE FINALS PART I: WARRIORS - ROCKETS

Zatišje je i na blogu i na facebook stranici. Statusa nema, tekstova nema, što i nije neka naročita šteta vjerojatno. Nemam ni vremena jer je ljeto (skoro) počelo a to uglavnom znači da i počinje moja rabota i sezonski poslovi. Na uživanje, besposličarenje i NBA od 0-24h je stavljena ad-acta, treba zgrnuti neku lovu da bi se od 10. mjeseca opet moglo po ustaljenom ritmu.

Kako god bilo, odlučio sam se osvrnuti na konferencijska finala i dati svoj skromni doprinos raspravi oko istih, filozofirajući malo po matchupovima i narativima koji nam se nameću za svaku seriju. Pošto će biti manje utakmica onda će vjerojatno i za svaku utakmicu biti analiza, a imao sam u planu i dva random teksta vezana uz playoff. Ovo su planovi, a kako je život obično nešto drugo od onog planiranog vidjet ćemo što će biti.

Danas je tekst o Warriors-Rockets seriji i ključnim točkama po mom mišljenju koje će odrediti pobjednika (znam da vam je već dosadno sve ovo čitati, pa da se ne mučite prognoza je Warriorsi u 5), a sutra će sigurno biti Hawksi i Cavsi, i valjda analiza prve iz Oaklanda ali ne obećavam.

Pick and roll obrana Houstona & Pick and roll napad Warriorsa

Pick igra je osnovna napadačka akcija svake NBA momčadi. Pick igra je najčešći ulazak u akciju svake ekipe. Pick igra je moćno oružje ako imaš 2 igrača koja je znaju igrati i raznovrsni su u napadačkim vještinama. Warriorsi imaju sve to. Curry je jedan od najboljih strijelaca (ne kreativaca) iz picka jer koristi svaki djelić prostora i odvajanja od svog čuvara da pogodi tricu, vrhunski je ball handler koji zna prepoznati situacije. Green i Bogut su dva sjajna passing visoka igrača koja odlično distribuiraju loptu kada je Curry udvojen u picku, Green je pop opcija na trici što pick igru njega i Stepha čini još nepredvidljivijom, a može napasti obruč i s loptom u rukama.

Razne momčadi su koristile razne taktike kako bi ove sezone branile tu pick igru Warriorsa: od sag offa (ostajanje visokog u zoni), do hedgeanja (udvajanje) pa do preuzimanja. Prva opcija je najgora opcija jer ona završi ovako u 60-70% slučajeva.Na 0:10 obratite pozornost na Moosea Monroea koji nije izašao Curryju na šut. Posljedice su jasne. Ukoliko ćeš ostavljati Curryju ovakav šut nakon 2 na 2 igre, i držati svog visokog igrača u zoni (spomenuti sag off od gore) Curry će ti samo iz ovih situacija zabiti minimum 5 trica. Zapravo i više.

Još od lanjskog playoffa Clippersi su pokazali kako se može usporiti Curryja u pick igri što su dobro radili i Grizzliesi. Evo jednog primjera.


Aldridge je u prvoj sekvenci loše odradio hedgeanje (visoko izlaženje i udvajanje) protiv Curryja, ali je to zato majstorski demonstrirao Tiago Splitter na sljedećem primjeru, odradivši takozvani hard hedge pnr, zajedno s Parkerom udvojivši Curryja koji se u tim situacijama mora riješiti lopte. E sad, ako se Curry mora riješiti lopte i tako ne može kreirati (u regularnoj sezoni je imao 7,7 asista, u playoffu 6,8 zato jer su ga i Pelikani i Grizliji udvajali i tjerali Warriorse da im netko drugi kreira napade) netko drugi mora. To je u ovom slučaju bio Bogut. Something gotta give – ili ćeš pustiti da te Curry ubija tricama ili ćeš prepustiti kreaciju u ruke Greenu i Bogutu kao screenerima. Naravno da svi biramo ovo drugo ali i tu postoji jedna zamka. Bogut i Green su kao što je rečeno fantastični dodavača, a ako opet pogledate video od gore kada Splitter udvaja Curryja vidjet ćete da Spursi ostaju sa samo 3 igrača u obrani nakon dodavanja Curryja (Parker i Tiago su na Stephu). Bogut je dobio loptu ali pogledajte bogatstvo opcija: 

- Barnes u desnom korneru
- Green je cuter uz lijevi baseline
- Bogut može sam dovršiti akciju

Za Rocketse je i dalje bolje da je tako jer ni Barnes ni Green se nisu baš dokazali s tricama ili poenima u playoffu. Barnes je na 30% s trice, a Green na 28% i 42% šuta iz igre, dok Bogut nije pouzdana opcija u napadu nikako, barem kao finišer.

Rocketsi u startnoj petorci imaju dva mobilna visoka igrača u Howardu i Smithu, a Dwight je i dalje jedan od najboljih pick and roll defendera u ligi. Smith više nije brz i eksplozivan kao prije ali je i dalje dovoljno dugačak da pazi na reket i izlazi na perimetar u obrani picka. Ovdje će biti zanimljivo vidjeti koje će opcije vrtjeti Warriorsi. U 1-5 picku Curry-Bogut, Bogut je bezopasan kao finišer, ali Howard mora visoko izlaziti na Stepha pa reket ostaje bez zaštite. U 1-4 pick and rollu Draymond je opasniji i kao dodavač i kao finišer ali Howard može bez problema ignorirati Boguta i posvetiti se nekim drugim zadacima odakle dolazi opasnost.


U svakom slučaju hedgeanje picka protiv Stepha je obaveza ako ga želiš usporiti. Sag off taktiku mogu sebi priuštiti samo nekoliko momčadi u ligi koje stanu na prste jedne ruke, a to su uglavnom one ekipe koje imaju nekoga tipa Leonarda ili Georgea duge i brze defendere koji mogu loviti Stepha kroz blokove. Ali mislim, ako je Memphis, obrambena velesila, morao sa Z-Boom (a nikada ne brane pick hedgeanjem) udvajati Curryja i ako ni Allen ni Conley nisu dovoljni čisto sumnjam da će Jason Terry, Prigioni ili Brewer biti dovoljni. Beverley bi bio od koristi zbog lude energije i intenziteta koji nameće ali ni to ne bi bilo dovoljno.

Konačno, preuzimanje (switch) u picku može pomoći protiv Curryja. Sigurno ćemo gledati i Josha i Dwighta kako preuzimaju Curryja posebno u zadnjih 10 sekundi akcije ili manje, ali i tu je Steph jako opasan jer će bez problema zanjihati u driblingu visokog igrača i staviti nekakav step back šut.

Offense/defense matchups
Da sam ja istovremeno i Kerr i Mchale ovo bi mi bili matchupovi.

Mchale:
Terry brani Curryja
Harden-Barnes
Ariza-Klay
Smith-Green
Howard-Bogut

Zašto ne Ariza na Curryju. Pa zato jer će Curry svoj broj poena zabiti koga god da staviš na njega. A kako ćeš ga udvajati u picku nema smisla trošiti Arizu da samo trčkara za njim. Trevor nije ni Leonard ni George i ne može loviti Curryja po cijelom parketu, bilo da ovaj kreira iz picka ili je u off ball igri. Terry je odigrao solidnu obranu na Paulu u zadnjim utakmicama, ali teško je vjerovati da će isto ponoviti protiv MVP-a koji je napadački za klasu bolji od Paula. Paul nije šuter za tri, možeš mu ići ispod screena i izazivati ga da šutira tricu, i jednostavno ga možeš čekati na poludistanci. Protiv Curryja to ne možeš. Za očekivati je da će Curry imati dobre brojke zbog toga, ali zato bi Ariza trebao odraditi posao na Klayu, drugoj napadačkoj opciji Warriorsa koji je u seriji protiv Grizzliesa imao 46% šuta za tricu protiv T Allena. Fantastična brojka, ali Ariza ima i dužinu i visinu (nešto što Grindfather nema i bilo je Klayu prelagano šutirati preko njega) da ga barem malo uspori što će biti jako bitno za Rocketse u ovoj seriji. Ako već znamo da će Curry vjerojatno briljirati protiv Terryja, da bi si ostavio bilo kakve nade moraš zaustaviti drugu opciju Warriorsa i ostale sporedne opcije.

Da sam Kerr ovako bi posložio matchupove:
Curry-Terry
Klay-Harden
Barnes-Ariza
Green-Smith
Bogut-Howard

Curryju ova serija dolazi kao naručena jer neće morati puno raditi, što je za Warriorse idealno. Imat će ga 100% spremnog za napad što je sjajna vijest za njih. Curry protiv Terryja neće morati puno krvariti u obrani osim dizati ruku kada ovaj šutira iz spot upa i trčati u obranu u tranziciji. Poznavajući ipak obranu Dubsa sigurno ćemo u pojedinim momentima gledati Stepha na Hardenu i Arizi jer dosta preuzimaju u obrani, ali kada god to bude moguće izbjeći će to Warriorsi. Harden je opasnost za Curryja zbog 1 na 1 igre, a Ariza je 12 cm veći od njega i bez problema iz spot upa šutne preko njega sve da mu je ovaj s rukom na licu.


Klay je najbolji two-way bek u ligi a Harden najbolji bek u ligi. U 4 utakmice regularne sezone Harden je isporučio 25 poena prosječno protiv Klaya ali uz negativne posljedice – 4 poraza Raketa i šut iz igre od 40% za Bradu i 24% za tricu. Klay nije ostao dužan: 21 poen, ali isto šuterski slabašan s obzirom da ne kreira sebi šuteve kao Harden – 42 i 25%.

Ignoring

U ovim petorkama uvijek postoji netko na kome možeš riskirati u obrani. Howard će svakako ignorirati u velikom broju slučajeva Boguta, a zbog Greenove loše šuterske forme njega će puštati da šutira trice s čime se može živjeti jer realno Green nije prava stretch četvorka nego priučena zbog sistema igre i kao floor spacinga. Zato očekujem da vidimo dosta i Smitha i Howarda u raznim pomaganjima. Warriorsi će to riješiti uključivanjem i Boguta i Greena u kreiranje s laktova prilikom čega će Curry služiti ne kao kreativac s loptom nego strijelac, baš kao i Klay Thompson koji je stalno u pokretu i ima fantastične give and go akcije s Bogutom, dok je Barnes opcij au korner trici. Zbog ovoga ignoriranje Boguta i Greena ne pomaže previše, jer ostala trojak uvijek nađe načina kazniti te. Pored petorke sličnu stvar Rocketsi mogu raditi i kada su na parketu igrači s klupe GS-a: Barbosa, Iguodala, Livingston. Nijedan nije pouzdan šuter.

Warriorsi također imaju materijala za ignoriranje nekih opcija. Hoće li J Smoove nastaviti svoju renesansu koja je počela kada ga je McHale ubacio u startnu petorku? Može li Brewer nastaviti prangijati s trice kao do sada? Tko zna, ali bez sumnje će ih Warriorsi testirati na šutu s ciljem da se zatvore Hardenovi ulazi i pick Harden-Howard.

Beard

Kako sam posebno apostrofirao Stepha moram i Jamesa. Fantastična prilika da nam u međusobnom sudaru pokažu tko je zapravo pravi MVP. Sada i odmah, kada je pritisak na leđima i kada nema popravnog.

U obrani Harden će naizgled imati lagan zadatak protiv Barnesa. Harry Barnes ne briljira šuterski, odnosno nije protiv Memphisa, ali protiv Pelicansa je bio na 42% za tricu. Barnes je inače odlična spot up šuter ove sezone, ali i fenomenalan cuter koji jedva čeka utrčati u prazan prostor i završiti akciju. To je opasnost za Hardena koji još uvijek voli biti opušten i nonšalantan u obrani. Mora biti svjestan da će Barnes i Warriorsi svaku njegovu lijenost kazniti. Bilo da ne istrčava tranziciju, kocka se u obrani ili ne rotira.


U napadu kao ključnog čovjeka Rocketsa čeka ga pravi pakao jer će protiv sebe imati prvu obranu lige. Warriorsi imaju dugajlije na svim pozicijama, i nemaju slabu točku (to čak nije ni Curry iako se zna apostrofirati da mu je to veliki minus, nije). Na njemu će se izmjenjivati sila vrhunskih obrambenih igrača: Klayara (200 cm), Iggy (198), Barnes (203), Livingston (200). Svi su viši od njega koji ima 195 cm, i svi su atletski moćniji od njega. Visina i atleticizam u ovakvim matchupovima ne moraju biti presudni jer je Harden ipak posebni talent, ali definitivno su mu u stanju zagorčati život. Čak i ako njih pobijedi ostaje pitanje može li nakon toga pobijediti i Greena i Boguta, dva sjajna defanzivca koji se odlično nadopunjavaju u obrani.

Harden je one man offense, napad sam po sebi, i uglavnom sam kreira sve akcije Rocketsa iz picka. Ali to protiv kombinacije Klay (koji ga čuva) i Bogut (Howardov čuvar) neće biti jednostavno jer se Bogut izvrsno postavlja (Warriorsi igraju klasični sag off s Bogutom) u obrani, ogroman je i masivan, a Green je vrlo pokretljiv i može preuzimati Hardena. Može li ga James kazniti u 1 na 1 igri, i može li Smith kazniti Klaya koji ga čuva u tim situacijama tek moramo vidjeti.

Key matchups

Ovlaš sam ih već provukao kroz tekst ali idem još jednom da bude jasno. U playoffu u nekim matchupovima jednostavno moraš dominirati kao želiš pobijediti, posebno u onima u kojima imaš veliku prednost u talentu. Ako ti se dogodi da Dellavedova nadigra Rosea, a Mozgov i Thompso centre Bullsa onda si debelo ispušio u matchupovima u kojima na papiru imaš prednost, a da istovremeno nisi preokrenuo neki u svoju korist (npr Dunleavy-JR Smith ili Butler-James). To u 100% slučajeva znači da ideš na godišnji.

Rocketsi moraju debelo dominirati u 3 matchupa ako žele odnijeti ovu seriju. Barem na papiru, jer ne mogu predvidjeti tko će biti u kakvoj formi, tko će se ozlijediti i ostalo.

Harden vs Thompson – bude li Thompson na približno istim brojkama kao James Rocketsi nemaju nimalo šanse. Harden mora pokazati da je ozbiljan i ekipa će ga slijediti. Što manje nonšalancije u obrani, što manje izgubljenih lopti zbog loših dodavanja. Budući da Harden (valjda) neće čuvati Klaya nego Ariza tu se ne pita sve njega, tako da je velika odgovornost i na Trevoru u ovom matchupu. Thompson kao druga opcija mora biti zaustavljen. Ako ne, i ako Harden ne odigrao korektnu obranu na Barnesu, Rocketsi će biti pregaženi.

Smith vs Green – koji će od dva ciglara pogoditi više trica? Ako Smith Rocketsima rastu dionice.

Howard vs Bogut – Dwight zna kako se igraju finala i ključno je da bude agresivan protiv Boguta, i u igri leđima i na skoku, i ako je moguće ubaci ga u probleme s prekršajima Rocketsi su u dobroj poziciji. Howard mora biti na 20+ poena jer Harden neće moći sam. Teže reći nego učiniti jer je Bogut fantastičan obrambeni igrač, posebno na niskom bloku.

Warriorsi odnose pobjedu u Curry-Terry matchupu, a važno je i da Green bude bolji od Smitha ili Jonesa, kao i da Klay nadigra Arizu u broju poena i efikasnosti.


Bench

Kao važan matchup možemo istaknuti i bitku klupa od kojih je ona Rocketsa pokazala više u playoffu i zabijala 33 poena, dok je ona Dubsa ubacivala 23 koša. Rocketse vode T Jones i Brewer, a Warriorse Iguodala i Livingston.

Jones se preporodio otkad je na klupi Rocketsa u playoffu jer je dobio mogućnost igrati protiv slabijih postava protivnika, a Brewer u playoffu ima 12 poena i vrlo dobrih 35% za tricu. Jones je opasan s loptom u rukama bilo da igra leđima ili napada driblingom, odličan je skakač i finišer oko obruča, odlično trči tranziciju. 

Brewer je dodao u playoffu tricu i nezaustavljiv je u tranziciji.

Livingston i Iguodala nisu toliko impresivni ali su iskusni igrači koji će odraditi super posao u obrani. Iggy će iskreirati nešto u napadu drugima, a Livingston će se gurkati leđima protiv nižih čuvara.

All the small things


Tranzicija – Rocketsi vole hvatati napadačke skokove. Imaju ih 137 u playoffu, samo 3 manje od prvih Bullsa u isto odigranih utakmica (12). S agresivnošću u skoku u napadu na sebe preuzimaš rizik da ćeš popušiti lagane poene u tranziciji u kojoj su Warriorsi najbolji na planeti. GS zabija 23 poena prosječno iz tranzicije u playoffu po čemu su najbolji u ligi, dok ih Rocketsi primaju 18,5 pri čemu su treća najgora momčad u ligi. Razloge loše obrane tranzicije Rocketsa možemo pronaći u skokovima u napadu koje love, ali i lošoj trci u obranu jer imaju nekoliko igrača kojima se to jednostavno nekada ne da: Harden, Jones, Smith, ili jednostavno ne mogu: Terry, Prigioni. Ako dopustiš Warriorsima tranziciju gotov si.

Tempo – i jedni i drugi guraju u leđa i biti će ovo utakmice na puno posjeda. Napade završavaju rano, prije nego se obrana postavi, i ovdje bi mogao presuditi šut općenito. I jedni i drugi vole gađati trice iz kontre, obje ekipe su skok šuterske, a tu prednost opet imaju Warriorsi zbog Splash braće koji su ipak bolja kombinacija od trojca Terry-Harden-Ariza.


Postave – zbog dužine, fizikalija i atleticizma Warriorsi se mogu fantastično braniti sa small ball postavama koje uključuju Greena na petici a Harryja Barnesa na četvorci. Tu bi mogli upasti u probleme sa skokom ako Howard bude na parketu, ali imaju mogućnost s Greenom na pet razvući obranu Rocketsa koja bez Howarda u sredini reketa nije ni upola dobra kao s njim usidrenim tamo. Vidjet ćemo hoće li McHale nastaviti eksperimentirati s Arizom na četvorci kao protiv Clippersa što se u nekim momentima pokazala dobitna kombinacija. Hoće li na petici onda koristiti Dwighta ili Jonesa? Mogu li postave s Jonesom u tom slučaju išta obraniti? Hoće li McHale napokon više minuta dati vanjskom trojcu Harden-Brewer-Ariza. Ovaj tri je sposoban odigrati bolju obranu, s Brewerom umjesto Terryja, ali je Brewer manje opasan napadački od Jasona, a s njim i dva centra nemaš floor spacinga za Hardenove ulaze što je milina za Dubse. Ali s njim možeš barem više glavobolje zadati Curryju jer je Corey dobar press igrač, kradljivac lopti i dosadnjaković u obrani koji se lijepi za tebe.

Parket – pakao Oracle Arene neće biti lagano izdržati Rocketsima, velika prednost za Warriorse

Treneri: Kerr-Gentry-Adams su najbolji stručni stožer u ligi. Prilagodbe koje su oni u stanju izmisliti ako nešto krene loše za GS kao što je krenulo protiv Memphisa nitko ne može replicirati u ligi. Pravi trust mozgova.

Previše jednostavan i predvidiv napad Rocketsa, loša obrana tranzicije, i generalno sumnjiva obrana Raketa stavljaju Warriorse u status neprikosnovenog favorita. Ne čini mi se da Houston ima previše opcija za okrenuti matchupove u svoju korist. Ni za jednog se ne bi kladio ili stavio ruku u vatru da će ga dobiti, pa čak ni onaj Harden protiv Thompsona. S druge strane Warriorsi sigurno dobivaju onaj Steph vs Terry što je dovoljno da i prije početka prve utakmice imaju seriju već pod kontrolom.