Preskoči na glavni sadržaj

GOLDEN STATE-CLEVELAND

Umjesto košarkaškog festivala i spektakla od 200 poena koji je trebao poslužiti kao dobra promocija NBA košarke uopće, jer ipak igraju prvi i prvi iz obje konferencije, dobili smo dvoboj dva teškaša duboko zakopana u blato rovova. Nema problema, do sad smo se i onako trebali naučiti da od velikih derbija ne očekujemo previše. A sinoć smo to i lakše podnijeli uz božićnu trpezu.

Thompson je počeo na Irvingu, makar s obzirom na to kako Kyrie za sad igra za tim nije bilo potrebe. Ali Walton je odlučio Curryja poštedjeti čuvanja igrača koji ima veće ball handlerske dužnosti, probijanja kroz screenove i povremenog preuzimanja Jamesa nakon 1-3 pick and rolla. Steph je tako dobio J.R. Smitha na poklon, makar sve ove obrambene dužnosti igrača Warriorsa treba shvatiti uvjetno zato što ionako preuzimaju tonu toga.

Bez Barnesa, koji se ionako nikada ne proslavi čuvanjem Jamesa, to zadovoljstvo je pripalo Rushu, trenutnom starteru na niskom krilu. Irving je pazio na Stepha, James je dobio odmor na Rushu, a centri su čuvali također svaki svoju poziciju.

1-4 PNR
Domaćin otvara puno akcija u startu utakmice za Greena kroz 1-4 pick akciju njega i Curryja. Što je sasvim očekivano zar ne? Irving+Love kombinacija su ništa drugo nego lijepo upakirani poklon u kojem se nalazi pozlaćena pozivnica sa 100 eura na kojoj piše „napadni me“. Irving još nije u idealnom fizičkom stanju, Love je već tradicionalno teretan i spor, a Curry i Green su u formi života i svoju igru igraju zatvorenih očiju, ne ostavljajući protivniku  nikakvu šansu da ih obrani. To su vjerno demonstrirali i sinoć. Love je s Irvingom udvajao Stepha na picku, a Green je spremno čekao loptu nakon udvajanja i dirigirao napadom kako samo on zna. Što i nije bio problem kada imaš situaciju 4 na 3 i to ovako posloženu: Klay i Rush u kornerima, Bogut ispod obruča. Jedan igrač Cavsa mora napustiti svog čuvara i zatvoriti Greena, što je već mat situacija. Green je tako već na 10 poena u prvih 7 minuta i nekoliko asistencija. Cavaliersi su preuzeli i koncepcijski rizik na njemu kao šuteru s trice, ne izlazeći dovoljno brzo na closeoute, što je ovaj kaznio s dvije trice (ili je to bila samo loša obrana Lovea???). Podržavam takvu taktiku. Prvo zato jer negdje moraš riskirati protiv Warriorsa, a onda i zato jer Green nije klasična stretch četvorka tipa Teletović koji će uzeti svaki otvoreni šut. Čovjek je efikasan baš zato jer nije volume potrošač. Sumnjam da bi imao 38% za tricu da uzima više od 3,7 po utakmici (makar nije ni ovo malo).


COLD HANDS
S ovakvom šuterskom večeri Cavaliersi nisu imali šanse.
James 10/26, 1/5
Irving 4/15, 0/6
Love 5/16, 0/5
Shumpert 0/6, 0/3
Dellavedova 4/11, 0/3
Mozgov 0/5

Warriorsi nisu bili puno bolji, odnosno bolje reći, nitko kroz utakmicu osim Livingstona nije bio konstanta, ali zato su uspijevali kroz svaki period utakmice pronaći nekoga tko će dati napadu instant poticaj. Green na početku utakmice, Livingston s klupe kada bi ulazio, Klay u trećoj, Steph na kraju utakmice.
Warriorsi su najbolja šuterska ekipa u ligi, a kada dolaziš u njihovu dvoranu bolje budi spreman pratiti tempo. Cavsi su sinoć promašili tisuću otvorenih šuteva, ali dobra je stvar da su čak i u takvoj situaciji do zadnjih par sekundi bili u igri. U potencijalnom finalu playoffa, ako ugrubo pogledamo matchupove, obje ekipe će morati dobiti barem 2 od 3 matchupa: James-Curry, Green-Love, Irving-Thompson. Sinoć su Cavsi praktički izgubili sva tri, a posebno druga dva, tako da nemaju za čim žaliti.

LIVINGSTON
Livingston je bio sjajan u onome u čemu je Livingston uvijek sjajan – u korištenju missmatcha. S 201 cm visine jednostavno je previsok za sve ostale bekove u ligi, a posebno one Cavsa s klupe kao što je Mo Williams, koji je dobio samo 5 minuta u kojih ga je Shaun uneredio igrom na bloku. Ništa veće šanse nemaju ni Irving ili Dellavedova jer Livingston preko svih njih šutira kao da su stolice.
Osim toga, Warriorsi su pripremili neobranjivu akciju za njega. Na lijevom bloku prima loptu, dolazi mu centar screener, nakon čega Livingston ulazi prema obruču i ima otvoren šut. Bek je u bloku, a centar mora birati i odabrati s čim će riskirati. Ako ne izađe na šut Livingston ima zicer, ako izađe na ruku postoji opasnost da centar screener zakuca alley-oop. Najbolje od svega, akcija se odvija na 3 metra od koša i Warriorsi imaju super šansu efikasno završiti akciju.
Livingston je, da završim, bio vjerojatno i jezičak na vazi koji je prevagnuo na stranu Dubsa. Dobili su 16 poena od role playera u utakmici u kojoj glavne opcije nisu bile inspirirane ni na jednoj strani. J.R. Smith je imao finu šutersku večer, ali dok se kroz Livingstona vrtjelo dosta napada Warriorsa, Smith nije imao značajniji utjecaj na samu igru.

MOZGOV
Rus zaslužuje posebno poglavlje jer je potpuno pao u igri. Sa 60% šuta od lani pao je na 50%,a  broj minuta mu se smanjio za 6 i praktički ima minutažu primjerenu trećem visokom s klupe. Da stvar bude gora, protivnici zabijaju 107 poena na 100 posjeda kada je on na parketu, a bez njega samo 98. Sinoć je imao +/- -15 za 14 minuta igre. I dalje je njegovo pozicioniranje, masa i visina dovoljno da se „zastraši“ protivnika prilikom ulaza, ali trenutno brži i energičniji Thompson je korisniji u oba smjera, posebno protiv ekipa bez pravog centra koji može napraviti nered u napadu. Osim toga, više praktički nemamo priliku gledati Mozgova uključenog u pick and roll što je prošle sezone odlično odrađivao. Ziceri koje je promašio protiv Warriorsa bili su tragikomični.

KLUPA WARRIORSA
Početkom druge četvrtine Walton je na parket lansirao plotun: Barbosa-Livingston-Iguodala-Speights-Ezeli. Dakako da su doživjeli katastrofu protiv klupe Cavsa s Loveom, a  kasnije i Jamesom. Druga postava gostiju s vratila se iz minus 9 zaostatka s kraja prve četvrtine, ali to nije uznemirilo Warriorse koji su tek u petoj minuti vratili Klaya i Draymonda. Walton se „platoon swapom“ pridružio Docu Riversu, Donovanu i ekipi koja s klupom ne kombinira startere ili najbolje igrače. Paul i Griffin uvijek sjede na klupi početkom druge, Durant i Westbrook također, Klaya i Steph isto tako. Za Doca i Billyja se ne može pronaći opravdanje za takvu taktiku jer su im petorke kombinirane igračima s klupom bez barem jednog od va najbolja igrača sve uglavnom negativne po net ratingu. Warriorsi nemaju problem s tim ali protiv snažnijih ekipa koje kombiniraju jake startere s klupom ovakav sistem pokazuje nedostatke. Ova postava se uvijek može obraniti, ali napad je problematičan dio. Sumnjam da će ovako izgledati rotacija Warriorsa kada počne playoff, početkom druge s klupom će sigurno na terenu biti Klay (i Draymond) ili Curry.

SMALL-BALL
Dobro je, dočekali smo ih. Na 71:67 Blatt je na parket poslao Irvinga, Dellavedovu i Shumperta s Jamesom i Loveom, a Walton je prihvatio bačenu rukavicu pa posegnuo za Iguodalom i Greenom pod košem, a na perimetru su bili Steph, Klay i Shaun. S obzirom kako je pet igrača iz te small ball postave Cavsa šutirala cijelu večer, ne čudi što su Warriorsi napravili seriju 81:71. Irving, Delly i Shumpert u ovom momentu protiv ovakve momčadi kakvi su Warriorsi nema previše smisla ako neće pogađati trice i otvoriti Jamesu reket.

Ipak, James je dobio više prostora za izolacije i s dva zakucavanja nakon izolacije vratio je utakmicu u neizvjesnost i 81:77. Loveovo sinoćnje izdanje također se ne uklapa u small ball koji bi se trebao nadmudrivati s Golden Stateom, tako da ostaje žal što nismo vidjeli Jamesa na centru okruženog s 4 beka. Mislim da je to petorka koja bi se mogla suprotstaviti "Nuklearnoj Petorci" Warriorsa u potencijalnom finalu, premda su atleticizam, fizikalije i sposobnost igrača da igraju u oba pravca ravnopravno svejedno na strani Golden Statea.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa