Preskoči na glavni sadržaj

NOTES: WARRIORS vs. CLIPPERS

Srijeda večer bila je čista poslastica za sve NBA sladokuSce. Toliko zanimljiva da nisam mogao odlučiti na koje utakmice da se koncentriram, pa sam u 1.00 počeo sa Spursima i Wizardsima, u 2.00 nastavio s Hawksima i Netsima, povremeno iz fantasy razloga ćirio u Sixerse i Buckse, a večer oko 5.00 završio sa završnicom Orlanda i Rocketsa. Jutro je bilo u znaku Jazza i Portlanda i na kraju sam u jednom gutljaju popio Clipperse i Warriorse kao svojevrsni vrhunac NBA ekstaze koja me oprala. Blago nezaposlenima.

Kao što sam sinoć u porno terminu na facebook stranici najavio, u vezi zadnje utakmice se i zapisalo dosta toga dok se gledalo pa idemo pokušati to pretočiti u nešto suvislo.

U vezi spomenute najave, napisao sam nekoliko natuknica prije utakmice u kojima sam pokušao pretpostaviti gdje će se odvijati ključni dvoboji. Za one koji nisu čitali evo screenshota zadanih premisa:



Od četiri točke dvije su se pokazale presudnima u sinoćnjoj utakmici a to su 1. i 4., dok je Griffin (2.) prema najavama puno više vremena provodio na distanci nego u reketu pokušavajući otvoriti malo prostora za cutere, Jordana u reketu, i igru 2 na 2 Paul-Jordan, ili igrati handoff igru uglavnom s Redickom.

Warriorsi su se odlučili za klasična obrambena zaduženja, Curry je bio na Paulu, Klay na Redicku i tako do kraja. Isto je važilo za Clipperse. Tu me osim ovih klasičnih duela Paul-Curry i Griffin-Green najviše zanimao onaj Klaya i Redicka. Obojica su pakleni šuteri kada se otvaraju iz bloka ili šutiraju skok šuteve iz mjesta, ali Klay je daleko bolji kreator, Redick ne i tu sam vidio potencijalni problem za Clipperse jer je Redick čak 8 cm niži od Thompsona koji može bez problema šutirati preko njega iz svih situacija ili ga napadati u postu.

U startu utakmice Warriorsi u svom stilu pokušavaju gurati u leđa, i odmah čim prijeđu centar traže situacije za Thompsona i Curryja, a da bi njih zatvorili Clippersi ostavljaju malo više prostora za Greena koji je na otvaranju promašio dvije otvorene trice. I to je ok taktika Clippersa. Kada igraš protiv bolesno efikasnog napada onda negdje nešto moraš odmah predati. Ostavljati tricu Greenu kao pop opciji, ili Iguodali spot up šuteve na weak sideu nisu loše opcije. Lani je Green bio na taman prihvatljivih 33,7% trice, ove sezone uz otprilike istu potrošnju s perimetra tricu realizira sa 50% uspjeha. Što je izvrstan start, ali u početku utakmice treba ga testirati, jer je sinoć utakmicu skončao na samo jednoj pogođenoj iz 6 pokušaja. Priča o Greenu kao stretch opciji me podsjeća na Peru stretch four Antića od kojega su Pacersi u playoffu prije dvije godine strahovali kao da je Pat Garrity a ne Pero Antić, igrač koji je u seriji imao 17% šuta za tri. Ali činjenica da ipak ima domet u ruci izluđivala je do opsesivne razine Vogela a Hibberta učinila dodavačem ručnika. Slično je i s Greenom, trebaš mu poštovati šut, ali ne i bojati ga se. Ako frajer stavi 5 od 8 trica tu večer, svaka čast, samo se pobrini ako već tu preuzimaš rizik da drugu, opasniju opciju neutraliziraš.

Clippersi su vrtjeli svoje standardne akcije: flare screenovi za Redicka, Paulovi jumperi na distanci, i dakako osnova svega 2 na 2 igra Paul-Griffin. Odmah se vidjelo da će Blake kao i u prvim ovosezonskim utakmicama biti prva opcija u napadu bez obzira što ga čuva Green, Clippersi boljih opcija nemaju. Sve što je u startu utakmice Griffin zabio, zabio je s poludistance na asistirane lopte. Očekivao sam da će biti agresivniji kao dribler protiv Greena i da će nešto pokušati u postu kroz kontakt igru ne bi li opteretio Greena penalima, ali Doc je valjda procijenio da protiv Greena to neće ići tako lako. Uz to, takav stil igre više iscrpljuje igrača, remeti ritam napada, ali Clipperse (odnosno Blakea u postu) je i lakše braniti jer imaju dva ne-šutera na parketu u Lanceu i DeAndreu pa se pomoć može slati s nekog od ove dvojice i džaba ti što je Blake genijalan passing visoki.


Kad sam već kod Jordana, Clippersi su i njega pokušali u startu razigrati protiv Ezelija, koliko god čudno zvučalo da netko crta akcije za njega. U startu napada postavili bi ga uz desni baseline, a onda ga s vrha trice tražili po sredini gdje je on pokušavao doći u deep post poziciju ispred Ezelija i „boljom“ rukom finiširati. Čak je i bilo uspješnih situacija. Jordan je ipak većinu koševa postigao zakucavanjem zicera i alley-oopova koje su mu namještali uglavnom Paul i Griffin (nekoliko dobre 2 na 2 akcije visokih Clippersa).

Moram priznati da mi se dopao Ezeli. Fantastičan backup centar. 
Ne odigrava handoff igru kao Bogut, ne postavlja ni screenove kao Australac i nije igrač za tražiti cutere s visokog posta ali je strahovito aktivan obrambeno (highlight blokada u uvodu utakmice), istrčava tranziciju i posprema zicere.

Warriorsi činilo se prvi upadaju u probleme kada je Curry nakon nekoliko minuta igre morao na hlađenje zbog penala. Jasno, Warriorsi bez njega više nisu toliko opasni i geometrija igre se mijenja. Curryjeve trice i izvrstan pregled igre uz dakako spacing zamijenili su post upovi Livingstona a jedini dribler na parketu je ostao Thompson. Koji osim što je morao kreirati drugima morao i uzeti koju loptu viška, a u takvim uvjetima Klay nije više oličenje efikasnosti. Walton radi dobar potez i na parket šalje Iguodalu kao još jednog playa, Livingston, Barbosa i Speights su nešto zabili i eto Warriorsa na kraju prvog dijela s prednošću 31:25 koristeći dobar obrambeni potencijal klupe s dugajlijama poput Barnesa, Iguodale, Livingstona i Barbose i neuigranost klupe Clippersa koju Doc voli u komadu slati na parket, bez pomoći Griffina ili Paula.

Curry se odmorio i spektakl može početi u drugoj četvrtini. Klupa s njim za komandama umjesto Livingstona nemilice rešeta klupu Clippersa, a Docu ne pomaže ni vraćanje Jordana koji ne uspijeva stabilizirati obranu. Clippersi su u prve 4 minute druge četvrtina upali u totalni kaos. Koji se očitovao time da je Jamal Crawford bio to što jest cijele karijere, ali ona lošija verzija (ostarjelog) haklera koji mora početi živjeti s onom „nekoć bilo, sad se spominjalo“. Uzeo je previše loših šuteva koje nije pogodio, a utakmicu je završio sa 4/15 šutom. Brojke su mu se grozno srozale ove sezone: 37% iz igre i samo 18% za tricu (3/16), uz mizeran prosjek asistiranih lopti s obzirom koliko igra s njom u rukama.

Još gora stvar koja je izašla u drugoj četvrtini na vidjelo bila je obrana 2 na 2 igre kod Clippersa. Sve što bi zapravo trebali znati o tome je da im je Curry ubacio 9 poena u 4 minute druge četvrtine, koristeći sekundu prostora kada koristi screen od visokog rollera ili u handoffu. Dvije trice od 3 je zabio na taj način u tom periodu i to, zanimljivo, baš „preko“ Jordana. Ovo „preko“ sam stavio u navodnike zato jer Jordan nije ni pokušao izaći mu na ruku dok se bek Clippersa koprca i pokušava probiti screen. Dakle sada se vraćamo na premisu broj jedan od gore. Već sam rekao da je Doc ove sezone modificirao obranu picka u koju je Jordan uključen na način da više ne udvajaju agresivno ball handlere nego visoki ostaje u zoni i pazi na reket. To je prednost ne samo za visoke igrače, nego olakšava posao i cijeloj obrani koja ne mora rotirati unutra-van i općenito se ne gubi u rotacijama. Dakle, legitimna obrana, ali… Protiv Curryja je to neučinkovito jer će on zabiti hrpu trica koristeći sekundu prostora koju mu daje screener. I ako sam precizno brojao, Steph je sinoć zabio 5 trica upravo na taj način, koristeći blokove visokog igrača i koristeći nezainteresiranost Doca Riversa da korigira obranu. Stephena Curryja u zonskoj obrani picka mogu braniti valjda samo dvije momčadi. Prva su Spursi s Leonardom koji ga može ganjati kao posavski gonič, a druga su moooooožda Thunderi i Westbrook. Ali ne ovaj obrambeno nonšalantni Westbrook, nego Westbrook koji će par dana prije utakmice protiv Warriorsa provesti u tibetanskim planinama meditirajući kako bi bio psihički spreman i koncentriran iskoristiti snagu, brzinu, eksplozivnost i dužinu protiv Curryja.


Domaćini tako zahvaljujući nedostatku plana Clippersa odlaze na opipljiviju razliku 46:29, čak i onda kada je Rivers vratio startere na parket. I dalje gledamo previše solo akcija a premalo Griffina u bilo kakvoj akciji. Ekipa iz LA-a ipak nije umrla, upravo je Blake stabilizirao igru i s nekoliko poena u nizu smanjio prednost, namjestio nekoliko zicera Jordanu, a onda su mu se pridružili Paul u vrlo kvalitetnom šuterskom izdanju dobro koristeći Jordanove screenove i činjenicu da Ezeli ostaje u zoni i ne izlazi duboko na ruku, a pojavio se i Redick s dvije trice i eto Clippersa na samo 5 razlike.

Prvo poluvrijeme obilježeno je ratom Curryja i Paula. Prvi je ubacio 16, a drugi je imao čak 20 poena, uz 6 asista. I onda se dogodio još jedan paradoks. Baš kao što su Warriorsi ili njihova kupa zaigrali bolje kada je Curry izašao iz igre i kada su stvrili malo veću prednost tako su reagirali i Clippersi bez Paula koji isto upada u nevolje s penalima i mora na klupu. Teret napada je sada potpunosti na Griffinu, ali nije problem, Blake uz pomoć Redicka trpa, a na drugoj strani dobar je Thompson koji u nekoliko navrata koristi čisto prednost u visini da zabije uglavnom kada poželi preko Redicka, a Green je imao nekoliko dobrih proigravanja, uglavnom prema Ezeliju koji posprema zicere. To je ipak nedvoljno za raspoložene Clipperse koji su dobili nešto i od Crawforda, Smitha i Lancea i treći kvoter pobjeđuju 27:19.

Može i gore za domaćine. I jedni i drugi otvaraju završnicu bez glavnih napadačkih poluga i s klupama u glavnim rolama, a prvi Rivers poseže za promjenom i baca Paula u vatru koji organizira napade iz kojih Josh Smith i Wes Johnson pogađaju trice i Clippersi su na velikih +10, 87:97.

A onda se moja četvrta premisa pokazala u punom sjaju. Kad im ne ide Dubsi posežu za oružjem protiv kojeg liga još nije pronašla obranu.  Teški small ball – Green na centru, krila su Harry Barnes i Iggy, Klay i Steph su bekovi. Dubsi sada imaju 5 igrača na parketu koji mogu potegnuti tricu ili napasti prostor, s loptom ili bez nje, a uz to su svi dovoljno visoki i dugački da odigraju kvalitetnu obranu. Rezultat toga bio je čisti blitzkrieg Warriorsa i to od do tada samozatajnog Barnesa koji pogađa poludistancu, dvije trice i istrčava kontru, i sve to u samo minutu igre. Clippersima je sada već voda u ušima, publika je na nogama a moral petorke Warriorsa u nebu. Clippersi su opet upali u kaos, pa se može postaviti npr. pitanje zašto Griffin nije dobio nijednu loptu u izolaciju protiv Barnesa kada je sve stalo?

Clippersi nastavljaju iz pogreške u pogrešku. Opet nitko ne izlazi na Stepha u handoff/pick igri a on hladno stavlja dvije trice, stavlja i treću nakon briljantne akcije kojom su ga oslobodili i doveli u korner poziciju. U četvrtoj četvrtini Barnes i Curry su zabili 23 od 30 poena Dubsa. Kalvarija Clippersa se nastavila, Paul pri rezultatu 103:101 promašuje oba penala, Jordan također udara air-ball sa slobodnog, Griffin zamalo gubi loptu u samoj završnici, a onda Paul 20 sekundi prije kraja i 10-ak prije isteka napada ničim izazvan poteže tricu preko ruke. Kraj.

Warriorsi su u tipičnom svom stilu došli do pobjede, šuterskim inspiracijama i small ballom, dok obrana nije bila na nivou. Samo da se na trenutak zadržim na small ballu. Vrijeme je da Clippersi toj nekonvencionalnoj postavi daju više minuta. Sinoć je ta postava dobila 8 minuta, ostvarila bolestan net rating i napravila dar-mar Clippersima prelomivši utakmicu. U 5 utakmica ove sezone ta je postava dobila svega 20 minuta i čini se da je vrijeme da postane standard u igri Warriorsa a ne samo tajno oružje kada zagusti. Ali što će onda ostatak lige kada su Warriorsi dominantni i bez nje kao prevladavajuće postave?


Clippersi kao Clippersi, još uvijek nisu naučili završiti utakmicu, ali pokazali su solidnu igru, i uz neke modifikacije, posebno obrambene, mogu biti konkurentni Warriorsima i u playoffu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa