Preskoči na glavni sadržaj

ANALIZA TRADEA HEAT – GRIZZLIES

Uopće nije problem pronaći motive za ovaj trade. Heat plaća porez, opet, što je za gazdu Arisona malo too much s obzirom da Jamesa više nema a ideja o novom pohodu na finale je čisti san. Vrijeme je za štednju, posebno kada se zna da je Whiteside free agent i da će njemu trebati ponuditi čini se bogat ugovor. Heat je ovdje uštedio 6 milijuna dolara, iako su opet dobili Udrihovu i Stokesovu plaću. A nije da su ih htjeli ili im trebaju ova dvojica, ali Riley nije uspio pronaći treći tim koji bi preuzeo bivše Grizlije. Čak ni Phila?!

Grizliji nakon lijenog ulaska u sezonu traže slamku spasa u segmentu igre za koji i moja baba zna da im je rak rana – šut. Chalmers bi tu mogao pomoći, ali i predvoditi drugu postavu bolje nego Udrih. Ennis je bonus, (mlado) krilo koje je još uvijek samo potencijal.



CHALMERS

Znam par stvari onako iz glave o Chalmersu. Edin Avdić bi bio ponosan.

- Kansas Jayhawksi su mu umirovili dres NO 15. Valjda zbog ovoga ispod i 3 solidne sezone, od kojih je 2008. ovjenčana titulom NCAA prvaka.


- Mario „Rio“ Chalmers zove se zapravo Almario i s Aljaske je

- U mojoj glavi Rio je sinonim za najprosječnijeg mogućeg beka u ligi, ali čovjek ima 2 prstena s Heatom. U kojima nije bio samo promatrač. Sjetimo se finala protiv Oklahome i 4. utakmice kada je ukrcao 29, ili finala protiv Spursa 2013. kada je u 2. i 6. ubacio 19 i 20.

- navodno je u kontaktu s dječjom pravobraniteljicom zbog ovakvih stvari






A sad bez zajebancije. Chalmers je Heatu postao teretan ove sezone, već na samom njenom početku jer se Tyler Johnson profilirao kao trenutno bolji bek, ili bek u boljoj formi. 
Johnson je trenutno bolji strijelac i bolja tricaška opcija pa je Chalmers sa svojih 6 milijuna dolara plaće postao čisti luksuz. Do nedavno Chalmers je bio startni play koji se upravo zbog šuta za tricu (i solidne obrane na playu) odlično uklapao u Heatov sistem koji se cijeli bazirao na spacingu i slash and kick igri Jamesa i Wadea. Onoga momenta kada je Dragić došao u Miami i kada je dobio novi ugovor bilo je jasno kome pripadaju ključevi momčadi na pointguard poziciji. Kada pogledate brojke možete si postaviti jednostavno pitanje: koga radije želim imati na rosteru, Johnsona na minimalcu ili Chalmersa na plaći od 6 milja?


E sad, Miami je ovdje izgubio na dubini. Premda su Chalmersove brojke ove sezone živa katastrofa (9% za tricu posebno bode oči) ipak je bio sposoban odigrati rolu kreatora s klupe protiv drugih postava, dok je Tyler bio spot up opcija. Odlaskom Chalmersa Heat ostaje bez igrača s klupe i postavlja se pitanje tko će kreirati drugima? Dio će svakako preuzeti Johnson (tek treba vidjeti kako će to izgledati), dio napada će preuzeti Green kada se oporavi od boksačkog meča, a tu su Wade i Dragić koje je ionako najbolje razdvojiti u minutama, da obojica što manje igraju zajedno jer obojica vole loptu u rukama. Dragiću bi igra s drugim postavama mogla odgovarati. Nema Wadea i Bosha koji vole loptu, a ima Johnsona, Greena za namještanje zicera i McBoba s kojim može igrati pick and pop. Moguće dobar scenario da popravi formu i vrati samopouzdanje.

Chalmers je još jedan pokušaj Memphisa da pronađe šutera. Za početak Chlamers će tricu morati gađati bolje od 9%. Tko zna, možda promjena okruženja pomogne. Svejedno nisam siguran, sve i da Chalmers popravi formu, kako im njegova jedna i pol trica po utakmici može pomoći ili podignuti plafon ekipe, posebno kada se zna da je Chalmers lani u nešto većoj potrošačkoj roli bio i nešto manje efikasan nego kada je igrao uz Big-Three. Uostalom, u Memphisu ga čeka rola s klupe u kojoj je lani imao 10,2 poena i 40 (fg)-29 (3p)%, što je za 5 i 9 % lošiji učinak u field goalu i 3p nego lani kada je bio starter. Pored toga mu se pokvario i asist-turnover ratio, manje je asistirao a gubio jednak broj lopti. I konačno, upitno je kakav je Chalmers dribler za rolu kakva ga očekuje, kada je godinama unatrag igrao bez lopte, praktički kao šuter.


Dobra je stvar što je Chalmers puno bolja opcija u svakom pogledu od Udriha, usprkos nekim njegovim bljeskovima lani u sezoni i playoffu i pouzdanom šutu s poludistance. Chalmers je mlađi, bolji šuter (valjda), bolji dribler i iskusniji playoff igrač. Profitirati u cijeloj priči mogao bi i Conley koji bi ako Rio pokaže napredak u formi mogao dobiti koju minutu odmora više, a nije isključeno i da ih gledamo kao kombinaciju na bekovskim pozicijama jer je jedan bolji dribler (Conley), a drugi je šuter. Zapravo, Chalmers je za mene svakako ofanzivni upgrade u odnosu na bezveznog Courtneyja Leeja, a posebno Tonyja Allena.

Dakle Chalmers u Memphisu svakako ne rješava krucijalni problem Grizlija – nedostatak opcija na perimetru. Problem je strukturalan i ne može ga se riješiti ovakvim kozmetičkim renoviranjem ili osvježavanjem ekipe. Sve dok Grizliji ne promijene kompletnu ideologiju i igru s 4 visoka tijekom 48 minuta, kao i limitiranim bekovima, može im pomoći samo Kevin Durant.

UDRIH
Benu sam već spominjao u tekstu o ex-Yu igračima i čini se da je trenutak da se vrati u Euroligu, u neki Unics kao drugi bek dok još ima nešto soka u njemu. Ako ne, rola trećeg playa je idealna uloga za njega na svakom NBA rosteru. Osim u slučaju ozljede Dragića ili Johnsona minute u Miamiju teško da će vidjeti.

STOKES
Stokes je iz Memphisa i to je bio jedini razlog zašto je bio kod njih na plaći. Igrači Stokesovog profila više nikome ne treba. Da treba Reggie Evans bi bio na nečijem rosteru. Visok je 206 cm, ima 120 kg, tweener je koji nema šut, nije atleta koja može paziti na obruč, ne može switchati u obrani – 3 stvari koje visoki igrač mora biti sposoban odrađivati, barem neke od njih da bi bio igrač rotacije. Jedini Stokesov skillset vrijedan hvale je skok igra, a dok je tako čeka ga NBDL ili Europa. Heat je krcat na centrima – 6 komada centara ili krilnih centara prije njega, plus Spoelstra u klasičnom svom stilu koristi small ball kad god je prilika i na četovrke gura Denga i Winslowa.


ENNIS
Ne možeš ostati ravnodušan na prvoklasnu atletu – 200 cm90 kg210 cm wingspan. Gledati ovog igrača kako trči u tranziciju i teren pretrči u 4-5 koraka a onda silovito završi na obruču čisti je spektakl. Lani je u prvoj NBA sezoni imao 17 minuta po utakmici, 5 poena (40-32%), 2,8 skokova, 0,8 asista. Osim atleticizma kojim zrači nije pokazao previše iako je bilo utakmica u kojima je igrao preko 30 minuta i imao fine brojke, ali to je više bio izuzetak nego pravilo. Ennis još uvijek nije dokazao da atleticizam može pretvoriti u nešto opipljivo na bilo kojem kraju parketa.

Tranzicija mu je najjače oružje što nije pretjerano impresivan podatak jer na nju otpada tek nekoliko posjeda po utakmici. Drugo najbolje oružje mu je kretanje bez lopte i završavanje na obruču, uglavnom zicera. Potencijal za igranje obrane je tu, prvenstveno zbog eksplozivnosti, dobrog lateralnog kretanja i dužine koju posjeduje. Ali da bi dobio minute Grizlijima je potreban njegov šut, koji je u najmanju ruku upitan jer 32% za tricu nije nešto što će obrane respektirati.

Bilo bi lijepo da Ennis dobije minute u Memphisu ali ne vidim kako je to moguće pored Greena, Allena i Cartera na niskom krilu, dok Joerger nije sklon koristiti small ball postave u koje bi Ennis mogao upasti kao četvorka.


Još jedna stvar, Ennis ima 25 godina i pitanje je koliko u njemu još ima prostora za individualni napredak, ali da ima i 20 čini se da bi bilo isto. Nagradno pitanje: tko je posljednji mladi igrač kojeg je Memphis razvio?

Evo njihovih pickova od posljednjeg iz ove sezone pa do prvog i jedinog kojeg su u rasponu od 8 godina razvili kao NBA igrača: Martin, Adams, Timma, Franklin, Wroten, Selby, Vasquez, Jones, Henry, Carroll, Thabeet, Donte Green, Mike Conley.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa