Preskoči na glavni sadržaj

Najava EuroBasketa (2) - Somos Equipo

Španjolci su lani na SP-u u svojoj državi trebali još jednom demonstrirati silu, prošetati se kroz raspored koji im je bio idealno naklonjen, a onda se u finalu potući s Amerikancima za zlato. U meču u kojima su ih mnogi držali za favorite. A onda im je klasični španjolski „siesta“ mentalitet u kombinaciji s trojcem Heurtel-Diaw-Gobert presudio u četvrtfinalu, ponizivši ih pred vlastitom publikom te tako pokvario oproštaj jedne velike generacije koja je dugo trajala i osvojila sve što se moglo osvojiti. Espana SP 2014, trebao je biti dostojan oproštaj od reprezentacije legendi poput Reyesa, Pau Gasola, Navarra, Calderona.

Usprkos neuspjehu koji je jednako kao i uspjeh trebao biti trigger za promjene na rosteru Španjolci se nisu odlučili za potpunu smjenu generacija. I dobro su napravili. Bolje, dostupne igrače koji žele igrati na ovom EP-u od Reyesa i Paua konkretno, koji su pripadnici stare garde, ionako nemaju. Drugo, treninzi s njima dvojicom biti će dobar primjer mladim igračima u reprezentaciji koji „odrastaju“ s iskusnim veteranima. Treće, nema nikakve potrebe tjerati iz reprezentacije igrače koji mogu pomoći, bez obzira na godine. Igrač je dobar ili loš, može pomoći ili ne može, a koliko ima godina je nebitno. Pau Gasol je all-star u 35-oj, Reyes igra sezonu života za Real u također 35-oj. Pa nije reprezentacija valjda ta gdje ćeš kaliti čelik, odnosno gdje će mladi skupljati iskustvo samo zato jer su kao potencijal, i to sve nauštrb veterana. Dobar potez Španjolaca u svakom slučaju postepeno mlade igrače uvoditi u selekciju te ih kombinirati sa senatorima.



Evo rostera Furije:

PG: Ribas, Sergio Rodriguez, Vives
SG: Lull
SF: Rudy, Claver, San Emeterio
PF: Mirotić, Reyes, Aguilar
C: Pau, Hernangomez

A sada idemo vidjeti gdje su im plusevi a gdje minusi nakon kojih bi trebali dobiti nekakav opći uvid u snagu Španjolaca.

PLUS

Iskustvo i kontinuitet

Udarni igrači Španjolske mahom su prave iskusnjare što se tiče godina, broja nastupa za reprezentaciju, trofeja koje su osvajali igrajući ključne role. Pa tako imamo osim Paua i Reyesa koje sam spomenuo, Llulla s 28 godina, Rudyja s 30, Sergia Rodrigueza s 29, Ribasa s 28, San Emeteria s 31. Godinama igraju zajedno u klubovima i reprezentaciji a poznaju se iz španjolske lige pa im uigravanje neće biti nikakav problem. Pridodajmo svemu ovome Scariola koji je s ovom reprezentacijom osvajao 2 puta Eurobasket, 2009 i 2011. Na tim rosterima koji su osvajali titule bili su Gasol, Reyes, Claver, Rudy, Llull i San Emeterio, što znači da ova Španjolska družina odlično poznaje zalizanog Talijana trenera u Armani odijelu, ali isto tako znaju i kako se osvajaju titule i prvenstva.

Poseban je naglasak pri svemu tome na petorku iz Real Madrida - Lull, Rudy, Sergio, Reyes i Mirotić koji je tamo bio sve do prošle sezone. Ova petorka može igrati zatvorenih očiju zajedno i upravo je ova petorka lani (uz dodatak Bourousisa i Carrolla) igrala uvjerljivo najbolju košarku u Europi (do finala španjolskog prvenstva i finala Eurolige). Ne samo najbolju na način da su razvaljivali protivnike, već igrali i ultramodernu 4-out košarku udarajući visoki tempo, hrpe trica i gomilu slash and kick igre forsirajući svoje bekove haklere. Mirotić je ove sezone otišao, ali tri beka + Reyes su opet ponudili vrhunsku košarku, ovoga puta ne toliko atraktivnu zbog konzervativnijeg Lasovog sistema s 2 klasična centra ali rezultatski bolju jer su osvojili sve što se moglo osvojiti.



Napad

Rotacija
Nisam previše obraćao pažnju na Španjolsku u pripremnom periodu. Pogledao sam prvu četvrtinu utakmice s Makedonijom od prije nekoliko dana. Sasvim je jasno da će Scariolovi starteri biti Ribas-Lull-Rudy-Mirotić-Gasol.

Ribas je možda iznenađenje kao starter ispred Sergia Rodrigueza svima koji su tek površno pratili ACB španjolsku ligu. Bivši play Valencije, od "jučer" play Barcelone, Ribas upravo je ono što treba Španjolcima u petorci što se napadačkog dijela igre tiče. Razigravač koji odlično kontrolira tempo utakmice, ima dobar pregled terena, zna zavrtjeti pick and roll akciju, ali odličan je i u spot upu. Za tricu je u španjolskoj ligi šutirao 45,8% iz 3,4 pokušaja, a nešto slično i u Euroligi.

Na drugoj strani Chacho Rodriguez će ostati u svojoj klasičnoj roli iz Real Madrida, a to je ona vođa druge navale i šesti igrač za prste polizati.

Llull će odrađivati također spot-up rolu jer dribler kao i kreator nije i njegov učinak ovisi o broju serviranih lopti od strane suigrača, dok to ne vrijedi za Rudyja Fernandeza koji može napasti iz driblinga i kreirati sebi. Mirotić je klasični missmatch za skoro sve četvorke na turniru zbog svojih all-round vještina, a Pau Gasol će biti prva napadačka opcija i igrač koji će trošiti najviše lopti i preko kojih će ići većina akcija.

Mirotić-Gasol

Ovo je napadački uvjerljivo najbolji centarski tandem na turniru. Obrambeno upitan o čemu nešto više kasnije, ali napadački nitko do startera iz drugih reprezentacija ovom dvojcu ne može vode dodati. Zbog bolje ravnoteže obrana-napad u centarskoj liniji Španjolskoj bi bilo bolje da imaju mlađeg Gasola, ali i Pau nudi dosta opcija.

Gasol i u 35. ostvaruje dobre brojke za Bullse. Pomalo napumpane reći će neki, ali neosporno je da je s njim napad Bullsa živnuo kao rijetko kad pod Thibodeauom. Pau će biti fokalna točka napada Španjolske na sličan način kako je to bio i Marc u godinama dok Pau nije bio u reprezentaciji. Dakle, kreiranje s visokog posta, handoff igra, roll akcije, ali i lopta na niskom bloku i šutevi s poludistance. Gasol još uvijek ima zavidnu leđnu tehniku kao i mekanu ručicu. Zbog svega ovoga je klasična triple threat opcija na centru, a mislim da nitko na turniru tako nešto nema baš na centarskoj poziciji (ne, Valanciunas nije taj). Dobra stvar za Španjolsku je što ni Srbija, ni Turska, ni Italija, pa ni Njemačka nemaju na centru nekoga tko bi mogao parirati Gasolu i držati ga pod kontrolom. Opcija može biti udvajanje, zapravo ne može, jer će te onda bekovi tricaši zasuti tricama. Definitivno čovjek i igrač koji može ići na 20+ poena prosjek u grupnoj fazi natjecanja ako to bude potrebno. A i dalje kroz turnir dok ne naleti na Goberta i društvo koji će ga isprebijati.

Mirotić je idealan partner Gasolu. Igrač koji je u Realu a onda i u Bullsima naviknuo igrati na perimetru kao stretch četvorka. Samo što Nikola nije jednodimenzionalna lažna četvorka nego igrač zahvaljujući kojemu svaki napad dobiva na šarmu. Može sebi kreirati šut i usprkos tome što ima 208 cm nije mu problem spustiti loptu na parket i napasti (sjajni fakeovi, jedni od uvjerljivijih koje sam ja gledao). To mu daje veliku prednost u odnosu na ostale četvorke, posebno europske koje ga ni dok je igrao za Real nisu znale braniti iako je i on kupio plodove općenito sistema Madrida. Mirotić će i u kombinaciji s Gasolom visjeti na perimetru, postavljati blokove za pick and pop, šutirati trice te napadati 1 na 1 iz izolacija koje mu ponudi Scariolo. Zbog ovoga je kompatibilan s Gasolom koji će operirati po reketu, a u prvoj četvrtini utakmice protiv Makedonije vidio sam nekoliko situacija u kojima su Mirotić i Gasol igrali 2 na 2 protiv svojih čuvara, a bilo je nekoliko i high-low kombinacija.

U svakom slučaju, ovaj dvojac jamči vrhunski napad s centarskih pozicija i vrhunsku zabavu za neutralne promatrače, dok se protivnici s razlogom trebaju pribojavati jer kompletnijih i talentiranijih napadača iz centarske linije nema.



4-out/side to side attack/šuterski potencijal
Scariolo je kao i većina trenera do prije nekoliko godina forsirao 3 out-2 in sistem s klasičnim centrom na jednom bloku i klasičnom četvorkom na drugom bloku. A onda je kako sam kaže, otkrio spacing, sav prostor koji se dobije za napadanje iz kretanja bez lopte, ili koji centar dobije u low postu samo zato jer četvorka može šutirati trice, ili koji bek dobije za napadanje s loptom, ili koji bek i centar dobiju za 2 na 2 igru. Zbog ovoga je Mirotić ključni čovjek ove momčadi. Ukoliko on bude mogao pogađati trice (a dokazano može u Europi) svi ostali če imati više prostora i napad će biti protočan. Sergio i Pau mogu vrtjeti pick, Rudy napasti iz driblinga, Pau igrati leđima bez straha od udvajanja, bekovi i krila napadati prostor cutom.

Protiv Makedonije sam vidio da lopta juri po perimetru kada se zavrti akcija. Osnovna akcija Španjolaca je klasični pick and roll ili pick and pop koji zahtjeva rotacije od obrane prema unutra nakon čega ball handler traži slobodnog igrača po perimetru koji šutira ako je sam, ili prosljeđuje loptu prvom do sebe i tako dok ne preslože obranu i netko ne ostane sam na trici, i to je takozvani side to side koji su Španolci doveli do savršenstva.

Svi igrači iz petorke Španjolske mogu bez problema šutirati s raznih pozicija. Ako startnoj petorci dodamo Rodrigueza, Aguilara, San Emeterija, pa čak i Reyesa onda imamo 9 igrača koji mogu bez problema šutom s perimetra torpedirati svaku obranu.

MINUS

Obrana

No Marc-no D
Nakon dugo vremena Španjolci će morati igrati bez Marca Gasola (Ibaku ne računam jer se tek sporadično pojavljuje na turniru, bez značajnijeg ili presudnog učinka za razliku od Big Burritoa). Mlađi Gasol je jedan od najboljih obrambenih centara u NBA ligi, samim time i u Europi. Igra u Europi mu je bila tim lakša zato jer je mogao biti parkiran u reketu i korigirati kao obrambeni libero sve pogreške svoje obrane, što je radio sve ove godine fantastično, a istovremeno je odlično pazio i na individualni matchup protiv Krstića, Tomića i Valanciunasa ovoga svijeta. Stariji Gasol teško da može ponuditi takvu svestranost ali vjerujem da može makar djelomično.
Pau je visok 215 cm a europskim bekovima i krilima koji nisu obdareni atleticizmom i fizikalijama nije baš svejedno jurišati na takve divove, bez obzira koliko oni bili mekani kao Pau. Scariolo će sigurno i njega držati čvrsto usidrenog u reket, neće kao ni u Bullsima daleko letjeti prema perimetru, a ključno će biti da smeta visinom i rasponom ruku.

Less press?
Pitanje je kako će Scariolo posložiti obranu na perimetru. Zbog prisustva Marca Gasola u pozadini sve ove godine španjolski bekovi predvođeni Lullom, Rubiom i ostalima mogli su igrati jaki presing na loptu, kockati se na linijama dodavanja. Sa starijim Gasolom to neće biti jednostavno ponavljati jer Pau se ne postavlja u pozadini i ne kreće se kao mlađi brat, zato vjerujem da će bekovi na perimetru zaigrati nešpto opreznije, s manje žestokog pressa nego zadnjih godina. Ali opet, ako oduzmeš press obranu, kockanje s ukradenim loptama, oduzeo si dio šarma Španjolcima kojima je tranzicija jako bitna kao i poeni koji proizlaze iz nje.

Gasol/Mirotić
Koliko god su napadački savršeno komplementarni toliko obrambeno nisu najidealniji tandem. Skakački su korektni i pouzdani, pa čak i u 1 na 1 obrani ali u nekoj sistemskoj obrani baš i ne jer ni jedan ni drugi nisu rim protectori, ne mogu preuzimati u obrani, Gasol je lagana meta u pick and rollu, nisu atlete iako imaju zavidnu visinu i dužinu. Već sam rekao gore da se Pauove manjkavosti mogu korigirati odnosno djelomično maskirati konzervativnijom obranom. Međutim i dalje je pitanje tko who helps the helper? U onom momentu kada je Pau na pomaganju prilikom ulaska beka u reket tko njemu čuva leđa? Može li to Mirotić raditi na konstantnom levelu? Može li Mirotić preuzeti patroliranje reketom dok Pau ratuje s Pleissom, Raduljicom ili Bargnanijem? Nikola je u Bullsima pokazao da nije baš tako svilen kao što se čini i da može odraditi prljavi posao u obrani, ali hajde da vidimo može li to ponoviti bez Butlera, Snella, Noaha ili Gibsona.

Tko čuva Batuma? Tko čuva Teodosića?
Španjolci i dalje nemaju bočnog stopera. Batum može za doručak pojesti najboljeg obrambenog igrača Španjolaca Rudyja Fernandeza. Ribas, Rudy ili Llull ne mogu paziti na Teodosića. Općenito je ta vanjska perimetar linija Španjolaca jako niska, mršava i nema atleta u njoj koji mogu braniti nekoliko pozicija. Francuzi za Batume i Teodosiće imaju Batuma i Gelabalea, Srbija ima Kalinića, Španjolci nemaju takve klase. Zato i igraju ili su igrali žestoki presing, kako bi sakrili manjak centimetara i manjak atleta na perimetru te je sve to Marc nadoknađivao u pozadini obrane.

Klupa
Španjolci i nemaju neku širinu na rosteru i prijašnjih godina su bili puno duži i dublji na klupi. Rodriguez i Reyes će vrlo vjerojatno odraditi svoj dio posla, ali tko ostaje nakon njih i u slučaju možebitne ozljede nekog startera? Uglavnom jednodimenzionalni igrači tipa Aguilar, San Emeterio ili mladi Hernangomez koji ni u svojim klubovima ne igraju bitnije role. U usporedbi s Francuzima, Španjolci su puno kraći u rotaciji.


Chokeri
Već 2-3 godine gledam chokeanje španjolskih klubova i reprezentacije u gustim završnicama. Sjetimo se samo Real Madrida i finala protiv Olympiacosa ili Maccabija kada su njihovi bekovi nestajali s parketa, isti oni bekovi koji su starteri u reprezentaciji. Ništa bolji nisu zadnjih godina ni u reprezentaciji. Lull je vjerojatno najveći choker kojeg su moje oči vidjele, Rudy redovito nestane, dok se Rodriguez trudi nešto napraviti ali rijetko kada uspije. Za guste završnice imaju Gasola ovog puta, iako bi Scariolo barem za 5 zadnjih minuta guste završnice volio imati Navarra La Bombu, odnosno nekoga s cojonesima. U slučaju guste završnice možete biti sigurni da će spomenuti chokeri nestati s parketa, a na 0:0 u zadnjoj minuti utakmice Španjolska-Grčka ili Srbija-Španjolska stavio bi i kuću i okućnicu na „pravoslavnu braću“. Uglavnom da skratim: nimalo ne vjerujem ključnom španjolskom trojcu na perimetru u zajebanim završnicama jer nisu toliko dobri hakleri kao što se ponekad čini, barem ne da bi rješavali utakmicu svojim potezima ili donosili prave odluke.

Zaključno

Gotovo sigurno će Furija imati najbolji napad turnira. Previše je tu napadačkog talenta na raspolaganju da ne bi trpali u velikim količinama. Pitanje je samo mogu li suludo dobrim napadačkim učinkom nadoknaditi obrambene minuse koji su očiti. Nemaju ni blizu dobru obrana-napad ravnotežu kao Francuzi koji na svakoj poziciji imaju kvalitetno rješenje. Španjolci nemaju ni na jednoj. Zato im ne bi dao prednost u potencijalnom finalu, već ih svrstavam u rang sa Srbijom kao ekipama koje mogu izazvati Francuze ali barem na papiru imaju više minusa od Francuza.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa