Preskoči na glavni sadržaj

NBA FINALE: WARRIORS - CAVALIERS

OBRANA NA LEBRONU

LeBronče je već 12 sezona u ligi, i u svakoj od tih sezona njegov lik i djelo je pod posebnom paskom protivničkih obrana. Svi o njemu znaju sve. Slabiji je šuter, nezadrživ na ulazu, ispolirao je post igru, draže mu je ići na ulaz desno nego lijevo, perfektno secira obrane i razigrava momčad. Svaki trener, svaki igrač koji je dovoljno dugo u ligi zna sve o njemu i ne trebaju ga skautirati kao druge. Međutim ni nakon 12 sezona efektivne obrane protiv Jamesa nema. Možda je to Kawhi Leonard ali i protiv njega će James uredno isporučiti svoju kvotu. On zna sve obrambene sheme koje protivnici pripreme, poznaje suparnike koji ga čuvaju i za njega ne postoje zagonetke u napadu, za svaku ima ključ ili mapu s rješenjima.

Kada bih ipak morao birati jednu obranu koja bi LeBronu u napadu mogla zadati probleme onda bi odabrao ovu Warriorsa. Njihova obrana je bila najbolja obrana lige u regularnoj sezoni a temeljila se na zaštiti obruča i rotiranju unutra-van, preuzimanjima zbog fizičkih kapaciteta igrača, ice obrani pick and rolla i svemu onome o čemu sam pisao ovdje. Osim što su timski jako uigrani Warriorsi bi za LeBrona mogli predstavljati problem jer imaju čak petoricu igrača koje mogu baciti na njega. A da bi pazio na Jamesa moraš biti fizički moćan, dobra atleta i imati visoki košarkaški IQ. Kao što sam rekao, James ne može biti zaustavljen jer ako ne zabija razigravat će, ako ne razigrava zabit će 40, okupirat će obrane samim svojim prisustvom i otvarati prostor drugima. Ali Warriorsi ako ništa mogu ga natjerati da se jebeno potrudi za svaki poen u svakom napadačkom posjedu. Ovo su petorica veličanstvenih koja će paziti na njega: Harry Barnes, Draymond Green, Andre Iguodala, Klay Thompson, Shaun Livingston. To je 5 igrača koji se više-manje uspješno mogu suprotstaviti Jamesu. Ova petorica su luksuz koji nisu imali ni Celticsi, ni Bullsi ni Hawksi. Svi su imali po jednog igrača koji je smetao Jamesu (Crowder, Butler, Carroll), dok Dubsi imaju petoricu koji neće zaustaviti Jamesa ali će jednakom energijom ga tjerati da radi, nabijat će mu presing, tjerati ga da ide lijevo, da šutira s poludistance i trice itd.

Svaki od ovih igrača je odličan obrambeni specijalist ali kao i svaki drugi igrač i oni imaju mane koje će James sigurno koristiti u 1 na 1 igri, ili njihovo prisustvo na Jamesu otvara neke druge strukturalne probleme u obrani. Pa da vidimo.

Harry Barnes – vanserijska atleta koja je pokazala da se čak i protiv Zacha Randolpha može nositi u postu u seriji protiv Memphisa. Bolje za njega da bude spreman za isto i protiv Jamesa jer će LeBron sigurno puno vremena provoditi u postu napadajući Barnesa što je izvrsno radio protiv GS-a u Clevelandu u regularnoj sezoni kada je ubacio 42 poena uz šut 15/25. E sad, jedno je LeBron, drugo je Randolph. Zach je sporiji igrač, ni blizu eksplozivan kao LeBron, nema prvi korak kojim te ostavlja iza sebe, pa čak nema ni ispoliranu post igru kao James. Protiv Jamesa Barnes neće moći ići samo golom snagom kao protiv Z-Boa, ali Barnes ima fizičke atribute da barem oteža Jamesu, brz je na nogama, ima visinu i dužinu, ali vjerojatno je još uvijek neiskusan da bi napravio neki super-fantastičan posao. James ga je bez problema „rješavao“ u spomenutoj utakmici regularne sezone.


Iguodala – Iggy više nije u naponu snage ali i dalje je perimetar defender kojeg bi većina ekipa rado vidjela u svojim redovima i to među startnom petoricom. Fizički možda i snažniji od Barnesa, ali s godinama manje eksplozivan. Njegova specijalnost bi trebala biti obrana pick and rolla kada James zavrti tu akciju. Baš kao i Barnesa i njega je James dobro napunio u regularnoj sezoni.

Green – pa da vidimo: protiv Pelikana je čuvao Davisa, protiv Grizlija Marca Gasola, a protiv Raketa povremeno Hardena. E sad, svi su oni imali dobre brojke što ne čudi jer su to top klase, ali Green može braniti sve pozicije od 1 do 5. U doigravanju GS prima 97,7 poena na 100 posjeda kada je Green u igri, a bez njega Dubsi primaju čak 112,6 koševa na 100 posjeda. Jamesu će protiv Greena biti najteže u postu jer je ovaj jak kao bizon, ima dobar raspon ruku da mu smeta. Problem za Warriorse u ovom slučaju kada Green pazi na Jamesa jest što onda nema tko u pozadini krpati ostale rupe. Draymond je najvažniji help defender Dubsa, flaster za svaku ranu u obrani koja se otvori, a dok čuva Jamesa postaje manje bitan team defender i pitanje je mogu li Bogut i ostala četvorka pokrpati sve rupe bez njega. Zapravo, ne. Pitanje je imaju li Cavsi ljudstva (Irving, Smith, Thompson???) da kazne to što Greena nema u blizini i što se bavi Jamesom.

Klay, Shaun – Thompson i Livingston su odlični perimetar obrambeni igrači ali sumnjam da ćemo ih previše gledati na Jamesu. Obojica su fizički inferiorni u odnosu na njega. Ali definitivno ćemo ih gledati protiv Jamesa u završnicama akcija kada Dubsi upale svoju switch obranu.

Petorica igrača će (valjda) biti dovoljno da u 48 min čisto na energiju i presing izmore Jamesa, ali Warriorsi se moraju odlučiti za jako bitnu timsku koncepciju obrane. Pitanje glasi: kako braniti Jamesa u postu i Jamesa u izolaciji? Realno, u obje situacije čovjek je nezaustavljiv. Daj mu loptu na lakat, lice prema košu, i u milisekundi te ostavlja u mjestu i završava na obruču. Daj mu loptu na niski blok i snagom će te ugurati pod obruč i sebi izgraditi pozciju za šut. Za obje situacije postoje varijante a) i b).

James na ulazu:
a) kada ga vidiš u izolaciji da se sprema na ulaz odmah šalješ pomoć i udvajaš Jamesa s nekog kraja parketa. Ovo su Hawksi radili a vidjeli smo kako su oni prošli. Nema potrebe za ovim jer LeBron savršeno vidi teren, zna gdje je koji igrač i briljantno čita obrane. Ako ga ovako braniš prekrsti se i stisni fige da te Smith ili Irving ne izrešetaju tricama.

b) šalji pomoć kada već krene na ulaz. Ovo su Bullsi radili i ovo je imalo smisla jer je upravo protiv njih James povijesno loše šutirao i napadao kao scorer. Butler bi ga držao 1 na 1, a prije samog dolaska na obruč, Noah ili Gasol su ostavljali svog čovjeka i tijelom zatvarali put Jamesu. Ovo mogu raditi Bogut i Green, ali problem s ovom taktikom je što onda jedan visoki igrač od Cavaliersa ostaje sam, a Mozgov i Tristan hvataju sve oko obruča čak i kada su njihovi igrači uz njih. U slučaju da Bogut ili Green pomažu na Jamesovom ulazu pitanje je može li onaj jedan skakač Warriorsa skupiti skok pored centara Cavsa. Tu će trebati pomoći ostalih igrača s perimetra, ali onda si u problemu jer šutere ostavljaš same na trici. Kvaka 22.

James u postu:
a) klasično udvajanje. Problem s ovim je isti kao i s udvajanjem na ulazu, Negdje netko ostaje sam na perimetru od igrača Cavsa. Hawksi su i ovu grešku radili.

b) 1 na 1. Rekao sam da i Barnes, i Green i Iguodala imaju i atletske i fizičke kapacitete da smetaju Jamesu u postu, ali rekao sam i to da ih je James sve razbio iz posta u utakmici regularne sezone. Međutim, puno je bolja opcija pustiti LeBrona da igra 1 na 1 u postu protiv svog čuvara a zatvoriti druge opcije, jer inače radiš duplu pogrešku. Ako šalješ puno pomoći dovest ćeš se do toga da će ti Irving, Smith i Shumpert ispogađati 15 trica samo na račun toga jer udvajaš Jamesa a njih ostavljaš nebranjene, što znači da će se razigrati. I drugo, James će ti već nekako ubaciti svoju kvotu poena, podijelit će 10-12 asistencija i pobjeda je Cavsa. LeBrona je najbolje pustiti da igra 1 na 1, da zabije 50 ako treba ali ostale treba zatvoriti i uništiti. Sa psihološke strane radi se o zajebanom poslu, jer James u nekim momentima može izgledati kao vanzemaljac, ali ako Warriorsi ostanu strpljivi i budu redovito mijenjali čuvare na njemu koji će ga umarati James će sigurno pasti. Nikad nitko nije sam donio naslov jednoj momčadi, neće ni James. Ako hoće, protiv ekipe koja je uzela 67 pobjeda, imala drugi napad i najbolju obranu lige, ostvarila povijesne brojke i u svojim redovima ima MVP-a, onda jebiga, treba se ustati sa stolice i zapljeskati Jamesu te ga proglasiti jednakim Jordanu.

NAPADAČKI SKOK vs TRANZICIJA

Cavsi su protiv Celticsa hvatali 28% svih dostupnih napadačkih skokova.
Protiv Bullsa to je iznosilo 27,9%
Protiv Hawksa 29%

Što se skoka u napadu tiče, u regularnoj sezoni najbolji su bili Jazzeri koji su hvatali 29% svih napadačkih skokova. Ovaj raspon od 27 do 29% iz tri serije Cavaliersa smješta ih u top 3 po napadačkom skoku najbolje ekipe ako ove brojke preslikamo na regularnu sezonu. E sad, kontekst je važan. Celticsi i Hawksi su bili izrazito niski, a Cavaliersi igraju s dva tornja od kojih se jedan (Thompson) isprofilirao u najboljeg skakača u napadu u ligi. Ali da Cavsi mogu skakati pokazali su definitivno protiv odličnog frontcourta Bullsa. James, Thompson i Mozgov su visinom i pojavom jednostavno previše za obrane. Posebno Tristan koji je nezadrživ. Ima sreće što se liga još nije naviknula na njega i upoznala ga, a tu mislim i na suce i na protivnike jer radi jako puno prekršaja u napadu samo ih dobro zamaskira u momentu kada se bori za poziciju. Mozgov je gorostas koji se također dobro snalazi oko obruča na skoku i dominira zahvaljujući visini i snazi, dok je i James stalno tu negdje kada se napada napadački skok. Zbog ove trojke, Cavaliersi hvataju prosječno 28,5% svih napadačkih skokova u playoffu.


Warriorse na drugoj strani krasi ubojita tranzicija.
Protiv Pelicansa su zabijali 22,5 poena iz kontre
Protiv Memphisa 22,2
Protiv Rocketsa 20,2

Dubsi su u regularnoj sezoni bili najbolja momčad u poenima iz tranzicije, a ubacivali su 20,9 koševa po utakmici. Ovo je jednostavno nevjerojatan podatak. Da su uspjeli povećati prosječan broj koševa iz tranzicije u doigravanju kada se igra maksimalno uspori te zabijaju 21,6 koševa iz kontre i polukontre. Njihovu kontru mogu predvoditi 4 igrača, svi osim centara. Steph i Klay su nezadrživi u tranziciji jer ne završavaju na obruču nego križaju svoje rute, bježe čuvarima koji su zaduženi za njih i pogađaju trice iz trka u kontri. Green je fantastičan nakon obrambenog skoka, odmah s loptom u rukama poput Griffina pokreće kontru, a atlete tipa Barnes, Iguodala, Livingston ili još uvijek brzi Barbosa jurišaju na obruč.

Napadački skok protiv tranzicije je spektakularan matchup jer i jedni i drugi riskiraju neke stvari koje bi mogle lomiti utakmice. A stvari su zapravo jednostavne. Tko nametne svoj ritam biti će bliže pobjedi. Cavaliersi igraju ubitačno sporo iz razloga što igraju praktički s dva centra, i nemaju dovoljno igrača da bi igrali brzo, umarali te igrače a onda ih rotirali i odmarali na klupi. Osim toga, uspješno kroz playoff kontroliraju tempo jer su u skoku u napadu izrazito dominantni i sebi omogućuju više napada po utakmici od protivnika. Warriorsi imaju igrače gunnere, šutere, atlete, relativno dugačku klupu i maestralni su u tranziciji i nabijaju tempo utakmice. Ako ćeš trčati s Warriorsima u startu nemaš šanse.

Zašto je ovaj „timski“ matchup obračun bitan. Ukoliko će Cavsi i dalje nastaviti loviti napadačke skokove, osim Jamesovih poena i trica ostalih igrača imat će dodatno napadačko oružje za obranu Warriorsa. Ako pak neće loviti napadačke skokove kao do sada u playoffu, napad će im izgubiti jednu dimenziju i bit će ih lakše braniti. Dalje… Budući da Warriorsi odmah nakon šuta vole brzo krenuti u kontru, barem njihova dvojica igrača biti će ključno hoće li Thompson i Mozgov nastaviti hvatati skokove ili će neuspješno napadati te skokove. Ukoliko neće imati uspjeha u skoku, a i dalje budu pokušavali, u startu će imati 2 igrača manje u obrani tranzicije Warriorsa, a to je smrtna presuda za bilo koju momčad koja igra protiv Dubsa.

Da skratim, postoje opcija a) i b)
a) Cavsi hvataju napadački skok = lagani poeni, kontrola tempa, kažnjavanje s trice jer igrači Warriorsa trče u kontru odmah nakon šuta protivnika
b) Cavsi ne hvataju napadački skok, a napadaju ga kao do sada = gomila laganih poena iz tranzicije za Warriorse, oni kontroliraju tempo 

OBRANA NA SPLASH BRAĆI

Ako je vanjska linija Cavaliersa Irving-Shumpert-James postavlja se pitanje tko čuva Splash braću. Irving nije mogao čuvati Teaguea i Schrodera u prvoj utakmici finala Istoka zbog problema s obje noge (gležanj + koljeno). Promjene pravca radile su mu ozbiljne probleme, jedva je trčao. Čak i kada je 100% fit, a što nije, Irving nije idealan za paziti na Curryja. Nije mogao Conley, ni Tony Allen, ne vidim razlog zašto bi mogao Irving. To znači da će James morati raditi i u obrani. Ali protiv koga? Protiv Curryja realne obrane nema, on samo može imati lošiji šuterski dan, a i za braniti ga treba ti dobra uigranost s centrom jer Curry redovito napada iz pick igre. Ako ne iz picka onda iz kretnji bez lopte. Ne vjerujem da ga James može loviti po cijelom terenu, a isti će problem imati i protiv Thompsona ako ga bude čuvao. Problem s Jamesom na Curryju ili Thompsonu je i Jamesova potrošnja. Ako će on doista morati juriti obojicu kolike su šanse da će biti sposoban dati najbolje u napadu gdje sam on čini 70% tog napada? To nas dovodi do treće opcije, a to je Shumpert. On bi mogao biti dobra opcija na Stephu jer je jako dobar press igrač, ali za Curryja važi isto što i za Jamesa. Možeš im otežati malo posao ali zaustaviti ih ne možeš. Ako Shumperta pak trošiš na Curryju tko pazi na Thompsona? James? Recimo da da. To znači da je Irving na Barnesu i to je loša vijest za Cavse jer je Barnes viši i jači od Irvinga, može šutnuti preko njega, može ga napasti iz driblinga i igrati leđima protiv njega. Osim toga, Irving nije pouzdan ni timski obrambeni igrač, a Barnes je fantastičan cuter u prazan prostor i savršeno se razumije sa svojim visokim igračima koji ga pronalaze u takvim za njega idealnim situacijama.

Ako se prešaltamo na niske postave: Irving-Smith-Shumpert-James-Thompson (Mozgov), i Steph-Klay-Iguodala (Livingston)-Barnes-Green opet imamo pitanje za Cavalierse: na kome sakriti Smitha i Irvinga u ovakvom odnosu snaga? Smith čak i zna odigrati dobru obranu kada želi ali se često previše kocka i gleda loptu a ne igrača. Livingston i njega i Irvinga ubije u postu, Klay im bez problema pobjegne kroz blokove. Warriorsi su napadački takva momčad da jednostavno ne „podnose“ slabu kariku u tvojoj ekipi. Ako je nanjuše gotov si. S obzirom da dobar dio utakmice Blatt igra sa spomenutom niskom postavom, tu Cavsi imaju dvije loše karike – Irvinga i Smitha koje će Dubsi eksploatirati.


Obrana Clevelanda je dobra u playoffu, ali opet ako pogledamo kontekst na putu su im bili slabi Celticsi, Bullsi dio serije bez Gasola i van forme Hawksi. Bilo bi ludo reći da je samo to razlog zašto je obrana Cavaliersa dobro radila, ali i to je bio jedan od razloga zašto su nabildali svoje defanzivne brojke. Protiv napadačke mašinerije kakva je ova Warriorsa još se nisu susreli.

Na kraju ovog ulomka moramo se zapitati i kako Cavsi misle braniti pick igru Warriorsa. Protiv Hawksa su to lagano riješili odlazeći ispod bloka i puštajući Teaguea i Schrodera da šutiraju. Protiv Warriorsa to ne mogu zbog Curryja, a pitanje je mogu li udvajati MVP-a. Mozgov je previše teretan da bi žestoko hedgeao u picku i udvajao Curryja na perimetru, ili možda ipak nije jer se čak i Randolph to trudio odrađivati, pa i Gasol. Može li to obavljati Timofey vidjet ćemo, kao i to kako će Cavsi začepiti ostale rupe koje nastaju u pozadini obrane zbog takve riskantne obrane. Pomoćni trener Davida Blatta Tyrone Lue zadužen je za obranu i upravo hedgeanje picka je njegova glavna shema s kojom su Cavsi počeli sezonu, ali kada su vidjeli da nemaju dovoljno atleta na rosteru da pick brane na taj način odustali su od taktike i počeli konzervativnije s Mozgovom i Loveom braniti pick igru protivnika. Konzervativna obrana picka znači sigurnih 30 poena Curryja uz odlične realizatorske brojke, hedgeanje picka znači više rizika u pozadini obrane i imperativ obrambenih rotacija i jako puno trke u obrani. Čini mi se da su Cavsi najebali kako god okreneš.

OSTALO

Warriorsi u dva segmenta imaju prednost, a to su treneri i domaći teren. Kerr, Gentry i Adams su u sve 3 serije Warriorsa pokazali da se izvrsno iz utakmice u utakmicu znaju prilagođavati (Bogut na Tonyju Allenu npr. od četvrte utakmice), i protiv ova tri genijalna košarkaška uma ne bih želio ratovati. Blatt i Lue su ok, plus Boylan i Drew, ali nisu dorasli trustu mozgova Warriorsa.
U regularnoj sezoni Warriorsi su na svom parketu imali omjer 39:2, a u playoffu su do sada izgubili samo jednu utakmicu. Oracle Arena gori kada oni igraju a igračima samopouzdanje raste u nebo.

Irving? Samo on i liječnici znaju u kakvom su stanju njegovi donji ekstremiteti. On bi morao biti na 20+ poena ako Cavsi žele ostati u bitki do kraja. Bez njega kao kreatora za sebe i strijelca sposobnog napasti iz driblinga i zabijati u seriji Cavsi nemaju previše šansi. Eh da, nisam ni spomenuo da će ga paziti Klay Thompson koji izrasta u jednog od boljih perimetar defendera. (Curry je na Shumpertu)

Supporting cast? Što se klupe tiče prednost bi dao Cavaliersima jer imaju J.R. Smitha koji će opet vrlo vjerojatno svojim tricama dobiti jednu utakmicu. Dellavedova je dobra obrambena opcija i spot up opcija u napadu, ali i jedan i drugi mogu zaboraviti na onoliko otvorenih šuteva kao što su ih imali protiv Hawksa. Warriorsi to ne dopuštaju. Klupa Warriorsa je poimenično dobra, ali i bolja obrambeno jer se u napadu muče budući da je tu sve ciglar do ciglara. Puno više smisla imaju uz Curryja i Greena nego kada su sami na parketu, pa maar i uz Thompsona.

PROGNOZA

4:2 za Warriorse

Znam da ima idiota koji će se opet uhvatiti samo za prognozu bez da i pročitaju tekst ali me nije briga. Warriorsi su najbolja ekipa lige u oba pravca koja je suvereno promarširala Zapadom i u playoffu i u regularnoj sezoni. James sam neće biti dovoljan kao protiv ekipa s Istoka.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa