Preskoči na glavni sadržaj

SKENER: CAVS

Cavaliersi su nova megamomčad u ligi koja logično izaziva jako puno medijske pažnje i njihova dobra ili loša predstava uzburkava javnost, o njima pričate na kavi s prijateljima ili pokušate nešto napisati kao ja, na osnovu onoga što sam do sada vidio. Gledao sam ih ravno 6 puta, od 9 utakmica, a jučer i danas sam pogledao po jednu utakmicu jer sam se pripremao napisati ovaj tekst kao skromni prilog razumijevanja konteksta u kojem se Cavaliersi nalaze i bez previše senzacionalizma za skupljanje lajkova, komentara, tvitova u kojima ću govoriti kako ništa ne valja i krivi su James, Irving, Blatt i Gilbert a bez da sam ponudim neko normalno i razumno rješenje koje je nešto više od obične floskule koje bacamo pred ljude koji čitaju.

Ovo je prvi od dva teksta koja će ići na blogu u kojima glumim Supermana, ispravljam krive Drine i spašavam javnost koja ovo čita od kvazi stručnjaka, i domaćih i stranih. Da se razumijemo, i ja sam kvazi stručnjak ali barem se trudim biti objektivan i dati mojim rečenicama smisao u argumentaciji, kao i kod svakog teksta kojeg sam do sada u životu napisao. Pa ako se drugi kvazi stručnjaci prepoznaju u ovome tekstu neka se jave, uvijek sam za debatu. 

Jebiga, ako te čita puno ljudi i ako već na neki način i sam kreiraš javno mišljenje moraš biti svjestan svojih rečenica i posljedica koje one mogu izazvati, kao i biti spreman prihvatiti kritiku koju ja bez pardona ispaljujem ako vidim da je netko šarlatan.

Što se Cavsa tiče krenimo od početka, prvo dvije polu-košarkaške teme koje ne zahtijevaju previše stručnog objašnjavanja stvari.

Cleveland je nova momčad, to svi znamo, a novim momčadima treba vremena da se uigraju. Mislim, znate i sami kada igrate basket ili mali nogomet s nekom random ekipom prvi put. Konkretno u slučaju basketa na igralištu odabereš dva tipa za svoju trojku, a nikada ih ranije nisi vidio. Trebat će i tebi vremena pa onda i njima da vidiš kakve su njihove igračke karakteristike: tko može trčati, tko baca cigle, tko je dobar na trici, tko se trudi i skače, gdje mu postaviti blok, traži li „bek“ nakon pick igre screenera ili sam napada obruč itd. To je stvar uigravanja, i ako vam je na putu neka iole ozbiljnija, iskusnija trojka dobit će vas jer se ne razumijete u igri.

Puno kompleksnija je stvar s košarkom, zato što je ona kudikamo ozbiljnija igra od običnog basketa, uključuje još 12 dodatnih igrača s kojima se moraš uigravati i opet će te iskusnije ekipe, koje možda nisu kvalitetom na tvojoj razini, ali zato što znaju kako koji pojedinac diše, dobiti.

To se događa s Cavsima. Imaju užasno talentirane pojedince na svakoj poziciji, ali ne poznaju se i proces uigravanja će potrajati. Ljetna liga nije ozbiljan poligon za uigravanje, a mjesec dana predsezone je premalo jer intenzitet igre nije dovoljno moćan najčešće da bi te stavio na test (možda tek zadnja četvrtina, zadnjih 5 minuta, ako je rezultat tijesan). Zbog toga prođe neko vrijeme u sezoni kada ekipa koja je nova izgleda kao da je pala s Marsa pa tako izgubi u svojoj dvorani od Denvera od kojeg je bolja i talentiranija X puta. I naravno, kako to obično biva, nerealno pučanstvo će nakon takvog poraza blatiti trenera i igrače (ne znam iz kojeg maloumnog razloga, i valjda to može raditi samo netko tko ne prati NBA duže od 1 g ili prati kroz overe i undere) bez primisli da novoj ekipi da vremena za uigravanje i sprovođenje ideja u djelo. Međutim, nije to jedina krajnost, druga je ona u kojoj će momčad zaredati 5 pobjeda u nizu pa će ih se proglasiti novim contenderom a zaboraviti na sve probleme koje su imali ranije.

Cleveland je ovoga ljeta u klub dopremio devet (9!) novih igrača, samo su šestorica ostala od lani. Od toga u klub je došao možda najbolji igrač današnjice James, TOP 10 igrač u ligi Love, i novi je trener kao i njegov stručni štab. Pa ono, da si u Spurse ovoga ljeta doveo samo Jamesa i Lovea, i da je Popovich ostao trener trebali bi ti vremena da svim igračima podijeliš role, minutaže i uigraš ih s ostatkom društva jer eto npr Love i James nisu naučili na obrambene i napadačke spursijanske principe. Mislim, ovo je nova momčad koja mora graditi svoj identitet što je uvjerljivo najteži dio izgradnje contendera. Da je Blatt već bio ovdje i uspostavio recimo Princeton napad kroz koji će igrati a u obrani da igraju žestoki press opet bi trebalo vremena da svi kliknu, a ne da se radi, kao što se i radi, o potpuno novoj momčadi koju doista nema smisla prosuđivati i donositi neke dubokoumne generalne zaključke samo da bi ispao frajer i kasnije mogao reći: „jesam ti rekao“, šta god da se dogodi. A ako se tvoje predviđanje ne ostvari stajat ćeš u kutu i šutjeti kao pizda kao da nikada ništa nisi rekao. 

Druga polukošarkaška tema na koju bi se želio osvrnuti je odnos trener-igrač, zapravo relacija James-Blatt. NBA košarkaška liga se često naziva ligom igrača, i u njima igrači, posebno oni vrhunski, najelitniji su važniji od trenera. James je važniji Clevelandu od Blatta. I Love je čak važniji od Blatta. U Europi na koju je Blatt naviknuo nije tako. Ricky Hickman ili Andrew Goudelock nisu ni u snu važniji vlasniku Fenera od Obradovića. Krstić, kakva god bio faca i igračina nije važniji od Dude Ivkovića. Sergio Rodriguez je morao prihvatiti činjenicu da ne može započinjati utakmice jer je Pablo Laso tako odlučio. I sve dok treneri imaju rezultate oni su bogovi u Europi.

U NBA ligi je drugačije, nositelj vrijednosti franšize su igrači. Oni su ti koji privlače druge igrače u klub, donose profit klubu i zbog specifičnog stila igre rezultati najviše ovise o njima, puno manje o trenerima, i zato su u NBA ligi igrači bogovi. 

Blatt je pametan trener i sigurno je svjestan toga da ključeve njegovog uspjeha drži James, koji praktički drži cijelu franšizu po sobom. Što je ok, jer im je donio milijune i milijune profita. I onda je razumljivo da će u klub na platni spisak doći njegovi prijatelji poput Mikea Millera, ili Jamesa Jonesa koji nema što tražiti u ligi, i od obojice je bilo boljih igrača na tržištu. Love je također došao jer je James tako htio, zato što mora ispuniti svoju svetu dužnost i osvojiti naslov s Cavsima. Zbog Jamesa i njegovog agenta će i Tristan Thompson kojem je Rich Paul također „skrbnik“ dobiti novi ugovor u Cavsima. To je biznis. A zbog biznisa će Blatt dobiti otkaz ako James pokaže palac dolje. I ne zato jer Blatt nema znanje, čovjek je fantastičan stručnjak, nego zato jer nije na istoj valnoj dužini s Jamesom. I nije to slučaj samo s LeBronom koji je zgodan primjer jer pričamo o Cavsima, tako je više-manje sa svim superstar igračima.

Sjećam se prve godine „Velike trojke“ u Miamiju, Spoelstra je imao jako puno sukoba s Jamesom koji nikada iz svlačionice nisu isplivavali kao mega incidenti ali bilo je zategnutih odnosa. Spolestra je imao sreću što je iza sebe ipak imao šmekera poput Pata Rileyja koji je od ranije s Magicom, Kareemom i ostalima imao iskustva i znao je kako veliki ego staviti pod kontrolu. To i Blatt mora skužiti, ali iza sebe nema velike mentore. Pa čak i na klupi pored njega sjede osrednji ili mladi treneri i asistenti poput Drewa i Luea.


Čitam i osluškujem što se događa u Cavsima i uhvatio sam tri momenta koji bi mogli biti jako dobar pokazatelj kako Blatt još uvijek nije došao do Jamesa i kako još uvijek nije dohvatio tu psihološku nit.

Prvi moment je bio kada je James javno rekao da je u prvih nekoliko utakmica igrao (ne parafraziram doslovno, ali se tako moglo interpretirati) ispod svog nivoa, i to s namjerom jer je tako želio ukazati pojedincima (Irving i Waiters valjda) da se moraju riješiti loših navika.
Nikako dobra metoda jer veći broj izgubljenih utakmica ne dovodi nužno do poboljšanih karakteristika i vještina tvojih suigrača. U ovoj situaciji, da je europski igrač ovo rekao u Europi završio bi na treningu s kadetima da ga se ponizi, ili bi odmah dobio otkaz. Blatt ne može, jer ovisi o njemu, natjerati Jamesa da igra maksimalno.

Drugo, nakon poraza od Denvera Blatt je na sebe preuzeo svu krivnju izjavivši kako on nije dobro pripremio i vodio utakmicu, valjda želeći zaštititi od kritika momčad, ali je naglasio da ni energija ekipe nije bila prava. To su novinari ponovili Jamesu kasnije i on je izrekao drugačije mišljenje, odnosno da je energija ekipe bila na vrhuncu što se opet da interpretirati kako je trener kriv za poraz.

I treći moment sam uhvatio sinoć kada sam pročitao Jamesovu izjavu da on, Love i Irving moraju igrati manje minuta. Pogledajte dobro koliko su minuta igrali do sada u prosjeku i zabilježite sebi na papir, u sljedećem istom broju utakmica njihov broj minuta će se sigurno smanjiti. Razumijem LeBrona koji je potrošen igrač jer otkad je u ligi prosječno igra skoro 40 minuta što je strašna potrošnja za igrača koji ovisi o svom atleticizmu, i logično je da se želi sačuvati. Ali nema potrebe to stavljati u javnost kada se to može dogovoriti s trenerom na sastanku. I čemu traženje zaštite za drugu dvojicu koji su tek na početku svojih NBA karijera? Zar nije trener taj koji bi trebao odlučivati koliko tko će dobiti minuta? Rekao sam, James je u ovoj franšizi GM, trener i igrač, a nije daleko ni od vlasnika.

Jasno kao dan, rookie trener još uvijek ne kontrolira svlačionicu, a iste probleme imali bi i iskusniji treneri. Za rezultate neophodna je kemija u svlačionici i međusobno uvažavanje trenera i igrača, Cavsi to još nemaju, a svi putovi prema tom cilju za Blatta vode preko Jamesa.


Ne volim pisati i pričati o ovakvim nekošarkaškim temama ali ako želimo napraviti pravi skener Cavsa onda radimo magnetsku rezonancu, a ne samo ultrazvuk želuca, i u krajnjem slučaju mislim da lamentiranje o ovakvim temama ponekad pridonese razumijevanju šire slike.

Posvetit ću još par redova napadačkom i obrambenom segmentu igre Cavsa.

Napadački Cavsi funkcioniraju sjajno. Blatt je odustao od Princetona kao rigidne filozofije i dao je igračima da više improviziraju. E sad, to nije uvijek idealna filozofija, ali je shvatio da će uigravanje jednog stila oduzeti previše vremena i da je možda najbolje dati igračima loptu u ruke gdje tamo gdje oni najviše vole. To je značilo da će se povećati (i povećao se) broj izolacija za Jamesa, 1 na 5 igre Irvinga i Wiatersa, lopti u low post za Lovea i Jamesa, i jako puno pick and roll akcija Irvinga i Jamesa s Loveom i Varejaoom koji su apsolutno neobranjivi. 

Ne treba previše pričati, dovoljno je pogledati njihov napadački rejting koji je trenutno drugi u ligi, ispred njih je samo kirurgija Dallas Mavericksa, i Cavsi na 100 posjeda ubacuju ludih 113,3 poena.

James je kao što se očekivalo dobio najveći broj posjeda napadačkih i kada je na parketu troši ih 30% i već standardno je brutalno efikasan. Druga opcija je Irving, a Love je po potrošnji lopte sveden na role playera što je nedopustivo jer je čovjek dokazana prva opcija u Minnesotinom sistemu u kojem je sam nosio napad. Tu će Blatt morati malo preraspodjeliti posjede, prvo ih oduzeti Waitersu koji troši više od Lovea, i Kevina izjednačiti s Irvingom da bi se dobio dobar balans i osigurala efikasnost.

Što se ostale statistike tiče kontra i tranzicija su im prema očekivanjima jako oružje što nije problem kada imaš tri igrača koji savršeno precizno pokreću tranziciju. Love outlet pasom, Irving driblingom i kontrolom lopte i James trkom. Prosječno zabijaju15,8 poena, a bolji od njih su amo ultrabrze ekipe poput Bostona, Sunsa i Warriorsa.

Od ostale statistike po FG% su na prosjeku lige, tricu gađaju 40% (4. u ligi), po TSP-u (dvice, trice i penali) su 6. u ligi, po efektivnom šutu su 11. što je sve vrlo dobro do odlično.

S takvim stilom igre nemaju asistencija, tek 194, i po tome su 27. u ligi. Ne smatram to problemom sve dok je napad efikasan, druga je stvar što su nas Spursi sve malo razmazili pa mislimo da svaka momčad mora igrati taj model napada. Ne mora. NBA je uvijek bila i uvijek će biti uglavnom izolacijska košarka oslonjena na individualnu klasu, a te klase Cavsi imaju i više nego dovoljno da njihov napad funkcionira. Za nešto više od izolacija i poseban napadački sustav trebat će vremena. Dakako, najlakše je reći Irving treba igrati više off-ball igre kao Danny Green u Spursima, ali takav stil igre za sobom povlači nužne uvjete: da Irving zna gdje se i kako kretati, da može pogoditi spot up, cacth and shoot i da mu ima tko dodati loptu u pravom trenutku. Ugraditi to sve, i usaditi takav stil igre igraču koji vidi samo loptu u svojim rukama i dribling nemoguće je u prvoj sezoni.

Ostali igrači solidno sudjeluju u napadu. Joe Harris se prometnuo kao 3&D opcija, Marion zabije svoje floatere i trice iz kornera kao i Miller, Varejao je sjajan kao asistent ili finišer iz pick and rolla, a Thompson kupi otpatke i zakucava.

Petorka kojom je Blatt najviše zadovoljan je Irving-Marion-James-Love-Varejao, dakle startna petorka, a nakon nje najviše vjeruje onoj s Waitersom umjesto Mariona. Ova prva ostvaruje +4 omjer zabijenih i primljenih poena, a druga je na -12. Najefikasnija i četvrta najkorištenija je ona s trojcem Irving-Love-James, i sa Thompsonom i Waitersom. Zanimljivo, ultraniske petorke s Loveom na petici i Jamesom na četvorci Blatt jako malo koristi, ili koristi kada treba stizati rezultat, a te petorke su dodatno problematične jer ne mogu ništa obraniti. Vezano uz to, James očito više nema nikakve namjere igrati četvorku kao nekada u Heatu, do sada je samo 2% minuta odigrao na PF-u, većinu je odradio na šuteru i niskom krilu.

Napad funkcionira odlično, ali je potpuno dijametralno suprotna situacija s obranom. Koja praktički ne postoji. Po def rejtingu Cavsi primaju 110,8 poena na 100 posjeda i imaju 5. najgoru obranu lige.

I ajde da odmah razjasnimo 3 stvari koje se provlače. Prvo, malo koji trener u ligi sam slaže svoju obranu, za to ima zadužene pomoćnike. U slučaju Cavsa Blatt je taj koji slaže napad, a za obranu je zadužen Tyrone Lue, najskuplje plaćeni asistent u ligi, bivši pomoćnik Doca Riversa. Ništa neobično. Doc je u Bostonu za obrambene asistente imao Thibodeaua, Thibs je u Bullsima imao Rona Adamsa, Phil Jackson je imao Rambisa, spomenuti Adams danas radi s Kerrom itd. Vratit ću se na Luea i Doca kasnije.

Drugo, ako prihvatimo činjenicu da su Love, Irving i Waiters u nekakvom kontekstu minus obrambeni igrači trebamo biti oprezni kada Blatta ili Luea koji su s njima tek 2 mjeseca krivimo za to, za njihove obrambene mane i loše defenzivne navike.

Treće, Cavsi nisu Miami od prije 3 godine pa da mogu igrati trap ili bilo kakvu vrstu press obrane. Miami je za igranje takve obrane imao svih 5 vrhunskih obrambenih igrača u ono vrijeme: Chalmers-Wade-James-Bosh-Battier (Haslem). Cavsi imaju 2 plus defendera – Jamesa i Varejaoa. Prvog samo kad mu se da igrati obrana, drugog kada je zdrav i ništa ga ne boli. Razlika jel tako?

Ako ste slušali podcast u kojem se govori o Cavsima rekao sam da njihovi obrambeni problemi nisu samo stvar uigravanja, već da imaju strukturalni problem. Što je strukturalni problem? U ovoj priči to je problem kojega ne možeš riješiti promjenom jednog igrača drugim jer je ovdje previše minusa. Prvi je taj eto što imaju samo ( i to u posebnim uvjetima) dvojicu plus obrambenih igrača i možda još Mariona koji će odraditi korektan posao ali daleko je više od pravog stopera. Ekipa nema pravog bočnog stopera pa se Marion i James koji više nisu idealni obrambeni igrači moraju nositi s najopasnijim protivničkim swingmanima ili driblerima. Drugo, Love i Varejao boluju od istog problema – manjka atleticizma i zaštite obruča.

Ovakve probleme, odnosno nedostatak ljudstva s određenim obrambenim kvalitetama koje ti trebaju ne možeš riješiti uigravanjem i vrijeme neće pomoći. Napredak je moguć, ali ne u tolikoj mjeri koliko je potrebno da se titula osvoji. Barem ne s ovom momčadi.

Kevin Love je obrambeni igrač kojega možeš sakriti ako mu netko može čuvati leđa. Varejao nije taj. Brazilac je igrač energije koji reket čuva iznuđivanjem faulova u napadu. Nekompatibilni su jer im obojici više leži čuvanje igrača u low postu. Recimo, protivnici Cavsima zabijaju oko obruča sa 65% uspješnosti po čemu su oni najgora momčad u ligi. Denver, ekipa koja obožava napadati reket im je napravila pravi dar mar oko obruča, iz reketa su im zabili 44 od 106 poena.
Kako ovo riješiti? Nabavi si pravog obrambenog centra. Ili, fauliraj puno (Cavaliersi su ekipa s najmanje prekršaja. Ili treće, igraju plitku zonu oko reketa, ali onda budi spreman na rizik da te protivnici izrešetaju tricama s perimetra.

Osim obrane reketa, drugi najveći problem momčadi je obrana pick and rolla. Tu je Irving posebno slaba karika, pa i Waiters je kada predvodi drugu postavu i neuigrani su sa svojim visokim igračima. To je nešto za što ima spasa, i period uigravanja bi mogao pomoći. I to je prvi segment na kojem moraju raditi. Ok, obranu reketa nemamo niti je možemo dobiti s ovim rosterom pa ajmo spasiti što se spasiti da, a spasiti i uigrati se može obrana picka.

Tu je vrlo važno da se zna kako će ga braniti, i Blatt je najavio da će biti fleksibilan. Pick se brani na 2 načina: Chicago style da visoki igrač stoji u zoni i dočekuje ball handlera, ili Clippers style - bliztanjem, hedgeanjem, iskakanjem visokih igrača u obrani pick and rolla.

Budući da je Lue dugo godina bio pomoćnik Riversa obrana picka je pritegnula na ovu drugu varijantu koja je puno kompleksnija. Kada pick branite blitzanjem bolje za vas da imate visokog pokretnog igrača koji iskače na ball handlera a onda se vraća u reket. Problem je što iskakanjem visokog igrača reket ostaje poprilično prazan, a od tri igrača u pozadini zahtijevate previše rotiranja i preuzimanja drugih igrača kako bi zatvorio prilaze obruču. Iskusan protivnik će dobrim protokom lopte u trenu prebaciti loptu na perimetar gdje će jedan igrač biti slobodan u korneru, i ako rotacije obrambenih igrača nisi doveo do savršenstva i automatizma ovu obranu nema smisla igrati. Poznavajući navike i košarkaške defenzivne (ne)kvalitete igrača Cavsa oni nemaju šanse s ovom obranom, jer je upravo rotacija iz reketa prema vani najteža vrsta perimetar obrane za koju moraš biti uigran sa suigračima i spreman se trošiti u svakom napadu. Cavsi to još uvijek ne mogu.

Problem je što to Lue forsira kod njih, iako ni Love ni Varejao ni Tristan nisu dovoljno brzi da bi iskakali u picku pa se onda vraćali u reket, niti James više može i želi biti libero i čuvar obruča u pozadini, niti se Irving, Waiters i XY mogu dobro rotirati prema reketu pa prema perimetru u takozvanoj help-recovery obrani. Perimetar obrana im zato i pati, odnosno obrana trice čije područje wingova i centra brane s 36% (8. najgori rezultat), lijevi korner brane s 38% uspjeha (10. najgori rezultat), jedino iz nekog razloga desni korner brane najbolje u ligi.

Tu će im trebati balans između Docove i Thibsove obrane. Kada igraš protiv Nowitzkog igraj s blitzanjem da mu onemogućiš šut barem s nižim igračem, a kada protivnik nema visokog igrača opasnog kao šutera s perimetra, a ni opasnog ball handlera s poludistance nakon picka igraju zonu u picku.

Ako je nešto pozitivno u njihovoj obrani, i petorci s Marionom kao starterom jest da mogu jako puno preuzimati bez da protivnik kvalitetno koristi missmatcheve. James, Marion, Love, Varejao. James i Marion mogu čuvati 2-3-4 pozicije, Love i Varjeao mogu čuvati PF-ove i C-e i na taj način mogu dobro zaustavljati tu rak ranu obrane picka ali i sprječvati protok napada i lopte protivnika.

Da zaključim… Cavsi će vrlo vjerojatno igrati finale konferencije protiv Bullsa, ako svemir bude pošten. Međutim, tu nisu favoriti usprkos individualnoj klasi zato jer Bullsi imaju podjednako dobru obranu i napad. Cavsi to nemaju. A da bi lakše živjeli kroz sezonu morat će raspodijeliti više lopti Loveu u napadu i igrati nešto tradicionalniju obranu oko reketa jer ako moram birati onda radije biram da poginem od šuta nego od laganih poena iz reketa.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa