Preskoči na glavni sadržaj

NBA FANTASY 2014/15 - SLEEPERS & STEALS




„100 ljudi, 100 ćudi“ kaže ona poslovica, a prevedeno na rječnik NBA fantasyja – 100 liga, 100 pravila. Svaka liga koju igrate ima neka svoja pravila, ovisno na kojem serveru igrate i kako se unutar grupe dogovorite ili admin organizator sam odredi pravila pa oš-neš.


Ja ću ovako općenito napisati popis igrača „sleepersa“ koje možete dobiti u kasnijim rundama a koji vam mogu donijeti koristi. Valjda će vam pomoći jer s Fantasyjem nema zajebancije i kako je moj prijatelj rekao: „On određuje duševna stanja pojedinca idućih pola godine.“



Moj savjet za početak je u prvoj rundi odabrati visokog igrača: Cousins, Griffin, Bosh, Love… Zašto baš oni? Imaju vrhunske postotke šuta, gotovo siguran double double, blokade, ne gube puno lopti.



Tu spadaju i Drummond i Howard ali procijenite sami koliko vam se isplati riskirati s njihovim postotcima s penala, ali sigurno će obojica ove sezone imati debeli double-double prosjek.



U prvoj rundi tu su još superstari Paul, James, Curry, Westbrook, Harden i kompanija koja donosi uvijek dosta bodova.



U drugoj/trećoj rundi (ovisno koliko ljudi igra) ja već počinjem pikirati all-roundere, one koji će mi puniti sve kategorije. Dobri izbori za taj period: Jefferson, Lillard, Lowry, Batum, Horford, Millsap, Gasol, Noah, Parsons, Faried, Aldridge.



Što ćete s Durantom, Kobejem, Rondom, Roseom, Brookom Lopezom i ostalima koji su u (potencijalnim) problemima s ozljedama odlučite sami, kada su i koliko vrijedni kocke. Ali recimo, Durant se u drugoj rundi ne smije propustiti (što sam ja napravio, ali to je moja kocka u kojoj sam ciljao samo na zdrave igrače).



E, ovo ste već i sami znali, i znam da sam uzalud trošio tipkovnicu, a evo sada pregleda po pozicijama manje razvikanih igrača, takozvanih „sleepersa“, onih na koje se ne obraća puno pažnje a u sebi možda nose izvrsnu fantasy vrijednost. Od boljih izbora prema lošijima…


PG


TONY PARKER – iz jednostavnog razloga što je imao ljeto za odmor, nije igrao s reprezentacijom SP, i naravno, Spursi imaju rupu na jedinici jer je Mills ozlijeđen. Gledao sam ga 3-4 puta u predsezoni i izgleda stvarno zdravo i odlično, biti će bolji nego prošle sezone. Svejedno budite spremni na to da će možda propustiti 10-ak utakmica kao svake sezone, što zbog ozljeda što zbog Popovih pošteda, ali ne bi ga se trebalo izbjeći u 3./4. rundi ako tražiš playa.



JEFF TEAGUE – i njega sam gledao u predsezoni, vrlo je agresivan a kada je takav onda je odličan play. Sinoć je Spursima samo na račun agresivnosti i napadanja obruča isporučio 21 poen. Sada kada se vratio Horford kao dodatna napadačka opcija manja će pozornost biti na njemu, a s Horfordom i Millsapom vrti pick za prste polizati pa će biti i asistencija. Moj osobni kandidat za MIP nagradu.



RICKY RUBIO – postotci neće biti idealni, ali asisti, skokovi i posebno ukradene lopte su i dalje na razini, uz bonus od 10-ak poena. Još ako se Saunders odluči na trku s mladom ekipom Rubio je odličan pick.



GREIVIS VASQUEZ – pouzdana opcija Raptorsa s klupe. 10 poena, 2 skoka, 3 asista, a dobijete ga možda i kao free agenta jer ga nitko neće draftati. Sve što napravi je bonus, a može biti jako koristan.



DERON WILLIAMS – prošle sezone je bio tragičan, ali ako Netsi žele u playoff od njega će morati dobiti dobra izdanja. Netsi nemaju neka dobra rješenja na bočnim pozicijama pa će minute sigurno imati i u paru s Jackom, a sad je samo pitanje koliko će izdržati stakleni gležnjevi takav tempo.



JEREMY LIN – uz Kobeja najbolji bek kojega Lakersi imaju na rosteru, mogao bi napumpati brojke, posebno u periodima kada Kobeja ne bude.



SG

JOE JOHNSON – za njega vrijedi isto što i za Derona. Manjak bočnih opcija kod Netsa povećati će minutažu Johnsonu. Ako igrate ligu s pravilima o učinku po minutaži izbjegnite ga, ako ne, možete ga dobiti jeftino u kasnijim rundama kao opciju s klupe. 

WESLEY MATTHEWS – odlični postotci za visoku minutažu i pristojna all round igra, vrlo dobar pick za 3./4. rundu.

LOU WILLIAMS – još jedan mogući „steal“ jer će imati rolu gunnera s klupe. Šuterskom učinkovitošću nije briljirao u zadnjoj sezoni u Hawksima ali imao je potrgano koljeno sezonu ranije pa se razumije i zašto. Ako bude onaj stari, ili približno tome, onda je kandidat za 6. igrača lige, a gotovo sigurno ga možete dobiti kao FA-a.

KYLE KORVER – postotci, postotci, postotci, za 2, 3 i s penala je izrazito učinkovit. Sigurnih 10-12 poena, minimalna opasnost od ozljede, i u sistemu Hawksa važan faktor kao skakač (4 skoka lani prosječno) i vrlo dobar asistent (3). 

GERALD GREEN – odličan u predsezoni, a u drugoj godini igre u Hornacekovom sistemu mogao biti još bolji nego lani. 16 poena, 3 skoka, 1,5 asista, 40% za tricu, ne znam što čekaš u 9./10. rundi


SF

NICO BATUM - ja sam ga uzeo relativno kasno, u 4. rundi, što je skroz dobar pick za čovjeka koji napuni sve statističke kategorije. Ja ne znam primjećuju li ljude ove Portlandove bočne igrače poput njega i Matthewsa. Evo Batum lani: 13 poena, 7,5 skokova, 5 asista i skoro po blokada i ukradena, 46% iz igre, 35% za 3. Gdje ćeš bolje za 3. ili 4. rundu?

GORDON HAYWARD – prošle godine u Jazzu je bio i mama i tata zadužen i za nošenje napada i obrane, ove godine pod novim trenerom imat će manje posla (čitaj popravit će postotke) ali će i dalje ostati dobar all-rounder kojega ne smiješ izbjeći u 4. rundi: 16 poena i 5 skokova i asista. Kao i Batum, idealan za ugrabiti ga pri kraju 3. ili početkom 4. runde.

PF

GREGG MONROE – igra za novi ugovor pa će izgarati na terenu. Ima i novog trenera koji će ga znati staviti u pravu ulogu. Odličan skakač, igra mu se bazira na završavanju oko obruča pa bi i % trebali biti dobri, vrlo dobar asistent za jednog visokog igrača i imat će minute kada se Drummond napuni penalima a to nije rijetkost.

DERRICK FAVORS – fenomenalan skakač i bloker. Vrlo vjerojatno na double double učinku ove sezone. Odličan izbor za backup visokog.

TERRENCE JONES – odlaskom Parsonsa postao je treća opcija Houstona. Uz očekivanu povećanu minutažu i kontekst u kojemu je Houston tanak na centarskim pozicijama Jones bi se mogao popeti na 15-ak poena i 7-8 skokova, i možda 1,5 blokada prosječno, a dobijete ga relativno kasno 7./8. rundi.

TRISTAN THOMPSON – logika kaže da će se Varejao kad-tad u sezoni ozlijediti i da će propustiti 20-ak utakmica. Budući da pod košem Cavsi nemaju nikoga tu uskače Tristan i ostvaruje double double učinak poena i skokova. Super za nekoga koga ćete možda odabrati pred kraj drafta.

BORIS DIAW – sistem Spursa ne bi bio isti bez Borisa. Puni sve statističke kategorije, i vjerojatno ćete ga moći skupiti kao free agenta.

MIRZA TELETOVIĆ – skok, trica, poeni. Imat će sigurno dobru minutažu zbog sklonosti ozljedama Brooka i KG-a.

MIKE SCOTT – fenomenalno igra za Atlantu u predsezoni. Stretch četvorka koja je lani imala 9 poena i 3 skoka, a ove godine očekujem veću minutažu pa i bolje brojke. Vrijedi ga skupiti kao free agenta ili se kockati s njim pred kraj drafta.

C

GORGUI DIENG, NIKOLA PEKOVIĆ, NIKOLA VUČEVIĆ, TIMOFEY MOZGOV, MARCIN GORTAT, ENES KANTER, JARED SULLINGER, MASON PLUMLEE

Svi osim Dienga, Sullingera i Plumleeja iz Brooklyna su odlični izbori u ranijim rundama za backup centre ili visoke igrače, ovisno kako slažete roster. Vučević je skakačka mašina i pouzdan strijelac, Mozgovu se isplatio rad s Shawom (koji je radio s Hibbertom i Westom u Pacersima) i biti će jako dobar. Peković je zvjerka iz low posta i dobar skakač, Gortat odličan all rounder kojega će Wall hraniti, a od Kantera sada kada se riješio Corbina očekujem eksploziju ove sezone, igra fantastično u predsezoni. Koga god uzmete u 2./3. rundi nećete pogriješiti, savjet je samo da uzimate prije ove iz boljih ekipa.

Što se tiče ovog trojca za kasnije runde… Dieng će imati minute posebno u atletskim postava s Wigginsom i Brewerom u Soti, koje će trčati. Sullinger je sigurno double double mašina ove godine, a Mason Plumlee je moj izbor za steal u kasnijim rundama – KG i Brook će sigurno propustiti dosta utakmica, a on je praktički jedino što Netsima na tim pozicijama ostaje, uz Teletovića. Pratio sam ga u predsezoni, ima taj neki horog, agresivan je, trči tranziciju i dobar je skakač, vrijedi pokušati.


Ja igram dvije lige, i evo rostera ako ikoga zanima:

LIGA I – Harden, Drummond, Lawson, Parsons, Faried, Rubio, Joe Johnson, Jimmy Butler, Terrence Jones, Klay Thompson, Tyson Chandler, Mason Plumlee, P.J. Tucker, Danny Green, Denis Schroder

LIGA II – Harden, Griffin, Horford, Batum, Matthews, Parker, Valanciunas, Tristan Thompson, Diaw, Calderon, Gortat, Deron Williams, DeMarre Carroll

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa