Preskoči na glavni sadržaj

NBA 2014/15 SEASON PREVIEW - PLAYOFF BATTLEFIELD (EAST)

Četiri ekipe koje ne vidim kao sigurne u doigravanju.

NETS

Prošla sezona za Netse bila je sezona otriježnjenja. Dobro, možda ne toliko za Netse koliko za gospodina Prokhorova. Bogati Rus se ponašao kao pijani Rus i odlučio je zapaliti milijune dolara samo kako bi preko noći ostvario veliki rezultat s Netsima. Na njegovu žalost, NBA svijet funkcionira po nekim drugim principima, a contendera nitko nikada nije stvorio preko noći, instant uspjeh ostvario još manje, pa su se ideje o megamomčadi raspale ko bivša Yuga, a Mikhail Grozni je navodno stavio Netse na dražbu shvativši da je NBA svijet ipak puno više kirurgija nego slaganje puzzli.

Ljetos su izgubili nekoliko važnih igrača: Piercea, Livingstona i Blatchea, sve dosta važne igrače iz prošle sezone a nadomjestili su ih Jackom, Bogdanovićem Jerome Jordanom i rookiejima. Promijenili su i trenera. Umjesto nadrkanog Kidda novi trener je Hollins.

PLAYBOOK

Prošle godine igra Netsa dobila je smisao nakon ozljede Brooka Lopeza kada je Kidd snizio petorku i pored Derona Williamsa i Johnsona na perimetar ubacio Shauna Livingstona, Pierca je pozicionirao kao četvorku, a Plumleeja kao centra, preselivši Garnetta na klupu. S ovim je dobio gomilu missmatcheva na parketu. Livingston i Johnson su kreirali napade iz post situacija, Deron je više služio kao šuter, Pierce je bio stretch četvorka koja visoke može napadati driblingom. U obrani su zbog manjka atleticizma i brzine preuzimali sve živo,a Plumlee se istaknuo kao solidan rim protector. Klupa s Teletovićem, Blatcheom, Andersonom, Thorntonom i Kirilenkom bila je solidna i duboka i Netsi su uspjeli čisto na račun iskustva u prvoj rundi apsolvirati Raptorse, ali su u drugoj rundi, usprkos solidnom otporu nakon prve dvije utakmice, izbačeni od Heata.

S promjenom trenera i oporavkom (???) Lopeza trebala bi se promijeniti i igra Netsa. Brook je jedan od najboljih, ako ne i najbolji napadač među centrima. Fantastičan iz low posta, može čak i iz „driblinga“ napasti obruč i roka kratke dvojke. E sad, i lani su Livingston i Johnson napadali iz low posta pa se napad u tom smislu neće previše mijenjati iako to više nije missmatch koji možeš eksploatirati. Lopez kada je zdrav u potpunosti, a nažalost nikad nije, bez problema može nositi tvoj napad. Profil je igrača kakav treba Hollinsu i kakvog je on otprilike imao u Memphisu (doduše Lopez nije dobar dodavač i defenzivac kao mlađi Gasol).

Obzirom da se Brook opet ozlijedio i propustit će još nekoliko utakmica na njegovu poziciju je već uskočio Plumlee koji je već lani skupio dobre minute i iskustvo, i tu je Garnett koji će na 5 minuta od 20 provedenih na parketu pokazati staro KG lice kao obrambeni playmaker dok će ostatak provesti uglavnom kao promatrač F1 utrka pogledom ispraćajući bolide koji jure pored njega. Četvrti na rosteru od centara je Jerome Jordan, klasični šljaker, igrač za 6 penala.

Najvažnija četvorka je svakako Teletović koji s obzirom akko je ušao u sezonu ne bi me iznenadilo da bude u uskom krugu kandidata za Most improved player nagradu. Njegove stretch kvalitete su nužne za Netse jer otvara prostor u postu Brooku i JJ-u, otvara prostor za slash and kick igru Derona i jedini je pravi tricaš na rosteru. Tu je još i Corey Jefferson, rookie igrač.

Vanjska linija je lošija nego lani jer više nema pouzdanog Livingstona koji je radio odličan posao u oba pravca i više nema Piercea koji je bio najvažniji igrač Netsa iako je igrao izvan pozicije. Nisko krilo im je jako sumnjivo. Kirilenko je nagrižen ozljedama i više nema ni brzinu ni pokretljivost da se hrva sa Jamesima i Leonardima na ovom svijetu. Johnson je startni small forward ali ni on više nema atleticizam kao ranije dok je igrao za Hawkse da prati najbolje protivničke napadače. Svejedno u njemu imaju sjajnog closera na kraju utakmice, i još uvijek dobrog scorera.

Ni šuterska pozcija nije najsretnija. Od Bogdanovića u prvoj godini ne treba previše očekivati, Anderson je sklon ozljedama i nije igrač koji bi radio razliku ili previše pridonosi jer samo stoji u kutu i čeka loptu, i tu je još jedan Rus Karasev koji će teško do minuta.

Već je u predsezoni bilo vidljivo da će Hollins dosta forsirati igru s dva playa, Jackom i Deronom. Ovaj prvi je tipični combo koji prvo gleda svoj šut pa tek onda asist, ali ni to nije loše u ovom trenutku kada Deron više ne može dominirati na jedinici. Deron izgleda napaljeno u prvoj sezoni, troši gomilu lopti što je opet bolje od prošlosezonskog beskrvnog izdanja.

Netsi će igrati sporo, iz praktičnog razloga – nemaju dovoljno atleta da bi trčali. Osim Plumleeja i rezervnog krila Jeffersona tu nema igrača koji bi dominirao atleticizmom, a i njih dvojica su visoki igrači.

Napad će se sigurno vrtjeti za Brooka Lopeza jer je to Hollins naučio od svog trenera Jacka Ramseyja u Portlandu koji je igrao preko Billa Waltona, a tako je igrao i Hollinsov Memphis, kroz Lopeza i Randolpha. Petorka s Jackom i Deronom kao guardovima, Johnsonom na trojci, i Teletovićem na četvorci trebala bi dobiti dosta minuta jer je napadački najmoćnija ali pitanje je kako će moći išta obraniti. A to je bilo vidljivo već u prvoj utakmici sezone kada im je napadački impotentni Boston uvaljao 120 poena.

Pravog bočnog stopera osim Kirilenka nemaju, a kao što sam rekao ni on više nije sposoban odrađivati minute na visokom nivou. Deron i Jack su obrambene rupe, Bogdanović izgleda pre sitno na parketu u odnosu na Europu, Teletović i Anderson neće pomoći tako da sve ostaje na Plumleeju što nikada nije dobra stvar.

Neće pomoći ni Brook Lopez koji je laka meta u pick and rollu zbog olova i potrganih stopala ali njega još nekako možeš i sakriti, kao što je to Clifford lani napravio s Jeffersonom u Hornetsima, tako da ga parkiraš u reket i ne izvlačiš dalje od linije za slobodna bacanja i riskiraš poludistancu ali imaš kakvu takvu zaštitu reketa u visini i masi, kao i dobro zagrađen skok. Problem će se sigurno javiti kada Lopez uđe u periode ozljeda, a Garnett bude morao igrati back to back utakmice. Tada će opet ostati na Plumleeju, i šljakerima s dna klupe koji će krpati to centarsko mjesto a to je lak plijen za svaki iole dobro posložen napad.

PLUS

1) Brook Lopez – ako barem 55 utakmica odigra bit će dobro

2) Plejevi – Derona sam oduvijek cijenio iako nije ni sjena igrača iz Jazza, a Jack je odličan backup guard. Njih dvojica kada budu zajedno na parketu neće ništa moći obraniti ili braniti, ali kao kombinacija bi mogli biti dobri napadački. Jack je bio odličan u Warriorsima kada je ulazi s klupe oslobađajući Curryja play obaveza, a na isti način bi mogao i Deron profitirati – da ga se oslobodi kreiranja napada i stavi u spot up situacije.

3) Joe Johnson – kao closer ilitiga clutcher u završnicama utakmica JJ će izvući sugrno nekoliko pobjeda više

MINUS

1) Manjak atleticizma

2) Zdravlje: Lopez, Garnett, Kirilenko, Anderson, Deron

3) Obrana perimetra

MAN IN THE MIDDLE

Brook Lopez

X-MEN 

Mirza Teletović

PROGNOZA

Dakako, ovisiti će o Brooku Lopezu, ali to je isto kao da se nadaš da će političari u tvojoj zemlji prestati krasti. Playoff nije nedostižan ali normalna zdravstvena stanja će im se morati poklopiti kod najvažnijih igrača.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa