Preskoči na glavni sadržaj

NBA 2014/15 SEASON PREVIEW - CHALLENGERS EAST

Tri sezone su Bullsi kuburili bez svog najboljeg igrača Rosea, tri sezone su improvizirali pokušavajući manjak kvalitete nadoknaditi borbenošću i ratničkim pristupom iz večeri u večer. Tri sezone su pokušavali vrtjeti napade na različite načine: kroz Carlos Boozera (o jebote), kroz Butlera i Denga, ili kroz Joakima Noaha na visokom postu. Obrana je i bez Rosea bila elitna, ali budući da je u NBA ligi obrana jednako bitna kao i napad Bullsi nikako nisu uspijevali napraviti iskorak u playoffu.

PLAYBOOK

Kada razmišljam o Bullsima tri mi se stvari same od sebe nameću. Prvo, povratak Rosea i pojačanja koja su potpisala ovoga ljeta učinit će ih puno efikasnijom ekipom nego što su bili zadnje 3 godine, drugo, to će dovesti i do druge posljedice a to je da će obrana ipak oslabiti, i treće, ovo je jako duboka i široka momčad sa dvije ili tri jako dobre opcije na svakoj poziciji.

1) Rose je krucijalni kotačić u ovom mehanizmu Bullsa zato jer je to Derrick Rose. Kada je zdrav mašina za koševe, iznuđivanje penala, i doktor slash and kick igre. Kad je zdrav dakako. Budući da nikada nije u potpunosti zdrav ostanimo u realnim okvirima i ne razmišljajmo o njemu više kao o MVP igraču nego kao o igrači koji ako odigra 50 utakmica dobro je za Bullse. U tih 50 utakmica Rose će ekipi donijeti ono što zadnjih godina nisu imali, a to je bočni kreator. Roseu možeš dati loptu u ruku i on će sam sebi kreirati šut najčešće iz pick and rolla i „kamikaza“ napadanjem obruča, ili će se dignuti s poludistance, ili treća opcija igrat će drive&kick i onda tražiti šutera na perimetru. To Bullsi zadnjih godina nisu imali. Možda donekle u Dengu, pokušali su s Butlerom ali nije išlo, i tu su rolu onda najčešćće igrali gunneri s klupe tipa Nate Robinson ili DJ Augustin. Imati takvog jednog kreatora luksuz je za svaku ekipu jer mu ne moraš namještati poene, on ih sam izmisli.

Bullsi su bili aktivni ovo ljeto i odlučili napokon riješiti svoju rak ranu a to je napadački segment igre. Iako su koketirali preko ljeta i s Loveom i s Carmelom na kraju su se morali zadovoljiti ostacima. Prvo su uspjeli doći na draftu do Douga McDermotta, light verzije Kylea Korvera kojem je jasno najbolje oružje šut i koji će igrati off ball igru dok je na parketu, i već je u prvih nekoliko utakmica sezone u limitiranim minutama pokazao da će dobiti Korverove akcije dok je ovaj bio u Bullsima, a to su najčešći dupli screenovi i šutevi s poludistance iz trka ili trice. Nije počeo idealno s tricom 5/16, ali je zato „lethal“ s dvojkama 11/15.

Drugo važno ime koje će unaprijediti igru Bullsa je veteran Pau Gasol. Najbolje godine i igre su definitivno iza njega ali Pau još može pomoći kao triple threat opcija s lakta ili napadač iz low posta. Thibodeau ga je već instalirao u startnu petorku, iako utakmice završava Gibson odnosno bolji obrambeni igrač koji će pomoći obrani kada nešto treba obraniti u završnim minutama guste utakmice. Gasol bi s Noahom trebao činiti jedan od boljih centarskih tandema,. Obojica su sposobni zabiti, ali što je također važno, obojica jako lijepo dodaju loptu i traže cutere od čega bi Butler, Rose, Snell i društvo trebali dobro živjeti i zabijati lagane poene.

Treće ime je još jedan Španjolac (ili Crnogorac, ne zna ni on) Mirotić, bivši as Reala koji će imati jednostavan zadatak a to je gađati trice kao stretch četvorka. Takvog igrača Bullsi nisu imali valjda još od Kukoča, četovorku koja gađa trice, a potreban im je da otvori prostor svojim tricama za ulaze Rosea ili operiranje Gasola ili Gibsona u low postu.

Konačno, četvrto ime je Aaron Brooks, klasični combo bek, igrač s klupe koji će igrati ono što su igrali Robinson i Augustin prijašnjih godina, a to je 1 na 5.Jako dobro je otvorio sezonu, i očito da Bullsi ne mogu pogriješiti s tim gunnerima. Budući da je Rose već propustio 4 od 8 utakmica, Brooks za 20 minuta prosječno koliko je na parketu ubacuje 12,6 poena, 4,4 asista i 57% za tricu.

S ovom četvorkom Bullsi gomilu napadačkih opcija, a kada im dodamo starosjedioce poput Dunleavyja, Noaha kao razigravača s high posta, Butlera kao spot up opciju, Gibsona kao smetlara oko obruča i pouzdanog šutera s poludistance Bullsi će definitivno biti bolji nego zadnjih godina. Dokaz za to je i start sezone, usprkos najlakšem rasporedu u prvih osam utakmica napad im ne pati, a rejting im je 6. najbolji u ligi, ubacuju 110 poena na 100 posjeda, i što je još zanimljivo, izvrsni su s trice što prethodnih sezona nije bio slučaj. Zabili su 68 trica (više od njih samo Dallas, Houston i Portland) a ukupno tricu šutiraju 39%.

2) Nitko od ovih igrača koji su došli nije plus obrambeni igrač. Mirotić je do sada igrao u Europi, McDermott na sveučilištu i trebat će im vremena dok pohvataju Thibsove defenzivne sheme i dok ih nauči kako igrati obranu koja traži puno pomaganja, rotiranja i help-recover akcije. Gasol nikada nije bio na glasu vrsnog obrambenog igrača ali ima visinu što je dovoljno da ga Thibodeau sakrije u reketu kojeg neće napuštati. Već u prvim utakmicama jasna je podjela uloga u kojima Noah čuva četvorke i za njima leti po perimetru, a Gasol pazi na centre koji se manje kreću što mu savršeno odgovara. Brooks je prenizak i preslab da ikoga može čuvati, ali playmakeri najčešće nisu problem za sakriti ih u defanzivi ako iza sebe imaju dobro obrambeno zaleđe a to Bullsi imaju.

Ako Bullsi žele poboljšati napad ovu četvorku će usprkos njihovim obrambenim manama ipak morati koristiti, a svaka minuta za njih je i lagano nazadovanje u obrani. Potvrdu za to imamo na početku sezone. Možda je uzorak od osam utakmica nedovoljan za donositi ikakve ozbiljnije zaključke ali ipak je indikativno da su Bullsi nakon osam utakmica tek 12. po defenzivnom rejtingu i primaju 104,6 poena na 100 posjeda. Dopustili su sebi npr da im Minnesota ubaci 105, Philadelphia 115, Boston 106. Svakako da im treba dati vremena da se uigraju i poslože, ali čisto logički gledano: više minuta za igrače koji nisu vični obrani jednostavno znači da će ti obrana pasti, najčešće proporcionalno napadačkom rastu.

Nije to smak svijeta, dapače, to je ono što Bullsima i treba, balans obrane i napada jer to ranijih godina nisu imali, i kao takvi će biti puno opasniji, premda će i dalje zadržati svoj obrambeni ratnički mentalitet.


3) Ovakvu širinu rostera Bullsi nisu imali do vremena kada su im na klupi bili CJ Watson, Korver, Gibson, Ašik. Thibodeau sada ima ravno 12 igrača ne koje može računati, i ima različite igrače: kretore – Rosea i Brooksa, obrambene specijaliste – Butler, Noah, Gibson, Snell, visoke igrače koji znaju dodati - Gasol, Noah, šutere – McDermott, Dunleavy, Hinrich, stretch opciju – Mirotić, šljakere pod obručem – Gibson, Noah, low post opcije – Gasol i Gibson itd.
Thibodeau sada mora samo posložiti rotaciju, podijeliti minute i role. Od postava koje su do sada dobile ozbiljnije minute najbolja je bila ona udarna: Rose-Butler-Dunleavy-Noah-Gasol, i njihov plus/minus je +34.

PLUS

1) Balans obrana-napad

2) Širina rostera

3) Fajterski mentalitet i identitet

MINUS

1) Zdravlje – Noah, Rose, Butler, Gasol, svi imaju probleme s nekim dijelovima tijela i ozljedama

MAN IN THE MIDDLE

Derrick Rose

X-MEN

Joakim Noah

PROGNOZA

Cleveland ima puno više individualnog talenta na rosteru, ali Bullsi mi se više sviđaju jer mogu podjednako dobro igrati u obra pravca, imaju veću širinu i uigraniji su, i zato su po meni favoriti za osvajanje Istočne konferencije i igranje u finalu playoffa.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RUN AND GUN PODCAST - NBA FREE AGENCY 2015

Ugledni, moćni i prestižni Run&Gun blog dobio je svoj prvi podcast. Kako se "prvi put" pamti junf su odlučili skinuti eminentni NBA prodavači magle, Toni Lazarušić - Laza i Milan Dakić - Dakara. Četiri sata "drobljenja" o NBA ljetnim zbivanjima, uz otvoren prozor i brujanje V8 mašina po vrelom asfaltu. LINK

PIKENROLANJE DO SMRTI (NBACro)

Taktički detalj s jučerašnje utakmice Rocketsa i Thundera. Pikenrolanje do smrt i

NBA READY - EUROLEAGUE

Idemo baciti pogled tko je od sudionika ovogodišnje Eurolige spreman za okušati se u NBA ligi. Da bi si skratio muke ograničio sam se samo na Euroligu, a u obzir nisam uzimao samo Europljane, imamo ponekog Amera i naturaliziranog Amera na popisu. Važno je samo da nikada ranije nije odigrao neke minute preko bare. Iz istih razloga otpali su igrači poput Ayona, De Coloa ili brata Pere Antića. Neki su otpali zato jer ih živo boli genitalni dio za dokazivanjem u najjačoj ligi na svijetu (Teodosić), a neki zato jer ih jednostavno ne podnosim (Llull). Blogerski izbor kažu. BOGDAN BOGDANOVIĆ (SG - Fenerbahče) 23 g 198 cm 93 kg 210 cm wingspan Prava: Phoenix Suns Za Bogdanovića se oduvijek govorilo da je u pitanju veliki talent, pitanje je bilo samo koliko veliki. U mojim očima je narastao u sezoni 2013/14, njegovoj posljednjoj u Partizanu i pod Vujoševićevom paskom, kada je zbog mora ozljeda Partizanovih playmakera morao preuzeti i tu dodavačku ulogu, pored one već standa